Dagens Spire: Et unikt samarbeid i luft og vann

Droneteamet til Øvre Eiker Røde Kors Hjelpekorps presterer høyt i hvert sitt element, og enda høyere når de jobber sammen

Dette er teknologi og frivillighet på høyt plan, og noe vi var spent på å få se i praksis. Dermed inviterte vi oss selv til det lille røde (kors) huset et steinkast fra Vestfossen Jernbanestasjon. Her holder Øvre Eiker Røde Kors Hjelpekorps (ØERK) – til når de ikke reiser land og strand rundt på oppdrag og øvelser. 

Leder i ØERK Ole Andreas Kraglund og Thomas Bendiksen, leder for undervannsdronen, er opptatt av å gi oss kunnskap om hva ØERK driver med og hvordan dronene som de har fått penger til, kan gjøre en forskjell når de er ute på oppdrag. Når bakteppet er lagt, er det klart for en naturtro øvelse.

Teknologi og natur forenes

Bålet er tent og kaffen kokt da vi ankommer bestemmelsesstedet for øvelsen, Junger-vannet. I det skumringen kommer krypende går Martin og Kent gjennom en sjekkliste, rapporterer flyvningen og forbereder dronen på å fly, på leting etter Ole Andreas som har gjemt seg i skogen.

Vi får i oppgave å finne den savnede personen ved å følge med på skjermen som viser hva dronens varmesøkende kamera ser fra luften 40 meter til værs. Hjelp må til for å skjelne den hvite prikken som indikerer en person og vi skjønner godt at dette er en jobb for to personer. En som flyr dronen, og en som annen dirigerer ved hjelp av hva man ser på skjermen. Når Ole Andreas er funnet, slås lyskaster og høyttaler på, og han får beskjed om hva han skal gjøre. Ved hjelp av folk og drone kan store og vanskelige områder dekkes, langt enklere og raskere enn om man skulle gått manngard for å lete etter den savnede. Spesielt om natten.

Når alarmen går er tiden kritisk.  Med dette utstyret og kompetente flygere, kan denne investeringen bety forskjell på liv og død, sier Ole Andreas Kraglund.

Fra 0 til 150 på 5 minutter

Det er Martin Skistad Kristoffersen som fører dronen i lufta, mens Thomas Bendiksen er sjefen under vann. Kombinasjonen av luftdrone og undervannsdrone er helt unik. Med et termisk lys fra dronen som kretser over vannet, kan den fjernstyrte undervannsfarkosten (ROV) føres med stor presisjon rundt omkring i vannet. Instruksjon fra dronen i lufta, gjør at ROV’en kan runde et sjøgressområde med centimeters presisjon og føres med stor nøyaktighet inn til der hvor sikten er bedre, den kan dykke ned til 150 m på fem minutter og holder opp til 4 knop.

På kameraet tilknyttet ROV’en ser vi fisk, stein og kvister fyke forbi der vi ligger i god fart langs land. Infrarøde stråler følger innsjøens bunn, og ROV’en finner raskt frem til dukken som er senket ned i vannet for øvelsens skyld. Alt ser vi på en skjerm tilknyttet ROV’en. At pilotene har spesialisert seg på denne type søkeoppdrag, OG gjort seg tilgengelig som frivillige for ØERK har gjort hjelpekorpset til en viktig nasjonal spydspiss på droneoppdrag. De er eneste av sitt slag på Østlandet og får ofte oppdrag som går ut på søk etter antatt omkomne personer. 

En søknad ble til to

For et par år siden opprettet ØERK en dronegruppe og søkte om penger fra banken til både opplæring og utstyr til luft og til vanns. To godkjente piloter har vært gjennom omfattende opplæring, og flere andre har startet veien mot sertifisering. Det innebærer flere kurs og beståtte eksamener hos biltilsyn, og underlagt luftfartsdirektoratet.  Gruppen jobber hardt mot å spesialisere seg på tøffe og krevende oppdrag som gjør at de må ha det beste mekaniske utstyret.  Først søkte de om 143.000 til oppstart i 2022, og deretter videreutvikling med ROV og tilhørende opplæring. Det var slikt utstyr de nå søkte penger til, og som vi mener er en investering viktig for allmenheten. Takket være teknologisk utvikling er drone byttet ut med krevende og kostbart dykkeroppdrag. En skikkelig god samfunnsinvestering.  

Gruppen er på 7-8 aktive ildsjeler som investerer mye av sin tid til egenopplæring og trening. For når alarmen går, er det viktig å ha hode og hender på de riktige tastene. To jenter har kommet til i det siste, og håpet er at enda flere skal bli interessert i å være med.

