Planlegger du julehandelen kan du unngå stress

Med en god plan og noen forberedelser er mye gjort

Det første du må gjøre er å bestemme hvor mye du kan bruke på julegaver. Tenk nøye igjennom hvem du skal gi julegave til og se på mulighetene for å spleise med noen. Enighet om beløpsgrenser er lurt. Da slipper du de små ekstragavene som kjøpes rett før julaften når du føler at gaven du har kjøpt er for liten. Siste-liten-gaver er ofte de som svir mest i lommeboken.

Gi en felles opplevelse istedenfor gave til de som har alt, eller bli enig med vennegjengen at dere tar en lunsj sammen istedenfor å gi hverandre gaver.

Nå er du godt i gang med å tenke prioritering og budsjett, hvorfor ikke sette opp en plan for hele privatøkonomien din, i form av et månedlig budsjett? Her er noen tips til hva du skal tenke på, og hva du bør ha med i budsjettet ditt.

Viktige punkter i et budsjett:

  • Husleie
  • Forsikringer
  • Strøm
  • Transport
  • Barnehage/SFO/Studier
  • Fritidsaktiviteter
  • Kommunale avgifter
  • Telefonbruk
  • Internettabonnement
  • Mat og husholdningsartikler
  • Klær
  • Utgifter til hytte/båt/campingvogn/bobil

Inntekter

Det er forholdsvis enkelt for de fleste å finne ut hva man har i inntekt. Det du må huske på er å regne med feriepenger og eventuelt om du får halv skatt i november eller desember.  Bonusordninger er usikre, så det bør du tenke på som bonus i ordets rette forstand, og ikke legge det inn som en fast inntekt.

Hvordan bruker du pengene dine?

I dag trekkes gjerne regningene dine automatisk fra konto gjennom e-faktura eller avtalefaktura, uten at du ser de fysisk hver måned. Det er mange fordeler ved det, men du mister litt av helhetsbildet om du ikke er flink til å følge med.

Identifiser derfor kostnadene dine ved å gå inn i nettbanken å se på hva pengene dine går til.  Her er det lurt å sette opp en oversikt i excel eller annet verktøy så du får gruppert kostnadene. Gå gjennom abonnementene dine, kanskje du finner noe du ikke bruker eller som du kan dele med noen andre i familien. Ikke hopp over småbeløpene, lommetyven er en farlig venn og det er ofte akkurat der du kan spare penger.

Refinansiere eller nedbetale gjeld

Har du boliggjeld er det gjerne det som er den høyeste månedlige utgiften din. Det er enkelt å få oversikt over hva du betaler i boliglån hver måned, hva renten er og hvor stort lånet ditt er gjennom nettbanken eller mobilbanken.  Ved å forlenge eller forkorte nedbetalingstid kan du få et helt nytt kostnadsbilde. Ved å refinansiere kan du kanskje også få mulighet til å gjøre en etterlengtet oppussing.

Les om refinansiering

Få oversikt over gjelden din

Nå er det også blitt enklere å få oversikt over forbrukslån og kredittkortgjeld og hva du betaler i rente på dette. Gjennom det nye Gjeldsregisteret kan du se all slik usikret gjeld. 

Slik får du oversikt over gjelden din.

Se om ikke du kan samle lånene dine og få bedre rente og forutsigbarhet ved å refinansiere, eller kanskje du heller skulle nedbetale restgjeld og starte fondsparing. Test vår lånekalkulator og se hva du nytt månedsbeløp kan bli.

