Bli bedre kjent med Fevang

Familiebedriften har alltid mange baller i luften. Nå er det «Desiliteren» som står i fokus

Fevang AS har vært en stødig byutvikler i Drammen og omegn gjennom flere tiår. De eldste husker dem som kjøpmenn eller kjøtthandlere, men i dag er firkløveret i familiebedriften deleiere i en rekke eiendomsprosjekter.

Fevang AS eies av brødrene Ole Andreas, Bjarre, Martin og Lars Fevang. Hver av dem eier 25 %. Selskapet har kontor i Drammen og forvalter eiendommer til en totalverdi på over én milliard kroner i 2022.

Brødrene vokste opp med foreldre og besteforeldre som drev dagligvarebutikk på Solbergmoen i Nedre Eiker. Sammen med sin far bygget de opp to kjøttindustri bedrifter. Overgangen fra kjøtt til eiendom har kommet mer naturlig enn det kan høres ut som.

Se film

 

Vokste opp i butikken

– Generasjonene før oss var jo kremmere. Vi ungene vokste opp i butikken. Vår far så tidlig muligheten for å leie ut disponible lokaler knyttet til dagligvareforretningen. Blant annet huset vi på Solbergmoen tannlege, fysioterapeut og frisør. Etter hvert har firmaet utvidet med flere eiendommer i porteføljen. Nå har vi beveget oss over i større, mer moderne eiendomsprosjekter – gjerne som deleiere, forklarer daglig leder Ole Andreas Fevang.

Og det er kanskje ikke så dumt. Buskerudbyens rapport om boligmarkedet i vår kommune viser nemlig et behov for 17000 nye leiligheter frem mot 2040.

– Det brukes vanvittig med penger på infrastruktur i og rundt Drammen. Boligprisene stiger, og prisene er omvendt proporsjonale med pendleravstanden inn til Oslo. Så jeg tror Drammen er et spennende marked fremover. Vi tror på Drammen, og vil være med på å rigge byen for 150 000 innbyggere, sier Martin Fevang. Den største boligsatsningen for Fevang akkurat nå, er på Strømsø i Drammen.

100 nye leiligheter i «Desiliteren»

Desiliteren er et byggeprosjekt hvor Nedre Buskerud Boligbyggelag (NBBO) og Fevang eier 50 % hver. Sammen skal de bygge ut kvartalet Tollbugata, Doktor Hansteins gate, Ryddinggangen og Hesselbergs gate. To verneverdige bygg skal bestå og resten av kvartalet bygges ut. Her blir det 90-100 leiligheter som nærmeste nabo til Clarion Collection Hotel Tollboden. 

– Dette er virkelig et spennende prosjekt, i byens eldste område! Etter planen skal de første kunne flytte inn i 2024-2025. I tillegg til splitter nye leiligheter får de et flott uteområde, sier Ole Andreas Fevang.

Hvor kommer navnet Desiliteren fra?
– Etter den lille bukta ved siden av Holmenbrua! Etter sigende pleide kajakklubben å trene der i gamle dager, når det var for sterk strøm i elva.

Pen, gammel hermetikk

Visste du at Fevang har innredet en del av kontorlokalene sine som en gammeldags kolonial med egen pølsebod? Hvis du er så heldig å få komme inn på besøk, vil du få et gjensyn med blant annet gamle brusflasker, hermetikk og renholdsprodukter som gjenspeiler store deler av 1900-tallets produktdesignhistorie. Mesteparten av varene er hentet fra Fevangs eget lager.

Av og til er det fint å se seg i bakspeilet og se hvor man kommer fra, sier Lars Fevang.

– Vi har vært i kontinuerlig virksomhet i 96 år, og driftes i dag av tredje generasjon. Vi har hatt et kundeforhold til Sparebanken Øst siden 1930-tallet. Den gangen het banken Eiker Sparebank.

Hvordan er forholdet deres til banken?
– De har vært med oss på overgangen til eiendomsbransjen de siste 15 årene, og det har vært god kontakt. Vi opplever et gjensidig tillitsforhold og god kontakt med våre kontaktpersoner i banken.

Eneste eiendomsselskap i Norge med egen pølsebod på kontoret.

En god følelse

Familien Fevang er opptatt av at selskapet skal ha en sosial profil, og av å gi tilbake til dem rundt seg. De forteller at 1-2 millioner går til gode formål hvert år. De er kjent for å støtte Gatelaget til Strømsgodset, Kirkens Bymisjon, Evas Matkasse, Filadelfiakirken, Rett Fram Opplevelser, Open Heart, Solberg Bandy og en rekke andre.

Hvis vi kan være med på å hindre at noen faller utenfor, har vi gjort noe bra. Vi vil gjerne være med å bidra til fellesskapet, sier Martin Fevang.

Hva med den gode følelsen på kontoret? Hvordan er det å jobbe med alle søsknene sine?
– Vi er flinke til å akseptere at hver av oss er forskjellige, sier Lars. Alle har vetorett for å sikre at vi er ombord på prosjektene vi velger å investere tid og penger i.

På fritiden da?
– Det hender titt og ofte at vi ses på fritiden også, for eksempel på ferier, hytteturer og jakt, forteller Bjarre.

Storfamilien er blitt for stor til å samle alle rundt middagsbordet til jul, men det er likevel ingen tvil om at dette er en sammensveiset familie. Og sannsynligvis smitter noe av den gode følelsen over på businessen.

Vi vil gjerne bidra mye mer til positiv utvikling i og rundt Drammen. Enda lettere blir det hvis det blir mer fart i plan- og byggesaksavdelingen! avslutter Ole Andreas.

Ole Andreas Fevang, daglig leder

Kilde: Informasjonsbladet Verdier 2-22