Litt New York

7. mai åpner årets utstillinger ved Vestfossen Kunstlaboratorium. Vi har tatt en sniktitt.

Den gamle cellulosefabrikken er den perfekte scenen for samtidskunst. Det er skyhøyt under taket, eksponert mur, industrielt og rått. Hos Vestfossen Kunstlaboratorium er det plass til både samtidskunst og eldre norsk kunst – og plass til alle som vil se. Hadde den ligget i New York hadde ingen kunstinstitusjon hatt råd til å leie den. Men heldigvis ligger den i Vestfossen.

– Akkurat nå er det en lastebil på vei til oss med årets hovedutstilling.

Lastebilen har kjørt rundt i Europa og hentet kunst. Det sendes veldig mye kunst inn og ut av Vestfossen i løpet av året! sier Lars-Andreas T. Kristiansen.

Han har jobbet her siden stedet åpnet i 2003, og tok over som leder i 2018. Opprinnelig er han billedkunstner.

Se film fra utstillingen

Med alt som skjer her på huset, rekker du å lage noe selv?

– Det varierer. I høysesongen blir det ikke tid til det. Men jeg har atelier i nabobygget. Nabobygget viser seg å være ganske så innholdsrikt. Kristiansen kan fortelle oss at det er totalt 10 000 kvadratmeter med kunst og kultur på stedet, hvorav 2500 kvadrat tilhører Vestfossen Kunstlaboratorium. Vegg i vegg finnes Arena Vestfossen med kulturskole, teater – og altså atelierer.

Hovedstad uten bystatus

Kunstlaboratoriet vektlegger samtidskunst, men viser også tradisjonell kunst. Noen ganger brukes også lokalene til filminnspilling eller klassiske konserter. – Det skjedde noe med Vestfossen tidlig på 2000-tallet. Hokksund fikk bystatus, og Vestfossen kunne ikke være noe dårligere, så de bestemte seg for å bli kommunens og regionens kulturhovedstad, forteller Kristiansen. I dag valfarter kulturinteresserte gjester fra inn- og utland til lille Vestfossen med både bil, buss og tog. Årets utstillinger skal stå frem til 25. september, og etter en tung pandemi forventes det mye folk og aktivitet. Ikke bare i utstillingene, men også i den vakre kafeen. I tilknytning til kafeen har de en museumsbutikk med salg av kunstplakater, postkort og bøker.

Vi ser at lokalbefolkningen og andre har begynt å få øynene opp for at det går an å bruke kafeen uten nødvendigvis å se på samtidskunst hver gang, forteller Kristiansen.

Viser kvinnelig kunstner forut for sin tid

Når vi besøker kunstlaboratoriet er det tydelig off-season-stemning, «alt» er stengt og kun de ansatte og noen skoleelever bruker bygget. Det ligger en fin forventning og dirrer i luften. Om noen uker skal bygget virkelig leve igjen. Vi er her først og fremst for å se utstillingen som Sparebanken Øst har gitt midler til. Den ligger i Galleri Star – et galleri inne i galleriet, så å si. Her vises det frem eldre norsk kunst. Årets kunstner er Anna-Eva Bergman (1909-1987).

– Jeg synes det er fint å vise en kvinnelig norsk kunstner. Mange av dem har blitt litt glemt, dessverre. Men Bergmann er anerkjent. Nasjonalmuseet skal faktisk ha en større utstilling med henne neste år, så vi er litt i forkant. Det er gøy! smiler Kristiansen og viser oss inn i Galleri Star hvor det henger Bergman-bilder på alle fire vegger. Akkurat denne utstillingen er nemlig allerede hengt opp. Den er sammensatt fra flere private samlinger. Kunsten føles underlig moderne til å være primært fra 1960- og 1970-tallet. Abstrakt, metallisk, rett og slett ganske kul og forut for sin tid.

– Kunst trenger ikke å være vanskelig, og du trenger ikke å betrakte den på en spesiell måte. Jeg synes det er veldig moro når vi har barn her. De er så åpne og nysgjerrige. Det å tilgjengeliggjøre kunst er en viktig del av vårt ansvar, og noe jeg har mye glede av. Hit kommer skoleelever fra både barne- og ungdomsskoler og videregående skoler i regionen.

Hva har støtten fra banken å si for utstillingen?

– Den har vært utslagsgivende for at vi kan stille ut Anna-Eva Bergman. Vi har hatt et flott samarbeid med banken de siste fire årene, og fått støtte til å stille ut Frits Thaulow og Peder Balke. Det året vi ikke fikk stilt ut på grunn av pandemien, ga de støtte til belysning.

Både Vestfossen Kunstlaboratorium og Sparebanken Øst er opptatt av å folkeliggjøre kunsten. Derfor har vi valgt å gi økonomisk støtte til akkurat denne utstillingen sier Per-Øyvind Mørk, Sparebanken Øst.

Vi takker for sniktitten og lar Kristiansen og hans kolleger jobbe uforstyrret videre med forberedelsene. De har tross alt 2500 kvadratmeter å gjøre klart til oss alle.

Mer om årets utstillinger på Vestfossen Kunstlaboratorium.

Kilde: Informasjonsbladet Verdier 1-2022.

Les flere artikler fra denne utgaven

Årets utstillinger

Vestfossen Kunstlaboratorium| 7. mai – 25. september 2022

Hovedbygningen:
GIRL MEETS GIRL, Utstilling med 25 samtidskunstnere, kuratert av Paul Carey-Kent, Sunhee Choi og Jari Lager samt medkurator Jinhee Choi.

Utstillingshallen:
Erik Wessel – Oppløpsside. 82 år gamle Wessel hevder selv at dette er hans siste store fotoutstilling.

Galleri Star:
Malerier av Anna-Eva Bergman, utstilt med støtte fra Sparebanken Øst.

Prosjektrommet:
Fortellinger om de unge arbeiderne på Vestfos Cellulosefabrik.

Enten du vil se samtidskunst, eldre kunst eller bare ta deg en tur i kafeen – Ta turen til Vestfossen Kunstlaboratorium.