Test lånekalkulatoren

Kutte kostnader

Når du ser klart for deg hva du bruker pengene dine på, er det enklere å se om du kan kutte kostnader til ting som ikke er så viktig for deg. Er du som så mange andre, passivt medlem i et treningsstudio? Sjekk om du kan fryse medlemskapet ditt en periode og kanskje trene utendørs. Det kan også være mye å spare på det å dele abonnement som Netflix, aviser og blader. Og er du av de som kjøper lunsj eller kaffe ute istedenfor å ta med lunsj hjemmefra og bruke kaffe fra trakteren på jobb, da har du også litt å spare der. Å handle stort en gang i uken sparer deg også for mange fristelser. Gjenbruk er igjen blitt populært. Ved å benytte deg av de ulike tilbudene man har for kjøp og salg, kan du selge det du ikke bruker lenger og kjøpe nye ting brukt. Da sparer du både for deg selv og miljøet.

Betal på forfall

Det å betale regningene sine i tide er lønnsomt. For å gjøre den jobben enklere kan du sette opp efaktura eller avtalefaktura. På den måten trekkes pengene automatisk på forfall og du slipper gebyrer og andre ekstra omkostninger. Dette gjør du enkelt i nettbank eller mobilbank. Får du fortsatt papirfaktura i postkassen din, må du sørge for at disse kommer direkte i nettbanken istedenfor, det er vanligvis et gebyr på papirfaktura. Har du kredittkort kan det koste deg dyrt om du ikke betaler utestående kreditt innen fristen.

Kanskje viser det seg at du med små grep kan spare penger og få råd til å gjøre noe ekstra spennende. For eksempel pusse opp boligen eller trygge fremtiden for deg selv og familien i form av forsikringer eller sparing.

På nettsiden, i nettbanken eller i mobilbanken kan du selv:

  • Søke om refinansiering
  • Søke om lån
  • Tegne forsikring
  • Sette opp spareavtale
  • Kjøpe fond
  • Løse opp i problemer med BankID

Vi anbefaler deg å bruke mobilbanken, det vil si at du kan ha banken med deg i lommen og gjøre banktjenestene akkurat der du er og når det passer deg best! Den er enkel å laste ned og enkel å bruke. Har du behov for flere tjenester enn mobilbanken tilbyr, kan du gå direkte inn i fullverdig nettbank – rett fra mobilbanken.

Last ned mobilbank

Ta en gjennomgang av forsikringene dine

En gang imellom bør man gå gjennom sine forsikringsavtaler. Se over det du har av forsikringer og vurdere om det er noe du ikke er forsikret for eller eventuelt om du har flere forsikringer som dekker det samme. Noen ganger i livet føler man at man ikke kan ta seg råd til enkelte forsikringer, husk da at uhellet treffer når man minst venter det, og at en god forsikring er til for å gi deg et godt liv om du skulle være uheldig.

Er du forsikret hos vår samarbeidspartner Frende, finner du dine forsikringsavtaler i nettbanken/mobilbanken, hvor du også, når som kan helst, tegne nye forsikringer.

Logg inn i nettbank

Sparing

Ser du nå at du klarer å avse noen kroner til sparing hver måned vil ikke veien bli så lang til du får realisert drømmereisen, pusset opp huset eller rett og slett bare spare til en buffer. Gjør et lite eksperiment, sett opp hva drømmereisen vil koste og del det på hvor mye du klarer å spare i måneden.  Da vil du finne ut hvor lang tid du må spare for å oppnå målet.  Små justeringer på sparebeløp korter sparetiden.

Har du ikke noe spesielt mål for sparingen kan litt ekstra penger på kontoen være greit å ha i tilfelle noe uforutsett skulle skje.

Ikke gå i fella

Det lønner seg alltid med en egen konto for sparing.  Et tips er å skjule sparekontoen fra kontooversikten. Da blir du positivt overrasket når du ser at den har økt, og du blir ikke lurt til å røre den på impuls.  Sparer du til flere ting kan du enkelt opprette flere kontoer i nettbank eller mobilbank.

Spar til buffer

Det eneste som nå gjenstår, er å gjennomføre planen du har satt opp.

Gjør det til en konkurranse med deg selv. De neste månedene kan du følge med på budsjettet sammenligne med hva du virkelig har brukt.  Kanskje du kan spare enda mer!