Engasjementet utgjør en forskjell

Den empati og hjertevarme vi har møtt i form av hjerter, likes og delinger er overveldende. Og det gir resultater.

Faktisk en innsats verdt 400.000 kroner. Frelsesarmeen Drammen har fått 300.000 kroner å bruke på julegaver, mens Frelsesarmeen i Hokksund fikk 100.000 kroner.  Penger som er gull verdt for deres arbeid med å hjelpe de som trenger det som aller mest.

Bildet over er fra den offisielle overrekkelsen av pengene. Fra venstre kunderådgiver i Sparebanken Øst, Carina Nordmarken, Lill Torun Løwe leder av Frelsesarmeens Omsorgssenter i Drammen, Ingrid Forberg Gjennestad, Frelsesarmeen Nedre Eiker og Vibeke Hald Langen fra Gavefondet Spire i Sparebanken Øst.

#Julehjelp

Som foreldre flest er ønske om å skape magiske øyeblikk for barna, med julefeiring og gaver, høyt på prioriteringslisten. Men også mat og varme klær må kjøpes nå, og det kan være vanskelig å få til alt på en gang. Takket være Frelsesarmeens omsorgssenter blir både mat og gave mulig.

På denne tiden av året bruker nordmenn tusenvis av kroner på presanger og julemat. Da er det er godt å se at omtanke for andre også gjør seg gjeldende utifra alle hjertene dere har lagt inn på våre innlegg i sosiale medier. Det betyr at mange også bryr seg om de som ikke er like heldig stilt. Nemlig de som ikke har råd til verken ekstra julemat eller gaver til sine barn. 

Bare i Drammen har de fått inn søknader fra over 1075 familier eller enslige. Og i Hokksund er det 430 barn fra Øvre Eiker som skal få julegave gjennom Frelsesarmeens prosjekt. Tallene er omtrent doblet i forhold til i fjor.

Julen vipper lasset

Felles for mange av de som nå søker Frelsesarmeen er at de har klart seg på egne ben gjennom året. Det er først nå i julen da man skal ha litt ekstra, at det blir vanskelig, så vanskelig at de må be om hjelp. Da er det godt å ha Frelsesarmeen og andre humanitære organisasjoner som bidrar med mat og gaver og gjør julen til en god opplevelse både for barn og voksne.

Det Frelsesarmeen bidrar med skal være et supplement til støtten de mottar fra NAV. Eller til en lav inntekt som gjør at ikke pengene strekker til. Mye av Frelsesarmeens tid investeres i det å kartlegge behov, hjelpe med søknader og ellers være en brobygger inn mot de offentlige systemene. Målet er at de skal klare seg selv på sikt. Noen har et håp om nettopp det å klare seg selv, også i julen. Men så ser de at det ikke går, og kommer med sin søknad om julehjelp tett opptil jul. Frelsesarmeen har en tilgjengelighet og en godhet som overgår det meste. De strekker seg langt for å gjøre det mulig å gi alle barna som trenger, en julegave.

 Ofte jobber jeg fra 8 om morgenen til 10 om kvelden, og det gjør meg godt å kunne bidra! Wenche Skaug Flata, Major hos Frelsesarmeen Hokksund

Julemat og gaver

Omsorgssenteret til Frelsesarmeen i Drammen deler ut matposer for julehøytiden sammen med gaver til barna. De som har søkt og kommer til lokalene deres blir tatt godt imot før de blir vist inn i den pent pyntede storsalen som for anledningen er gjort om til en gavebutikk. Her får de velge en gave som passer å gi til sitt barn, enten det er en kosebamse, lego, spill eller et gavekort til ungdommen. På veien ut får de gjerne med seg en ekstra presang eller klær, samt matposen som til jul inneholder godsaker og basisvarer. Ved utgangen får de også med seg en godteripose og et ønske om en god jul. Det er ofte sammensatte livsutfordringer som møter oss nå.

Vi kan ikke forandre på alt, men det er godt å kunne hjelpe litt sier Turid Formo, major og korpsleder i Frelsesarmeen Hokksund.

På bildet over sees Wenche Skaug Flata og Turid Formo sammen med avdelingsbanksjef i Sparebanken Øst, Kjetil Strømme.

Logistikk og frivillighet

Å søke om hjelp er et stort skritt å ta. Da er det godt å bli møtt med verdighet hos Frelsesarmeen. På omsorgssenteret har de i ukesvis planlagt og tilrettelagt slik at det skal bli en så god opplevelse som mulig. Det hadde de ikke klart uten alle de frivillige! På fem dager ble det lagt ned 316 frivillighetstimer! Når man skal møte mange av dem som har det tyngst her i byen, kan det bli lange dager, og sterke historier å ta inn over seg. Det gjør noe med deg å kunne hjelpe. Og se at din lille innsats gjør en forskjell for noen.

Dette kommer til uttrykk i denne filmen vi laget om Frelsesarmeens frivillige.

Hør de frivilliges egne erfaringer

Vi hadde heller ikke klart å hjelpe uten alle de som vil gi sier Lill Torun Løwe i Frelsesarmeen.

Ansatte i Sparebanken Øst følger opp sin arbeidsgivers raushet og har også gitt personlige gaver. Spill, leker og kosedyr ble lagt under treet vårt i Hokksund og i Drammen og gitt videre til Frelsesarmeen. Dette er vi så absolutt ikke alene om. Gaver som er samlet inn gjennom «God Jul Lille venn» og Ønsketreet på Gulskogen senteret hentes, sorteres og settes frem. Alt for at det skal bli enklere for de som skal motta hjelpen.

Tid til å hjelpe

Møtene med folkene som jobber eller er frivillig hos Frelsesarmeen er hjertevarme. Man blir alltid møtt med godhet og tid til en prat. Slik var det også for oss som har jobbet med #julehjelp prosjektet i Sparebanken Øst.

For endelig kom dagen da vi kunnen overrekke bankens bidrag til Frelsesarmeens og sette ord på hva dette prosjektet betyr for oss. Vi får høre historier som både bringer frem en tåre i øyekroken, samtidig som takknemligheten og betydningen av bankens bidrag formidles. Sammen med pengegaven hadde vi også med gaver fra våre ansatte som ønsket å hjelpe.

Julegryta

Frelsesarmeens viktigste innsamlingsaksjon «Julegryta» er en over 100 år gammel tradisjon. Her er politikere, organisasjoner som Rotary, Kiwanis og andre privatpersoner frivillige grytevakter. De tar imot både kontanter og Vipps og gleder seg over at folk sin giverglede er stor.

Ønsker du å gi støtte direkte til Frelsesarmeen sin julegryte i Drammen eller Øvre Eiker kan du vippse til følgende nummer:

Frelsesarmeen Drammen: Vipps: 89190
Frelsesarmeen Hokksund: Vipps: 78154