Finn din måte å spare smart

Gode sparevaner kan sikre deg den viktige bufferen eller den fremtidige boligen. Bli en smart sparer!

Sunn økonomi handler om å ha et bevisst forhold til penger. Du bør vite hvor mye du har i faste utgifter, hvor mye du kan bruke og hvor mye du har muligheten til å spare. Men hvordan spare smart – for deg og din økonomi? Kanskje du trenger litt hjelp til å komme i gang?

Finn ditt spareprodukt Snakk med oss om sparing

Det å spare er nemlig som å plante små frø for fremtiden, som du kan høste innen kort eller lang tid. Men da må du også ha et bevisst forhold til hva du sparer til.

Viktige sparespørsmål

Noen sparemål er kortsiktige der andre er tenkt på som en investering for fremtiden. Tidshorisonten påvirker risikonivået du kan ta med sparepengene dine. Prøv å sette deg tydelige mål. Den etterlengtet ferien til neste år spares best på en sparekonto, og sparing til pensjonisttilværelsen om 30 år har ofte bedre gevinst gjennom fondsparing.

Usikker på hvordan du bør spare?  Still deg selv disse spørsmålene:

  • Hvor lenge vil du spare?
  • Tåler du svingninger?
  • Hva skal du spare til?
  • Hvor tålmodig er du?

Uansett sparemål, kan det lønne seg å spare litt ekstra hver måned. Det kommer alltid godt med om noe skulle skje.

2. januar 2023

Alle monner drar

Det er bedre å spare litt enn å ikke spare i det hele tatt. Med en fast månedlig overføring til FastSpar-konto får du både god rente, gode sparevaner og en god reserve til den dagen du virkelig trenger det.

Kom i gang med FastSpar
3. mars 2024

Spar etter egne mål

Evnen til å akseptere markedssvingninger påvirker valget mellom spareformer. Høyere risiko kan gi høyere avkastning over tid, men det krever tålmodighet. Skal pengene brukes innen kort tid og du er avhengig av lav risiko, bør du benytte en sparekonto. Om du kan la pengene stå over mange år, så kan du vurdere å sette pengene i fond.

Å spare i fond kan være utfordrende i turbulente tider. Klarer du å ha is i magen, har denne spareformen historisk sett gitt bedre langsiktig avkastning. Men den type risiko er ikke for alle. Ønsker du forutsigbarhet og god rente kan for eksempel sparekonto med binding være aktuelt.

Men uansett spareform, er det aller viktigste å komme i gang. Vet du hva du sparer til, er det lettere å finne motivasjon. Tydelige belønninger, som sparing til barna, hytte eller pensjon, gjør det ofte lettere å sette av en regelmessig sum til sparing. Det å nå sine mål er en god motivasjon for å sette av litt ekstra hver måned.

12. september 2022

Hvilken sparekonto skal du velge?

Skal du spare til en reise eller  opparbeide deg en buffer kan en sparekonto fint benyttes. Det finnes flere typer og du kan opprette de i nettbanken.

Velg sparekonto

Sparing i fond

Det er riktig at fondssparing har høyere såkalt risiko i forhold til banksparing, men i og med at fond er en samling av aksjer i ulike selskaper, er dette en mindre risikofylt plassering enn ved rene aksjehandler i ett og samme selskap.

Det som er viktig å merke seg med fondssparing, er at dette bør innebære en langsiktig sparehorisont. Har man fremtidige planer og drømmer om hytte- eller båtkjøp, ønsker å spare til barn eller barnebarn, eller innser at pensjonsutbetalingene i fremtiden ikke kan bli like lukrative som dagens ordninger, er fondssparing en mulighet for å kunne realisere dette.

Sparebanken Øst tilbyr kjøp og salg av verdipapirfond gjennom Norne Securities.

Kom i gang med fond

Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

12. september 2022
Spare

Langsiktig sparing

Har du planer om å spare til noe som er noen år frem i tid kan det lønne seg på plassere pengene for å få høyere avkastning.

Les mer

Den viktige bufferen

En tommelfingerregel er å ha to til tre månedslønner spart opp som buffer. SSBs levekårsundersøkelse viser at mer enn 900.000 nordmenn ikke kan betale en uforutsett utgift på 19.000 kroner. Om man ikke har penger spart opp, kan en uventet regning ta et stort innhogg i økonomien. Med økte priser kan det være betryggende å ha spart opp litt ekstra, slik at du er godt rustet om det dukker opp uventede utgifter.

29. mars 2023
Aktuelt

Hvor mye bør du ha i buffer?

Vi har alle opplevd å få en uforutsett utgift på et eller annet tidspunkt. Alt fra komfyren som ryker eller en tur til tannlegen som ble dyrere enn forventet. Hva du eier og hvilken livssituasjon du befinner deg i avgjør størrelsen på bufferkontoen.

Så mye trenger du

Sparing hjelper

Alle har forskjellig utgangspunkt, men alt av sparing hjelper. Hva du sparer til, avgjør hvor mye du bør vurdere å sette av hver måned. Husk, sparing er ikke noe som skjer over natten. Usikker på hvordan du kommer i gang? Start med å sette opp et budsjett.

Full kontroll med budsjett

Det beste du kan gjøre for egen økonomi er å sette opp et budsjett. På den måten får du oversikt over hva som går inn og ut av kontoene, samt hva du sitter igjen med hver måned. Et budsjett kan justeres underveis ut i fra endringer i økonomien eller i livssituasjonen din.

Slik setter du opp et budsjett

Sett opp egne kontoer

Et godt tips er å sette opp egne kontoer til hvert formål. Da har du hele tiden oversikt over ulike sparemål. Det kan være kontoer for ferie, klær, oppussing, en hobby eller andre ting. Sett av faste overføringer til kontoene, så skjer sparingen av seg selv.

Trenger du hjelp til å komme i gang med sparing? Ta en prat med oss. En rådgiver kan gi deg god veiledning om sparing som passer deg og din økonomi. På den måten kan du plante frøene for en sunn, økonomisk fremtid.

Ta kontakt med oss om sparing

12. september 2022

Boligsparing for ungdom (BSU)

Er du mellom 18 og 33 år og ønsker du sikkert å spare penger slik at du kan kjøpe deg en bolig en gang i fremtiden. BSU gir deg bankens beste rente i tillegg til flere andre fordeler.

Les mer
12. september 2022

Spar til pensjon

Starter du tidlig med å spare til pensjon slipper du å sette av så mye av gangen. I tillegg vil innsatsen gjøre at du får det romsligere den dagen du blir pensjonist!

Les mer