Drammensmarkas nye møteplass

Klubbhytta til Drammen Strong har gjenoppstått, og har vafler nok til både deg og meg og hele skoleklasser

På veltrådte stier, et lite stykke opp i Drammensmarka, har en av regionens minste idrettsforeninger bygget områdets kanskje mest iøynefallende hytte.

Noen minutters gange fra Spiralen ligger den der – den nye Stronghytta. Ei flunkende ny hytte på tomta der den gamle stod. Komplett med soveplasser på hemsen og – hvis du er her på helgebesøk – den uimotståelige duften av nystekte vafler med syltetøy.

Vi ville ha en inviterende hytte med rare vinkler og plass til en hel skoleklasse. Det har vi fått, og vi er superfornøyde, stråler John Eckhoff som er ildsjel, hyttesjef og nestleder i Drammen Strong.

Se filmen om Stronghytta på Vimeo


Stort løft for liten klubb

Sammen med Roar Holther, Hilde Aurora Onseng og Anders Granli utgjør Eckhoff kjerneteamet som har tatt drømmeklubbhytta fra idé til virkelighet. Med støtte fra Sparebanken Øst og en rekke andre lokale bidragsytere, og utallige dugnadstimer, åpnet endelig nye Stronghytta for publikum i februar 2022.

Vi er invitert inn i de nye lokalene, hvor det fremdeles lukter nytt treverk. Roar Holther har sørget for fyr i peisen, ferske boller og nytraktet kaffe.

– Det har vært rene folkevandringen her under byggeperioden. Mange turgåere har stoppet opp for å se og høre om hva som foregår. Det er helt tydelig at hytteprosjektet engasjerer mange, sier Holther.

Idrettsforeningen Drammen Strong har 90 årsjubileum i april 2022 og har i hovedsak drevet med skiskyting, langrenn, fotball, innebandy og håndball. For en liten klubb er nye Stronghytta et stort økonomisk løft.

-Uten støtten på 2,9 millioner fra Sparebanken Øst hadde det ikke vært mulig å gjennomføre prosjektet.

Faktisk vil jeg si at støtten fra banken var utslagsgivende for at vi i det hele tatt turte å tenke tanken, sier Eckhoff.

Mange hjelpere

Samtidig er han imponert og takknemlig over alle bidrag som har kommet inn, både i form av sponset arbeid og utstyr, og alle privatpersoner som har stilt opp på fritiden for å bygge, ta telefoner, rydde eller koke kaffe.

– Av støtte fra næringsliv og det offentlige kan vi for eksempel nevne Drammen kommune som kjører opp varer for oss, Øst-Riv som har stått for rivningsarbeid og Malermester Buer som har pusset ned og beiset alle veggene. Og jeg kunne nevnt mange flere, sier Eckhoff. Holther er blant dem som har tilbrakt hundrevis av timer på byggeprosjektet. Som aktiv pensjonist og medlem i Drammen Strong ser han på det frivillige arbeidet som en måte å skape samhold, samtidig som man bidrar til fellesskapet.

– Vi snekrer litt, koker litt kaffe og juger litt. Det er så koselig. Før sommeren skal vi rake og så plen, og gjøre klart bålpanne og sitteplasser ute.

Foreldrene i klubben er svært viktige for hyttas fremtid, for det er dem som skal stå for driften, Roar Holther, ildsjel

Med hyttekiosk som er åpen lørdager og søndager trengs det stadig bemanning. I tillegg arrangeres det blant annet suppetirsdager, som har blitt mottatt med begeistring av turgåere så vel som klubbmedlemmer.

Møteplass i marka

Drammensmarka har en spesiell plass i hjertet til mange i og rundt byen. Da er det kanskje ikke så rart at denne møteplassen, strategisk plassert i løypenettet, er et yndet sted for kaffe og skravling. Men hytta skal også ta imot bedrifter, skoleklasser og familier som trenger et hyggelig sted å samles.

– Med et moderne kjøkken, romslige selskaps-/møtelokaler, peis og 30 sengeplasser på hemsen håper vi at mange får øynene opp for å leie hytta – enten det er til kick-off med jobben, 40-årslag eller barnebursdag, sier Eckhoff, som kan bekrefte at det allerede har kommet inn mange henvendelser.

Hyttekomiteen har vært opptatt av å skape en varig hytte med høy kvalitet, som er snill mot miljøet. Det er brukt massivtre fra Splitkon, sinktak, og heis opp til sovehemsen for å sikre tilgjengelighet for alle.

Et folkehelsetiltak

Stronghytta er plassert slik at man har tilkomst fra alle kanter. Herfra kan man gå korte eller lange turer, til fots eller på ski. I praksis kan man gå opp fra Drammen sentrum på en times tid. Hyttekomiteen ønsker å bidra til at enda flere kommer seg ut på tur – enten det er mest for trening eller mest for sosial hygge og kos.

– Vi gleder oss veldig til å komme ordentlig i gang her oppe. Hele dette prosjektet har vært en fantastisk reise, smiler en stolt hyttesjef, før han skjenker i mer kaffe og sender fatet med hveteboller rundt bordet.

John Eckhoff og Roar Holther bekrefter at det ligger hardt arbeid og mye kjærlighet bak nye hytta.

Vil du se mer? Følg nye Stronghytta på Facebook

Kilde: Informasjonsbladet Verdier 1-2022.

Les flere artikler fra denne utgaven