Skal du kjøpe eller bytte bolig?

Da kan det være smart å få med seg disse tipsene fra vår salgssjef personmarked, Kristian Haaland

Dagens rentenivå har ført til usikkerhet blant folk som enten skal inn på boligmarkedet eller skal bytte bolig. Det kan gi utslag som at det tar lengre tid å selge en bolig. Skal man bytte bolig, er det derfor lurt å sette av penger til bruk i mellomfinansieringsperioden, i tilfelle salget trekker ut i tid. Har man tanker om å bytte bolig, er det viktig å ha nok penger til å dekke kostnadene for to boliger samtidig.

Sparer du opp litt på forhånd, blir det en bekymring mindre.

Regnestykke

Rentekostnader for et lån på 2 millioner kroner vil være ca. 10.000 kroner per måned. Tenk at du blir sittende med boligen i 6 måneder eller mer! Regn ut selv, ved å gange opp antall måneder med månedskostnad. Det blir fort veldig dyrt!

Illustrasjon graf som øker

Sett av penger tidlig

Rentenivået er høyt nå, og det skal mest sannsynlig enda mer opp i år. Sammen med økte kostnader til blant annet strøm, drivstoff og mat, er de totale kostnadene for hver enkelt familie blitt høyere. Det å sette av penger er derfor ekstra viktig nå for tiden. Selv om det jo også er ekstra krevende å spare penger i et sprengt budsjett.

Det vi i Sparebanken Øst kan bidra med, er å planlegge økonomien sammen med deg som kunde, sier Kristian Haaland

Vi kan se på hvor mye du bør ha oppspart i en buffer, hvilke forsikringer du har og hvilke du trenger, og ikke minst hvilke kostnader du kan kutte ned på. Basert på dine ønsker for fremtiden, kan vi skreddersy en plan tilpasset det du drømmer om.

Er du ute etter å bytte bolig, anbefaler vi å ta kontakt med en eiendomsmegler tidlig i prosessen. De kan hjelpe deg med verdivurdering av boligen du har, og gi deg tips til hva du bør gjøre med boligen før den legges ut for salg. Da kan vi lettere se om ønskene dine for ny bolig kan oppfylles, og om det kan lønne seg å selge før du kjøper nytt.

Finn ditt nærmeste kontor og gjør en avtale

Førstegangskjøpere

Haaland forteller at han ser at det kan være utfordrende når man som ung skal kjøpe bolig for første gang. Regelverket bankene må forholde seg til, sier at kjøperen må ha minst 15% i egenkapital, i tillegg til god likviditet. Skal du klare deg selv, kan det hende at du må bruke litt tid på å spare opp de 15 prosentene.

– Det er derfor det er så viktig å begynne tidlig med å spare til egenkapital, sier Kristian

Uansett om du er ung og vurderer kjøp av din første bolig, eller du skal bytte fra en bolig til en annen, anbefaler vi deg en prat med rådgiver. Da kan vi se hvor mye som skal til, blant annet basert på den inntekten du har eller kommer til å få. 

Deretter legger vi en felles plan for hvordan du kan kjøpe en bolig du kan håndtere utgiftene på. Og ha litt ekstra å leve for!

Les flere artikler fra Informasjonsbladet Verdier 1-23

Andre saker som kan være interessant for deg:

6. desember 2022
Aktuelt

Kort vei fra bank til bolig

Gode råd er kjærkomment når du skal bytte bolig. Med banken og eiendomsmegler side om side, er du i trygge hender på veien til ditt nye hjem.

Kjøpe eller selge? Vi hjelper deg
7. oktober 2022
Aktuelt

Sett deg et mål – lag et budsjett

Få oversikt over inntekter og utgifter og se om det er mulig å planlegge hverdagen på en enda bedre måte. Da blir det enklere å håndtere uforutsette utgifter og du kan lett se hvor du kan spare.

Hjelp til å komme i gang