Tre unge idrettsstjerner er vinnerne

Fellesnevneren for de tre er vann og knallhard satsning på internasjonalt nivå

Årets Idrettsstipend er tildelt tre dedikerte ungdommer som alle har fått bryne seg mot konkurrenter på internasjonalt nivå og som satser friskt videre. De tre vinnerne som hver fikk 25.000 kroner er;

  • Lucas Øvrebø Ondrcka (16) Drammen – Ishockey
  • Thea Njaastad (17), Drammen – Roing
  • Ulrik Pharo Lohne (17), Drammen – Roing

Vi oppsøkte de tre utøverne på deres arena en dag i midten av november. Thea og Ulrik i en robåt på den kalde Drammenselva og Lucas på en nypreppet skøyteis på Marienlyst.

Slik ser det ut når de trener (åpnes på YouTube)

Ungdommene søkte alle på bankens idrettsstipend og ble valgt ut i sterk konkurranse med andre søkere. Felles for de tre er at de kan vise til gode idrettslige resultater på nasjonalt nivå. Her kan du lese litt om bakgrunnen for at det ble de som fikk stipend denne gangen.

Lucas Øvrebø Ondrcka

Lucas fra Drammen har spilt ishockey siden han som tre-åring fikk sine første hockeyskøyter. I mangel av ishockeyklubber for barn i Drammen ble det kjøring til Asker og laget Frisk Asker, helt frem til han i 2021 begynte på Malmø Idrottsgymnasium. I Malmø har han signert tre-års kontrakt for Malmø Redhawks og bor for seg selv. Det er ikke få timer Lucas har tilbrakt med egentrening eller trening med sin far, på isbanen Marienlyst. Slikt skaper resultater og han er en svært lovende ishockeyspiller som vi gleder oss til å se mer av.

Lucas har spilt flere store internasjonale turneringer, og blitt tatt ut til landslaget for U16 og U18. På grunn av Covid-19 er det ikke blitt spilt landskamper de siste årene. Lucas har nylig kommet hjem fra en tøff landslagssamling i Skien, og håper de snart får vist hva de er gode for i en landskamp. Ishockey er en stor sport i resten av verden, og Lucas har bevist at det er mulig å hevde seg i toppen, selv fra bandybyen Drammen. Han er den første ishockeyspilleren som har fått vårt idrettsstipend.

Stipendet skal han bruke til utstyr og treningssamlinger.

Thea Njaastad

Drammensjenta Thea er 17 år og representerer Drammen Roklubb. For å kunne drive med roing til daglig, står hun grytidlig opp og pendler til Wang Toppidrett i Tønsberg. Hun har stor treningskapasitet, og når skoledagen er over og togturen hjem overstått, venter trening i Drammen. Totalt blir det opp mot 1.000 treningstimer i året, i tillegg til konkurranser. Allikevel får hun tid til å spille fløyte i skolekorpset og gå på turer i skog og mark.

 

Thea tok NM-bronse i senior dobbeltfirer i 2021, har vunnet en stor regatta på Årungen i år og tok bronse i Baltic Cup, singelsculler. Resultatene trigger ungjenta, og nå trenes det mot uttak i lagbåt til VM og EM og litt lengre frem er målet uttak på U23 landslag.

Thea er en av flere lovende roere i Drammen Roklubb og skal bruke stipendiet til treningsutstyr, inkludert nytt utstyr til robåten.

Ulrik Pharo Lohne

Ulrik er en 17 år gammel roer som representerer Drammen Roklubb og går til daglig på St. Hallvard videregående skole. Ønskedrømmen er å reise til USA på idrettsstipend, hvor han kan kombinere roing med ingeniørutdannelse. Selv om Ulrik også har drevet med andre idretter var det roing som trakk det lengste strået. Det er her han har funnet sitt miljø og føler mestring og utvikling.

Han har flere internasjonale plasseringer. Blant annet 10. plass singelsculler i Junior VM. I tillegg har det også blitt tre NM-medaljer for junior i singelsculler, dobbeltsculler og dobbeltfirer. Målsettingen er å etablere seg i verdenstoppen og drømmen er en OL deltakelse i 2024 eller 2026. Når det er VM og EM som står øverst prioriteringslisten, stopper ikke treningen selv om det begynner å bli kaldt på Drammenselva. Roerne i Drammen Roklubb har romaskiner og annet treningsutstyr i klubbhuset sitt og der trene Ulrik gjennom hele vinteren – sammen med en god gjeng ungdommer.

Stipendiet på 25.000 kroner skal brukes til konkurranser nasjonalt og internasjonalt samt utstyr.

Juryen

I årets jury satt Jostein Nilsen (sportsjournalist i Drammens Tidende), Jorunn Horgen (avdelingsleder Olympiatoppen Region Sørøst) og Per-Øyvind Mørk (Sparebanken Øst).

Vi gratulerer alle tre vinnerne og gleder oss til å følge Ulrik, Thea og Lucas på sin vei på idrettsarenaen!

Se tidligere idrettsstipendvinnere