Et oppdrag med forbedringspotensiale

I vinter bisto ØERK politiet i en omfattende leteaksjon. Med luftdronen, og uten å ødelegge spor i terrenget, fant de flere spor som de analyserte og oversendte politiet slik at leteområdet kunne defineres og den savnede lokaliseres. Sporene ble gjort i et område med elv og demning hvor undervannsdronen kunne vært til stor hjelp i søket på det som var en antatt omkommet. På grunn av kostnad søker som regel ikke redningsdykkere fra brannvesenet etter omkomne.

Vi vet hvor mye det betyr for pårørende at de omkomne blir funnet, og tenker at vi med vår ekspertise og utstyr kan gi de etterlatte et svar og fred i sinnet, sier Thomas Bendiksen i ØERK.

På tidspunktet for leteaksjonen var ikke ROV’en innkjøpt, men hadde den vært tilgjengelig kunne man søkt i elv og vann. For å utelukke funnsted eller lokalisere den omkomne.

Ovenfra og ned er vinn-vinn

Dronen som opererer i luften er et verktøy med forskjellige kameraer som god zoom, et termisk kamera som kan finne folk (selv om de ikke vil bli funnet) og laser målinger på avstander. Dette gjør det til mulig å finne folk i terreng både visuelt i kamera men også via kroppsvarme. Det termiske kameraet kommer godt med i samarbeid med brann og redningsetaten ved for eksempel skogbrann oppdrag. 

Hjelpekorpset har ingen kompetanse på brann, og brannvesenet har i dag lite kunnskap og utsyr på drone. Dette gjør at ØERK sine piloter kan gi brannvesenet god informasjon som de kan tolke på sitt fagfelt. En vinn-vinn situasjon! 

Med det termiske kameraet på dronen kan vi se at det fortsatt brenner inni en trerot, det kan ikke en brannmann se med det blotte øyet, forteller Martin Skistad Kristoffersen.

Også i samarbeid med ambulansetjenesten, hvor pasienter befinner seg utenfor allfarvei gir bruk av drone og nøyaktig posisjonering store tidsbesparelser.  For søk på bakken tar tid, mens en drone i luften gir et godt oversiktsbilde som kan gjøre at den skadde finnes fortere.

Raskere søk på større områder kan redde liv. Å gi penger til investering i utstyr og kompetanse, er vår måte å bidra på, men uten folka – hadde det ikke vært mulig. Deres tid og innsats, kan ikke måles i penger, og den er helt uvurderlig og utrolig samfunnsnyttig!  

SPIRE tildeling 2023: 178.000
Mottaker: Øvre Eiker Røde Kors Hjelpekorps
Formål: Innkjøp av undervannsdrone

Les mer om nærmiljøtiltak som har fått støtte

I serien #DagensSPIRE gir vi deg innblikk i prosjekter som har fått støtte fra Gavefondet SPIRE. Her kan du lese mer om hvordan de påvirker alle innbyggerne i nærmiljøet.

Les mer
25. september 2023

Ikke bare redning og beredskap

Bildet over viser redningsoppdrag på nasjonalt nivå. Men ØERK og de andre hjelpekorpsene rundt om i landet bidrar til så mye mer.

Besøksvenn med og uten hund

Ensomheten kjenner ingen alder, det finnes ensomme blant både eldre og yngre. Å gå en tur eller dele en kaffekopp med noen har stor verdi for alle mennesker. Spesielt for den som er ensom. ØERK har besøksvenner som gjerne bruker av sin tid for å lette andres hverdag, de arrangerer sosiale møteplasser eller besøker folk hjemme hos seg selv. De har også et tilbud som innebærer besøk av rolige, trygge og kontaktsøkende hunder, enten hjembesøk eller institusjoner.

Besøksvennenes eneste ønske er å skape trivsel og glede for mennesker. En besøksvenn gjør virkelig en forskjell i andres liv. En oppgave som er gull verdt for så mange, ja faktisk livsviktig for noen.

Flyktningguide

I 2022 økte folketallet i Øvre Eiker med 450 personer, blant disse var det 168 nye innbyggere fra Ukraina.  For at overgangen med ny kultur, språk og hverdag skal bli litt enklere for flyktningene har de frivillige i ØERK fått opplæring som flyktningguider.  De bidrar med vennskap, informasjon, lokalkunnskap og hjerterom.

Frivillig i Røde Kors Hjelpekorps

Tusenvis av frivillige i hele landet jobber for at du og jeg kan ferdes trygt i naturen, i byene og på arrangementer. Et hjelpekorps består av vanlige menn og kvinner, i alle aldre, som bruker fritiden sin på å hjelpe andre. Søk og redning er hjørnestener i Hjelpekorpset arbeid, men det er også så mye mye mer. De trenger frivillige som ønsker å gi av sin tid, til noen som trenger det.

Er du beredt til å yte hjelp og støtte i en krisesituasjon eller i hverdagen?

Finn et hjelpekorps nær deg