Smart sparing gir resultater

Sett opp et budsjett og la sparing få større fokus

Gode sparevaner vil gi deg gevinst. Det er ved å spare at du kan sikre deg den viktige bufferen eller den fremtidige boligen. Vi vet at det kan være vanskelig å komme i gang, og derfor vil vi gjerne hjelpe deg til smart sparing.  

Kom til oss så hjelper vi deg

Sunn økonomi handler om å ha et bevisst forhold til penger. Å sette opp et budsjett er en god måte å få oversikt over hva du bruker pengene dine på. Ikke minst, å se hvor du kan spare noen kroner.

Uforutsette utgifter

Sparing er noe du bør sette høyt oppe på prioriteringslisten, både langsiktig og kortsiktig. Det er også en viktig post når du setter opp eget budsjett og spareplan. En tommelfingerregel er å ha to til tre månedslønner spart opp som buffer. SSBs levekårsundersøkelse viser at mer enn 900.000 nordmenn ikke kan betale en uforutsett utgift på 19.000 kroner. Om man ikke har penger spart opp, kan en uventet regning ta et stort innhogg i økonomien. Med økte strøm- og matpriser kan det være betryggende å ha spart opp litt ekstra, slik at du er godt rustet for vinteren. Etter mange år med lave renter forventer vi nå en gradvis renteoppgang. Det gjør det også mer lønnsomt å spare i banken.

14. september 2022

Begynn tidlig

Sparing blir fort en vanesak, og noe som er fint å lære tidlig. Da får du også best utgangspunkt når du skal spare til de store tingene i livet – sånn som bolig. Stadig flere velger å spare for egne barn fra de er små, slik at de får et godt økonomisk fundament.

Boligsparing for Ungdom (BSU) er en av de smarteste måtene å spare på. Det vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet. Med BSU får du både skattefordel og bankens beste rente. Start med BSU sparing straks du har en jobb og betaler skatt.

Mer om BSU
14. september 2022

Sparing hjelper

Alle har forskjellig utgangspunkt, men alt av sparing hjelper. Hva du sparer til, avgjør hvor mye du bør vurdere å sette av hver måned. Husk, sparing er ikke noe som skjer over natten. Det tar tid. Sett deg et sparemål og start planleggingen i dag. Her er tre tips til hvordan du kommer i gang.

1. Sett opp et budsjett

Et budsjett viser alle inntekter og utgifter per måned. De finner du ved å ta ut kontoutskrift fra nettbanken. Enten skriver du de ut, eller du kan lagre de i excel.  Når budsjettet er satt opp vil du ha et klart bilde av hvor mye du har å avse til sparing.

Last ned budsjettmal (excel)

2. Hvordan bruker du pengene dine?

Ta en ekstra titt på utgiftspostene dine og se om det er mulig å spare inn noen steder. Kanskje det finnes rimeligere alternativer enn det du allerede har? Ta en gjennomgang av abonnementene dine, kan du dele disse tjenestene med noen eller kanskje du ikke trenger alle sammen.  Gjør innkjøp av matvarer en eller to dager i uken, da vil du unngå impulshandling.

3. Sett opp en spareplan!

Når du vet hvor mye du kan spare hver måned, legger du dette inn i budsjettet ditt. Lag deg en egen spareplan. Husk å være realistisk. Det er bedre å begynne forsiktig og heller øke sparingen etter hvert dersom du syns det går fint og du fortsatt har penger til overs hver måned. Kanskje det kan være fornuftig og fordele midlene i ulike spareprodukter? Du kan sette opp flere spareavtaler i nettbanken din.

Flere måter å spare på

Uansett hvilken livssituasjon du er i, er det lurt å etablere gode sparevaner og legge noen midler til side. Sparing skal være fleksibelt, og du velger selv hvor mye du vil spare og hvor ofte. Det finnes flere måter å spare på, det viktigste er at du starter og gjør det til en vane. Her er noen eksempler til hvordan du kan forvalte pengene dine best mulig slik at du får god nytte av de.

12. september 2022

Hvilken sparekonto skal du velge?

Skal du spare til en reise eller  opparbeide deg en buffer kan en sparekonto fint benyttes. Det finnes flere typer og du kan opprette de i nettbanken.

Velg sparekonto
12. september 2022

Boligsparing for ungdom (BSU)

Er du mellom 18 og 33 år og ønsker du sikkert å spare penger slik at du kan kjøpe deg en bolig en gang i fremtiden. BSU gir deg bankens beste rente i tillegg til flere andre fordeler.

Les mer
12. september 2022

Spar til pensjon

Starter du tidlig med å spare til pensjon slipper du å sette av så mye av gangen. I tillegg vil innsatsen gjøre at du får det romsligere den dagen du blir pensjonist!

Les mer
12. september 2022
Spare

Langsiktig sparing

Har du planer om å spare til noe som er noen år frem i tid kan det lønne seg på plassere pengene for å få høyere avkastning.

Les mer