En fremtid uten kontanter?

Har du fortsatt pengesedler og mynter i lommeboken? Penger regnes som noe av det mest verdifulle vi har, men vårt forhold til fysiske penger har endret seg kraftig på relativt kort tid.

Vi bruker færre og færre kontanter, og de elektroniske betalingssystemene – som stadig blir bedre og enklere å bruke – er snart helt dominerende.

Penger blir i større grad mindre og mindre betydningsfullt. Både i form av betalingsmiddel og som noe vi forholder oss til i det daglige.

Dette sier direktør for personmarkedet i Sparebanken Øst, Jan Roger Vrabel og legger til:

– For barn og unge vil jeg påstå at penger i form av mynter og sedler nesten er ikke eksisterende. Selv på bursdager helt ned i barneskolealder velger de unge å vippse hverandre penger i stedet for å gi penger i en konvolutt. De gangene de yngste faktisk får en konvolutt med penger, er det ofte den eneste gangen de ser fysiske penger i dag.

Trenger vi fortsatt kontanter?

Penger har en lang historie. De første myntene som ble preget stammer fra Efesos og Sardes i Lilleasia, og ble produsert ca. 650 – 625 f.Kr. De første sedlene ble tatt i bruk i Kina ca. år 1000, og de var lagd av hvitt hjorteskinn. De første papirsedlene kom i 1368 under Ming dynastiet. I 1661 var Sverige det første landet i Europa som innførte pengesedler. Men hva nå? Er det over og ut for kontanter fordi fremtiden er heldigital?

– Kontanter har i stor grad allerede blitt digitale og er på mange måter på vei ut. Per i dag trenger vi svært sjelden kontanter og de aller fleste steder som selger og/eller kjøper varer håndterer betaling uten at kontanter brukes. Det samme gjelder for betaling av gjeld og forpliktelser – det gjøres uten at kontanter tas i bruk. Men en heldigital fremtid har også sine ulemper.

– Utfordringen vil eventuelt være om digitale systemer, nettet og lignende som i dag håndterer betaling, kollapser og betaling ikke lar seg gjennomføre. I de tilfeller har vi i dag ingen andre alternativer enn å opprettholde kontanter som betalingsmiddel. Inntil man finner en løsning på dette, tror jeg ikke vi har noe annet valg enn kontanter, i hvert fall som en «kriseplan». Kravet om å opprettholde kontanter som betalingsmiddel, reguleres også i loven. Alle banker skal ha løsninger for å kunne møte en eventuell økt etterspørsel etter kontanter ved svikt i de elektroniske betalingssystemene, og alle butikker har i dag plikt til å ta imot kontanter.

Vipps – alt du trenger er et mobilnummer

Kryptovaluta

Hvordan vil penger se ut i fremtiden? Du har kanskje hørt om og lest om de som har kjøpt digitale penger, altså investert i kryptovaluta som for eksempel Bitcoin. Disse elektroniske pengene kan sies å være den digitale versjonen av papirpenger, og mange mener dette er formen på fremtidens penger.

– Bitcoin og alle andre former for kryptovaluta er en av de nye formene for penger selv om svært få av oss per i dag har et forhold til det. Det er naturlig å tenke seg at penger i fremtiden blir et imaginært fenomen, på mange måter slik som brevet vi en gang sendte. Generasjoner vil viske ut forståelsen og opplevelsen av kontanter, og om en del år må nye generasjoner søke opp hva begrepet kontanter egentlig var, fordi det kun er blitt et begrep. Det er med andre ord stor konkurranse om «penger» og banktjenester.

– Utstedere eller «minere» av digitale valutaer er godt i gang, og store aktører som Amazon og Google ønsker seg også inn på dette markedet. Hvor det ender og hvilken form det får vet vi ikke, men endringene er godt i gang. På området kryptovaluta er konkurransen allerede stor og flere tilbydere er på markedet, som for eksempel Bitcoin, Ethereum, Litecoin, og Stellar for å nevne noen.

4. september 2019
Aktuelt

Sparebanken Øst investerer i Norwegian Block Exchange AS

En investering for læring og utvikling i fremtidige tjenester.

Les mer