BankID, BankID-app og kodebrikke – hva er forskjellen?

Ta det med ro. Det er lov å være litt forvirret og det er du ikke alene om!

Svært mange av henvendelsene vi får til kundesenteret vårt dreier seg om BankID. Så nå vil vi forsøke å klargjøre hva som er hva og hvorfor du bør laste ned, aktivere og begynne å bruke den nye BankID-appen.

Last ned BankID-appen steg for steg

Hva er BankID

BankID er din digitale legitimasjon og signatur, på lik linje som pass er din fysiske legitimasjon. Du bruker BankID for å bekrefte hvem du er – elektronisk.

BankID er ikke en fysisk gjenstand. Det er en elektronisk identifisering som du får tilgang til ved å bruke fødselsnummer, personlig passord og engangskode fra kodebrikke eller ved å bekrefte et varsel fra BankID-appen.

Når trenger man BankID?

Du kan bruke BankID blant annet når du skal logge deg på nettbanken, NAV og Altinn, eller for eksempel når du skal søke om lån eller barnehageplass. BankID fungerer i alle norske banker og offentlige tjenester. Med BankID trenger du ikke å møte opp personlig for signering av avtaler eller søknader.

BankID bestiller du i nettbanken til banken din.

Hvordan logge inn med BankID

Det er to metoder å gjøre dette på:

  1. Ved å bekrefte innlogging gjennom BankID-appen
  2. Ved hjelp av kodebrikke som gir deg en engangskode

Begge fremgangsmåter krever at du bruker det personlige passordet ditt.

Kodebrikke

Kodebrikken er en fysisk gjenstand som genererer engangskoder og er et sikkerhetselement som gjør at du kan bruke BankID-en din. Du får kodebrikke fra oss når du oppretter nettbankavtale. Ved å trykke på kodebrikken får du opp en engangskode. Sammen med fødselsnummer, engangskoden og et personlig passord får du tilgang til å signere elektronisk eller identifisere deg/logge inn.

Kodebrikken må du oppbevare på et trygt sted, og du må ikke kaste den selv om du aktiverer BankID-appen. Det vil være tilfeller hvor du må bruke den, for eksempel om du mister telefonen din.

BankID-app

BankID-app er en enkel og sikker måte å bruke BankID til innlogging i banken eller offentlige tjenester via mobil. Du bruker BankID-appen til å bekrefte at du er i ferd med å bruke BankID-en din.

Når du har aktivert BankID-appen trenger du som sagt ikke bruke kodebrikke, men husk likevel å oppbevare den på et trygt sted.

Slik bruker du BankID-appen:

– Velg innloggingsmetode BankID
– Tast inn fødselsnummer
– Du vil få et varsel fra appen på mobilen din
– Bekreft denne ved å trykke på «Ja det er meg»
– Gå tilbake til innloggingssiden
– Tast inn ditt personlige passord (samme som hvis du bruker kodebrikken)

Den aller viktigste fordelen ved å bruke BankID-appen er at du kun trenger mobilen din når du skal logge inn med BankID på et nettsted.

Du kan laste ned BankID-app i Google Play eller App store. Se beskrivelse for hvordan du gjør dette, steg-for-steg.

Slik kommer du i gang

BankID på mobil

BankID på mobil er også en måte identifisere seg på digitalt. Det har vært et alternativ til ordinær BankID som brukes sammen med kodebrikke. BankID på mobil vil gradvis fases ut og erstattes med BankID-app. Det vil si at det ikke lenger er mulig å fornye eller bestille BankID på mobil. Utfasingen startet 1. september og gjelder for alle banker i Norge.

Mobilbank

Mobilbank er så enkelt som en mobilversjon av nettbanken. Enkel innlogging og sikker i bruk. Når du har lastet den ned, logger du inn ved hjelp av fingeravtrykk eller kode. Her kan du foreta det meste av det du trenger i hverdagen. Du kan betale regninger, tegne forsikring, endre på lånet ditt og selvsagt også se hvor mange penger du har på konto.

Telefonen din har du jo alltid med deg, så med mobilbank kan du si at du har banken i lomma hvor enn du er.

Nettbank

Nettbanken bruker du enklest fra en PC. Du får tilgang til nettbanken ved å logge deg inn fra forsiden på oest.no – eller gå fra innlogget mobilbank til fullversjon av nettbank. En av tjenestene du kun kan gjøre fra nettbanken er å bestille ny BankID.

Vi håper du ble klokere og fikk litt mer orden på begrepene!

Hvis du vil vite mer, finner du alt om dette temaet her.