Hvor mye bør du sette av til buffer?

Hva du eier og hvilken livssituasjon du befinner deg i, avgjør størrelsen på bufferkontoen. Så mye bør du spare.

–Vi har alle opplevd å få en uforutsett utgift på et eller annet tidspunkt. Det kan være komfyren eller kjøleskapet som ryker eller en tur til tannlegen som ble dyrere enn forventet. Da er det fint å ha litt ekstra i bakhånd, forteller Senka Bratic-Botonjic og Aggi Ingrid Vinterlykke, kunderådgivere i Sparebanken Øst, som begge jobber ved filialene i Bærum og Asker.

Opprett bufferkonto

For hva gjør du om vaskemaskinen ryker? Eller bilen må en ekstra tur på verkstedet? Har du satt av noen kroner til dette eller blir det dypdykk i sparepengene? Med fast sparing til en bufferkonto, kan du betale uforutsette utgifter uten at det går altfor mye utover hverdagsøkonomien. En buffer er rett og slett oppsparte midler som kommer godt med når det plutselig kommer en regning eller en utgift som ikke er forventet.

Rådgiverne Senka Bratci-Bortonjic og Aggi Ingrid Vinterlykke i Sparebanken Øst
Senka Bratic-Bortonjic (t.v) og Aggi Ingrid Vinterlykke er kunderådgivere i Sparebanken Øst. De gir deg tips og råd om personlig økonomi.
22. februar 2023

Buffersparing er viktig

Det er ikke til å legge skjul på at det er tøffe tider for økonomien vår, og det ser det ikke ut til å gå over på en stund. Derfor er det smart å sette av penger til en økonomisk buffer – uansett hvor du er livet. Spesielt nå.

–Buffer er viktig, men mange tenker kanskje at man må spare så mye. Det viktigste er å komme i gang. Begynn med en hundrelapp i måneden og bare start et sted. Litt er bedre enn ingenting, så kanskje man også blir mer motivert til å spare mer etter hvert, understreker Senka. For livet skjer og da er det greit å sikre seg. Utgifter til for eksempel bil, bolig, tannlege, hvitevarer som ryker og skjermer som knuses, er jo helt vanlig. Penger i bakhånd gjør det absolutt lettere å håndtere.

–Et godt tips er å ha buffer på en egen konto, ikke la den bli stående på lønnskontoen. Ute av syne, ute av sinn og fristelsen for å bruke dem blir mindre. FastSpar er en konto hos oss med god rente og gebyrfrie uttak seks ganger i året, spesielt godt egnet som bufferkonto. I tillegg er det viktig å ha de riktige forsikringene ut fra hvor man er i livet. Da kommer man også bedre ut når noe uforventet skjer, understreker rådgiverne.

16. februar 2023

FastSpar – litt ekstra i bakhånd

Med FastSpar får du god rente fra første krone, og du bestemmer selv hvor mye du vil spare hver måned – minimum 100 kr og maksimalt 5.000 kr.

Kom i gang
22. februar 2023

Så mye bør du ha i buffer

Om man skal sette et beløp for hvor mye man bør ha i buffer, er dette rådgivernes anbefaling, men de legger vekt på dette kun er et anslag.

Trykk på pilene i nedtrekksmenyen for å lese mer om livssituasjon og buffer:

  • Student - ca. 10.000 kroner
  • Ung voksen i etableringsfasen - ca. 25.000 kroner
  • Barnefamilie - ca. 50.000 kroner
  • Eneforsørger - ca. 30.000 kroner
  • Voksne/pensjonister uten barn - ca. 40.000 kroner
16. februar 2023

Kom i gang med buffer

En god start er å kartlegge økonomien din. Hva bruker du penger på i løpet av en måned? Ta en titt på de siste måneders forbruk og se hvor pengene dine tar veien. For å få oversikt kan det lønne seg å sette opp et budsjett. Da er det også lettere å se hvor mye du kan sette av til uforutsette utgifter – og hva du kan sette av til mer langsiktig sparing.

Sett deg et mål – lag et budsjett

Generelt anbefales det å ha to til tre månedslønner oppspart som buffer, men dette varierer veldig fra person til person.

– Men alder og livssituasjon er avgjørende. En student trenger mindre fordi man gjerne har mindre forbruk og mindre gjeld. Har du hus og barn, så trenger du noe mer dersom noe skulle skje i hverdagen, forteller Aggi, som selv lærte om viktigheten av å ha en buffer på den noe brutale måten.

–En EU-kontroll på bilen ble flere tusen kroner dyrere enn forventet. Da røk feriepengene, og jeg skjønte at en bufferkonto er noe jeg og flere virkelig trenger, sier hun med et smil.

16. februar 2023

Nå er tiden for bufferkonto

–Vi merker at folk er litt mer bekymret over økonomien nå som alt er dyrere. Folk har generelt mindre penger å rutte med nå på grunn av høyere utgifter og da fungerer bufferen som et sikkerhetsnett, forteller Aggi.

Begge er enige at det å ha en bufferkonto, er noe alle bør prioritere.

– Og trenger du hjelp til å få oversikt – snakk med en rådgiver. Vi kan hjelpe deg med dette og se hvilke kontotyper som er riktige for deg og din økonomi. Det er bare å ta kontakt.

Opprett bufferkonto Snakk med en rådgiver

22. februar 2023

Riktig forsikringer gir trygghet

– Har du de riktige forsikringene, har du også en sikkerhet i hverdagen. Det kan nemlig komme godt med om noe skulle skje med deg selv eller tingene dine, forteller rådgiverne Aggi og Senka.
Har du de rette forsikringene til der du er i livet?

Les mer om forsikringer
20. februar 2019
Spare

Se hvordan du kan spare smart

Du har sikkert hørt det før. Det er lurt å spare penger. Men hvordan skal du spare smart?

Få de beste sparetipsene
12. september 2022

Hvilken sparekonto skal du velge?

Skal du spare til en reise eller  opparbeide deg en buffer kan en sparekonto fint benyttes. Det finnes flere typer og du kan opprette de i nettbanken.

Velg sparekonto