Tusen hjertelig takk!

Støtten fra Sparebanken Øst har gjort at vi får bygget opp den nystartede klubben vår!

Dette er tilbakemeldingen vi fikk fra Roy Drange Hansen, styreleder i Eiker Sjakklubb da vi fortalte at de skulle få 48.500 kroner fra Sparebanken Øst sitt Spire-fond. Klubben har også tidligere fått støtte fra banken etter å ha sendt inn søknad i åpne søknadsrunder. Les mer om Spire-fondet.

Støtten skal vi bruke til utstyr, læremateriell for alle, gratis mat på klubbkvelder, kurs for de ivrige, å arrangere turneringer og ikke minst for å kunne ha lav medlemskontingent. Vi ønsker å ha «åpen dør» for å kunne gi barn og voksne mulighet til prøvespill i mange uker slik at alle kan finne ut selv om de vil melde seg inn i klubben eller ikke, fortsetter Roy. Noen skremmes kanskje av å måtte forplikte seg, før man virkelig får sett om aktiviteten står til forventningene. Derfor vil vi lage en uformell arena der man kan prøve seg en periode uten å måtte melde seg inn.

Eiker Sjakklubb skal være åpen for alle som ønsker å komme innom for å spille, lære eller se sjakk. Det gjelder for alle, både barn, foreldre og andre voksne sier Roy.

Eiker Sjakklubb er så heldige å få benytte lokaler i Øvre Eiker Rådhus, bare et steinkast fra Sparebanken Øst sine lokaler i Hokksund sentrum. Det er Biblioteket som står bak klubben og alle arrangementene. Det er blitt et viktig samlingspunkt som de er veldig takknemlig for å ha tilgang på.

Uten en voksenklubb med etablerte sjakkspillere, foreldre og andre sjakkinteresserte voksne – så ville ikke klubben evnet å drive med barnesjakk, forteller Roy Drange Hansen.

Året som har gått har vært utfordrende for oss som for de fleste andre, sier Roy. Vi har ikke krevd inn medlemskontingenter verken for i fjor eller så langt i år, og heller ikke hatt inntekter fra turneringer. Men spille, det gjør vi når det er mulig, enten på lichess.org (nettside for sjakk) eller på Zoom. Sjakk på nett fungerer bra og er koronavennlig. Allikevel gleder spillerne seg til spenningen ved å sitte og fysisk se motstandere rett inn i øynene!

Sommerskole på Loesmoen

Med 13-årige sjakkspillere som betalte sjakkinstruktører deltar Eiker Sjakklubb på Hokksund Idrettslag sin sommerskole. Dette er del av et sommerjobbtilbud fra Øvre Eiker kommune, hvor både jenter og gutter fra klubben er med. På denne måten blir sjakk tilbudt på lik linje med idrett og andre aktiviteter. Klubben stiller med utstyr og den vil ha med voksne som følger opp. Forøvrig drives barnesjakken på dugnad. Ildsjeler som Eva Visthus og Magne Neteland har vært veldig viktige for sjakklubben. De tar imot nye barn og foreldre, integrerer de i sjakkmiljøet og er med på å opprettholde samholdet innad i klubben og i hele sjakkmiljøet i Buskerud, forteller lederen.

Kongen av sjakk «på besøk»

I året som har gått har det blitt arrangert turneringer, både på Rådhuset og på Internett. For et år siden arrangerte de den største netturneringen som hadde vært arrangert i Norge noensinne, med over 200 spillere. De desidert beste spillerne i Norge, med verdensmester Magnus Carlsen i spissen dukket også opp og spilte mot tre av Eiker sjakklubb sin medlemmer: Marius Hæg Dale (13), Aidas Juodziukynas (13) og Daniel Erlandsson. Daniel, som er glassblåser ved Nøstetangen, sendte etterpå en hilsen og takk til Magnus – en glassblåst Sjakkonge. Sånne gester blir lagt merke til og er med på å sette Eiker Sjakklubb på kartet.

En plass for alle

Sjakk er fin trening for alle. Hjernen utvikles mest i ung alder, da logikk, hukommelse, konsentrasjon, psykologi, planlegging, regning og det å tenke konsekvenser, utvikles. Sjakk er en fin motpol til dataspill, sosiale medier og TV ved at når man kommer inn i et sjakklokale, så senker roen seg. For eldre er dette en fin aktivitet for å holde hjernen aktiv. Sjakk er en aktivitet for alle, uansett alder, kjønn, religion, etnisk opprinnelse eller sosial bakgrunn.

Når man spiller sjakk, er man alene om alle valg. Det er fin øving i det, sier Roy

Før koronaen var det 15 voksne og 30 barn som jevnlig var innom på klubbkvelder. Nå har nok mer enn 100 barn vært med og prøvd seg på sjakk. Klubben håper å få med flere voksne nybegynnere, slik at de kan øke bredden og mangfoldet. I alt 15 barn har deltatt i NM-turneringer i sjakk, hvorav 14 var 12 år eller yngre, og yngstemann kun 6 år. Bildet tidligere i saken viser noen av deltakerne.

Kunne du tenkt deg å prøve deg på sjakk? Sjekk klubbens hjemmeside www.eikersjakklubb.no for arrangement og treningskvelder.

Uten støtten fra Sparebanken Øst og velvilligheten fra Biblioteket, så ville det neppe vært sjakklubb i Hokksund. Avslutter Roy Drange Hansen, leder i Eiker Sjakklubb.