Har du et Jensen-bad?

Alle byer har sine lokale forretninger som liksom alltid har vært der. Vi har besøkt en av dem.

Hvis du bor i Drammensregionen er det ganske høy sannsynlighet for at du har et Jensen-bad. Rørleggerforretningen har nemlig holdt til i Drammen sentrum siden Jensen & Borge ble etablert i 1930. Nå heter de Jensen Varme og Sanitær, er en del av VVS-eksperten og driftes av tredje og fjerde generasjon Jensen.

Vi gjør alt fra å skifte enkle pakninger til å levere VVS og baderom til store nybyggprosjekter, sier økonomiansvarlig Hilde Jensen.

Ting som varer

Varighet er på mange måter et viktig stikkord i den lokale rørleggerbedriften.

– Vi reparerer fortsatt 35 år gamle toaletter, og har ofte reservedelene på lager, sier daglig leder Bjørn Jensen. Fordelene med å forhandle kun med kvalitetsleverandører, er at produktene er slitesterke, delene er uproblematiske å få tak i og det er mulig å vedlikeholde ting i stedet for å kjøpe nytt.

Det var bestefaren som etablerte firmaet i sin tid. I likhet med at bedriften har gått i arv i slekta, har også mange av kundene et langvarig kundeforhold til bedriften. Bjørn forteller at han ikke sjelden får kommentarer fra eldre kunder om at de kjente faren hans, noe han synes er koselig.

Familiebedriften har 13 rørleggere og lærlinger, samt seks medarbeidere i administrasjon, butikk og lager. De utfører alt innen tradisjonell VVS og har byens desidert største butikkutstilling av moderne baderomsinnredning.

– Før holdt det med et lite utstillingsvindu. Det fantes jo ikke valgfrihet: Det fantes én servant, én kran, ett toalett … I dag er det utrolig mye fint å velge mellom! smiler Bjørn.

             

Helsen først

– Det begynte å forandre seg på åttitallet, da det ble populært med farget keramikk, mimrer Hilde.

Ja, jeg husker godt de brune, rosa og grønne servanter og toaletter hjemme hos eldre slektninger. Det var jo egentlig ganske kult! Men hva er trendene nå? Kommer åttitallet tilbake snart?

Vi blir vist rundt i utstillingen av de rutinerte søsknene Hilde og Bjørn. De peker ut produkter som kunder faller pladask for.

– Gull har kommet tilbake for fullt, sier Hilde. Og så er det mye sort interiør og sorte detaljer, og andre fargetoner. Mange ønsker seg runde speil som er opplyst fra baksiden. Før var badet et sted du gjorde deg kjapt ferdig, men nå skal det være et vakkert rom hvor du har tid og plass til egenpleie, et rom du gjerne vil at gjester skal se.

Bjørn peker ut innredninger med tekniske finesser og smarte funksjoner, snakker om viktigheten av kvalitet. Ikke bare for at møblene skal vare, men også for helsen vår.

– I Norge har vi et veldig høyt vanntrykk, og vi drikker vannet rett fra springen. Det betyr at vi trenger trygge kraner som tåler vårt høye vanntrykk og ikke inneholder skadelige stoffer. Vannet må være helt rent. Lenger sør i Europa, hvor man drikker vann fra flaske, er ikke dette like viktig. Kranene har ikke samme krav til legering, og kan inneholde stoffer du ikke vil ha i kroppen – for eksempel bly.

-Derfor kan man oppleve at baderomsprodukter som er laget for Sentral-Europa er billigere – men altså ikke aktuelt å montere i norske bad og kjøkken. Vi monterer kun produkter som er godkjent i Norge av Sintef sier Bjørn Jensen

Tåler en trøkk

Hilde og Bjørn har jobbet sammen i 40 år. Hilde skulle egentlig studere arkeologi, mens Bjørn var usikker på hva han ville. Men gjennom sommerjobber i butikken og mild påvirkning fra far, ble begge tidlig trukket inn i familiebedriften. Det angrer de ikke på.

Blir det mye jobbprat når dere samles i familieselskap?

– Vi er flinke til å feire ting i vår familie, og treffes rett som det er i sammenkomster. Da prøver vi å holde jobben litt utenfor, men det kan nok skje at det blir litt snakk om bedriften. Det er ikke alle som klarer å jobbe så tett på familie over tid, men vi trives med det.

Vi er stolte av firmaet vårt, sier Hilde. Med den tidvis ustabile byggebransjen og stor konkurranse fra nasjonale og internasjonale aktører, er det ikke en selvfølge at Jensen Varme og Sanitær fremdeles holder det gående.

– Vi er solide, har bygget stein på stein. Konkurransen er tøff, men vi tåler en trøkk. Vi er her i morgen også, forsikrer Bjørn.

Familiebedriften har bestandig vært kunde i Sparebanken Øst. Det er kanskje noe med det – de lokale bedriftene støtter seg på hverandre og heier på hverandre.

–For oss som driver butikk og har kontantkasse, er det faktisk viktig å kunne gå over til Sparebanken Øst og ordne med vekslepenger. Jeg tror ikke de andre bankene tilbyr det, smiler Hilde.

Søskenparet Hilde og Bjørn Jensen driver den moderne VVS-butikken i Drammen – byens største i sitt slag. De holder til i Tordenskioldsgate på Strømsø i Drammen sentrum.

 

Kilde: Informasjonsmagasinet Verdier 1-2022.

Les flere artikler fra denne utgaven