Det er mulig å bli boligeier mens du ennå er ung

Opplever du det som vanskelig å komme inn på boligmarkedet? Fortvil ikke! Det finnes gode muligheter!

Det aller viktigste er å sette seg et mål, lage en plan og prioritere boligkjøpet. Du får det til om du bare vil det nok, og er litt tålmodig.

Alt starter med en god plan

For å begynne planleggingen av et boligkjøp må du vite hva som kreves av deg når du skal ta opp lån. Enkelt forklart er dette kriteriene for å få boliglån:

  • 15 prosent av boligens verdi må du stille med egenkapital til, pluss kjøpsomkostninger
  • Din totale gjeld kan ikke overstige fem ganger årsinntekten din før skatt
  • Du må kunne klare å betale utgiftene dine, med en viss margin

Har du foreldre med mulighet til å dekke deler av egenkapitalen gjennom en gave eller at de kan stille som medlåntakere, vil du nok komme raskere inn i boligmarkedet. Men det er så absolutt mulig for deg å klare det på egenhånd også. Jo mer du sparer, jo raskere har du nok egenkapital, og din egen leilighet er innen rekkevidde.

Ikke kjøp for dyrt – husk at du skal leve litt også!

Har du sett deg ut et område der du vil bo, sjekker du bare boligannonser og ser hva det koster å kjøpe en leilighet eller bolig i den størrelsen du vil ha. Regn ut hva 15 prosent av kjøpesum pluss omkostninger blir. Det er svaret på hvor mye du må ha for å klare kravet til egenkapital.

Dersom du allerede spart litt, kan du regne ut hvor mye mer du trenger å spare. Sett opp et budsjett og se hvor mye du kan spare i måneden. Da vil du finne ut hvor lang tid det vil ta før du kan kjøpe drømmeboligen.

Var det nedslående? Da er det dessverre bare én ting å gjøre: Du må spare enda mer.

Bo billig

Et godt tips for å spare penger er å bo billig. Derfor kan det være smart å bo hjemme en periode, selv om du har fått deg jobb og er helt klar for voksenlivet. Kanskje får du lov til å betale en beskjeden leie og spare mer av pengene du tjener?

Gå også gjennom utgiftene dine for å se om du kan kutte ned på noe. Da vil du nå målet enda raskere.

En daglig energidrikk til 30 kroner betyr 840 kroner i måneden, hva om du heller hadde spart pengene?

Leieinntekt

Det er rift om leiligheter til leie i tilknytning til studiesteder. Er du selv student og kan leie ut rom til en medstudent, kan denne inntekten legges til i ditt eget inntektsgrunnlag. Har du derfor spart opp nok penger til egenkapitalen og du har et rom i leiligheten som kan leies ut, kan det være en løsning for å få litt mer romslig økonomi. Banken vil kreve at slike inntekter dokumenteres med leiekontrakt.

Dele bolig

Det er helt klart enklere å komme seg inn på boligmarkedet om man er to til å dele på både egenkapital og utgifter. Også venner kan gå sammen om å kjøpe bolig, husk bare at det koster penger å kjøpe og selge. Derfor bør en slik løsning være litt langsiktig. Prognosene viser at boligprisene ikke vil stige like mye som de har gjort de siste årene. Dette vil tære på egenkapitalen ved at du kanskje må selge til lavere pris enn du kjøpte for. Uansett om du kjøper bolig med en kjæreste eller en venn, så MÅ du huske samboerkontrakt.

Tips til sparing

Ordet «spare» betyr å unnlate å forbruke. Du synes kanskje det er kjedelig å ikke «få lov» til å bruke penger når du har dem på kontoen? Det kan det nok være, men tenk følelsen du får når du har spart nok og kan flytte inn i en bolig som bare er din.

  • Kutt forbruk og sjekk om du har abonnementer du ikke trenger
  • Spar på en gunstig sparekonto
  • Overstiger inntekten din frikortgrensen, er Boligsparing for Unge (BSU) den beste sparemåten. Da får du bankenes beste rente, i tillegg til at du får skattefordel
  • Er det lenge til du skal kjøpe bolig, kan fond være en mulighet men også en høyere risiko å ta for sparepengene dine

Når egenkapitalen er i boks og du har kontroll på utgiftene dine, kontakter du et av våre kontorer for finansieringsbevis og rådgivning.

Lykke til på veien til boligeier!

 

Kilde:

I Drammens Tidendes faste spalte om privatøkonomi har vi, som en av flere banker i Drammen, blitt invitert til å gi tips og råd til bedre orden på privatøkonomien. Sparebanken Øst sin skribent er Kristian Haaland, leder personmarked. Den faste spalten heter: Pengene dine, og tar for seg pensjon, sparing, fond og bolig. Tidligere har vi hatt denne artikkelen på trykk – «Slik takler du høyere rente og økte kostnader»