Med demokrati i hjertet

Vi har møtt Masud Gharahkhani, stortingsrepresentant, politiker og medmenneske i et portrettintervju

Hvis du ser en blid type trave oppover mot Spiralen i Drammen tidlig en søndag morgen, og du kan ane låta «Simply the best» fra hodetelefonene hans, er det kanskje stortingspresident Masud Gharahkhani som er ute og kobler av i naturen.

Det er høst og ettermiddag. Vi befinner oss på Café Picasso i Drammen sentrum. Stortingspresidenten kommer rett fra jobb på Stortinget, og skal snart hjem til kone og barn på Åssiden. Han er opplagt og smilende. Man får en fornemmelse av at dette er et menneske som er intenst tilstede i øyeblikket. Vi håndhilser høflig. Kopper med svart kaffe blir plassert på bordet i den franskinspirerte kafeen. Vi setter oss ned og puster ut.

Turgåer

Det er travle dager? Hva gjør du når du ikke er på jobb?
Jeg prøver å få med meg fotballkamper og treninger med sønnen min. Søndagsmiddagen med storfamilien er høyt prioritert. Det er viktig å verne om tiden med familien, spesielt når man har barn. Utover det er jeg glad i å stå opp tidlig i helgene og gå tur med musikk på ørene – enten opp til Spiralen, eller til Tverken hvis jeg har god tid. Drammensmarka er fantastisk.

Hva slags musikk liker du?
– Jeg er fan av Tina Turner! Hennes musikk gir meg et ekstra «kick» på morgenen. Ellers lytter jeg gjerne til klassisk musikk.

Masud fra Kopperudsvingen

Masud Gharahkhani ble født i Teheran i Iran i 1982. Fem år senere flyttet familien til Skotselv i Øvre Eiker.

– Det var et godt sted å vokse opp, sier Gharahkhani. Jeg spilte fotball i Bakke IF og hang med venner i Misjonskirka. Fikk lov å være meg, og ble bare kjent som Masud fra Kopperudsvingen. Vi ble tatt imot av det Gro Harlem Brundtland ville kalt «den gode nabokjerringa». I mitt tilfelle het hun Pia, og hun ble som en bonusbestemor for meg. Pia inviterte familien min hjem til julefeiring, selv om vi var muslimer.

Masud har tilsynelatende alltid trivdes i Drammensområdet. Som ung voksen fikk han sitt første boliglån og kjøpte seg leilighet i Hokksund. Senere flyttet han til Drammen. Klubben i hans hjerte er selvfølgelig Strømsgodset.

Hvordan endte du opp i politikken?
– Vendepunktet kom da jeg gikk på Rosthaug videregående skole. De skulle legge ned noen linjer, og jeg var uenig. Jeg skrev leserinnlegg til lokalavisen og stilte opp i fylkeshuset for å kjempe for at linjetilbudene skulle beholdes. Og så fikk jeg gjennomslag! Den følelsen gjorde nok noe med meg, jeg fikk bekreftelsen på at demokrati virker. Og siden har demokrati blitt en av mine hjertesaker.

Unge Gharahkhani meldte seg inn i AUF og viste seg å være et politisk talent. Han kom inn på Stortinget i 2017, og i 2021 ble han stortingspresident.

Se og hør Masud snakke om demokrati, politikk og litt til

Frivilligheten

I dagens politiske klima med krig, klimatrusler, renteøkning og folks dilemma mellom å betale strømregningen eller kjøpe mat…

Hvordan er det å lede Stortinget?
– Det er krevende. Jeg ble kastet ut i det, og hadde aldri drømt om å få denne jobben. Jeg kunne fint ha fylt sju dager i uken, det er mye å ta tak i. Samtidig får jeg rom til å sette ting på dagsorden. Det er en gave å kunne reise rundt, møte mennesker og få prate om saker jeg brenner for!

Gharahkhani snakker varmt om frivilligheten. Om hvor viktig det er at vi tar vare på barn og unge, og at det er et fritidstilbud til alle – uavhengig av familiens økonomi.

– Noe av det fineste jeg hører, er historier om unge som gjennom tilbudene i lag og foreninger har fått en rik oppvekst selv om ting kanskje har vært vanskelig hjemme.

Store kontraster

Med snart ett års fartstid i en av landets viktigste jobber – hva har vært annerledes enn du trodde?
– Tiden vi er i, med alle krisene og utfordringene det innebærer. Dette er en jobb med store opplevelser og voldsomme kontraster. Jeg besøkte Kiev i Ukraina på vegne av Norge, sammen med utenriksministeren. Det var sterkt å se bombede tettsteder og massegraver. På den andre siden har jeg også mange hyggelige oppgaver. For eksempel å få ta imot Ingrid Alexandra, Norges første kvinnelige statsoverhode.

Hvordan er en vanlig dag på jobb for stortingspresidenten?
– Det finnes egentlig ingen vanlige dager. Men det handler jo om å holde hjulene i gang i demokratiet vårt. Blant annet gjennom møter i presidentskapet. Demokrati er ikke noe vi skal ta for gitt! Den store forskjellen på oljenasjonene Iran og Norge, er at Norge er et demokrati med pressefrihet og ytringsfrihet. Det er derfor landet vårt er så rikt.

Før politikken ble en fulltidsjobb, var Masud radiograf. Han har jobbet ved sykehusene i Rjukan og Kongsberg.

Hvorfor valgte du akkurat den utdannelsen?
– Jeg likte kombinasjonen av sykepleie og teknologi. Det har alltid vært viktig for meg å jobbe med mennesker på en eller annen måte. Har du noen tips til dagens unge som skal velge seg en retning i livet?

Ikke vær redd for å prøve ut ting! Gjør noe du trives med! 

Det kan se ut til at Gharahkhani har fulgt sitt eget råd. I oktober i år kom han ut med egen bok – enda et prosjekt født av glødende interesse og overskudd. Boka heter «Norge i mitt hjerte». Man kan jo gjette på at den handler om oppvekst, frivillighet og demokrati. Masuds hjertesaker. Kaffekoppene er tømt, en varm høstsol skinner på skrå inn vinduene. Arbeidsdagen er over og stortingspresidenten vender hjemover, til det viktigste i livet.

Kilde: Informasjonsbladet Verdier 2-22