Sikker handel på nett

Vi legger til rette for at du skal kunne handle sikkert på nett.

Netthandel gjør shoppingen effektiv og fleksibel i en hektisk hverdag. En faktor som vokser i takt med salg på nett er risiko for svindel. Cyberkriminelle finner stadig nye måter å utnytte vårt nye handlemønster på. Vi ønsker derfor å gi deg noen gode råd på veien til sikker netthandel og informere om hvordan vi legger til rette for at du kan handle trygt på nett.

De europeiske reglene for betalingstjenester (PSD2) som ble innført den 14.09.19. setter krav til korthandel på nett. Dette vil medføre at flere kjøp på nett må bekreftes. VISA Secure for sikker netthandel er fornyet og vil benyttes av flere og flere nettbutikker. Denne tar høyde for at du som handler kan være sikker på at handelen foregår på en forsvarlig måte. Dette gjør du gjennom å bekrefte handelen gjennom BankID eller sms. Slik har det jo vært lenge vil du kanskje si, og det stemmer, men løsningen er nå fornyet. Du vil nok kanskje ikke legge merke til endringen annet enn at skjermbildene du får opp når du skal bekrefte et kjøp, ser litt annerledes ut enn tidligere. Det er ikke alle nettbutikker som har tatt den nye løsningen i bruk enda, men det vil komme.

I tillegg til at du kan stole på sikkerheten i selve kjøpstidsøyeblikket er det andre ting som også minsker sannsynligheten for å bli lurt. Det handler om at du gjør noen vurderinger og tar kloke valg før du legger varer i handlekurven.

  • Dersom det er mulig, sørg for å handle i nettbutikker som du kjenner til og vet at du kan stole på. Det er også mulig å søke etter anmeldelser av den nettbutikken du vurderer å handle i.
  • Sjekk om nettbutikken har gyldig info på nettsiden når det gjelder organisasjonsnummer, kontaktinfo og postadresse.
  • Er tilbudet for godt til å være sant? Da er det med all sannsynlighet også det. Har nettsiden dårlig språk i tillegg bør varsellampene blinke.
  • Sjekk url i nettleseren. Kriminelle som er ute etter å lure deg kan opprette en falsk nettside basert på en sterk merkevare, men det kommer som regel frem i adressen. Et eksempel er Elkjøp som har nettsiden www.elkjop.no, en falsk side vil for eksempel hete www.butikk-elkjop.no

Mange nettbutikker vil spørre om du ønsker å lagre kortinformasjonen din til senere kjøp. Denne løsningen er i utgangspunktet sikker, men dersom denne butikken blir utsatt for cyberkriminalitet kan informasjonen knyttet til ditt kort komme i gale hender.

Ellers bør du også følge med på transaksjonene i nettbanken din. Sjekk om det trekkes beløp du ikke kjenner igjen. Husk at du aldri skal oppgi BankID, passord eller koder til verken bank, politi eller andre. Da er du selv ansvarlig for eventuelle tap.

Til slutt er det viktig å påpeke at dersom du tar disse forhåndsreglene vil du med all sannsynlighet kunne gjøre dine innkjøp sikkert på nett – rett fra sofakroken, når det måtte passe deg.