Hvilken boligtype skal du velge?

Andelsleilighet eller selveier - det har noe å si for lommeboka di.

Er det første gang du skal kjøpe bolig kan det være vanskelig å vite forskjellen på boligtypene og hvordan de påvirker økonomien din.

Mer om boliglån

Det er greit å vite at det med de forskjellige eieformene er det visse rettigheter og plikter. Hvilken type bolig du velger, vil blant annet ha betydning for muligheten til utleie, om du kan ta opp lån med pant i boligen og hvor mye du får i månedlige fellesutgifter (tillegg til boliglånet). I boligannonsen står det hva slags type bolig det er snakk om.

Boliglånskalkulator

- +
- +
- +
- +
- +
Effektiv rente 1,90 %. 3 millioner over 25 år. Totalt 3.761.601 kroner. Gjelder Grønt boliglån. Søknader vurderes individuelt. Gebyrer er ikke med i utregningen i kalkulator.
Nedbetalingsplan

Når du finner en interessant bolig er det smart å lese nøye gjennom salgsoppgaven og takstrapporten, med hensyn til boligtype, tilstandsgrad og nærområde. Hvis det er snakk om et boligsameie eller borettslag, les også økonomirapport og vedlikeholdsplaner. Sett opp en liste med fordeler og ulemper ved leiligheten og ikke la deg forhaste.

Du skal ta et viktig og langsiktig valg. Det kan være greit å ha i bakhodet at det er store omkostninger ved kjøp av bolig, og at du derfor tenker gjennom hvor lenge du har tenkt å bo i boligen du skal kjøpe, kanskje det lønner seg å leie litt lenger og spare pengene. For eksempel må du ut med 75.000 kroner i dokumentavgift (2,5 % av kjøpesum) dersom du kjøper en selveierleilighet til 3.000.000.

Forskjellige boligtyper

  • Selveier
  • Eierseksjon/Selveierleilighet
  • Borettslagsleilighet/Andelsleilighet
  • Aksjeleilighet
  • Obligasjonsleilighet