190.000 kroner gis til unge og lovende

Seks talentfulle ungdommer har fått kulturstipend og skal ta spranget videre innen sin sjanger scenekunst

Sparebanken Øst gir stipend til unge lovende kultur- og idrettsutøvere. I årets søknadsrunde for kulturstipend mottok vi mange gode søknader. De seks vinnerne er ungdommer vi gleder oss til å følge med videre.

I juryen for årets kulturstipend satt: Kai Gustavsen (Kulturhussjef i Bærum Kulturhus), Jorunn Staavi Larsen (kommunalsjef kultur, idrett og frivillighet i Drammen kommune), Magnus Aannestad Oseth, Daglig leder Drammen Kulturråd og Per-Øyvind Mørk (Sparebanken Øst). Det er til slutt Styret i Sparebanken Øst som beslutter tildelingene.

I vår vurdering la vi vekt på at kandidatene skulle vise til gode resultater innen sin sjanger kultur, og at de skal vise vilje til å satse på sin karrierevei, Per-Øyvind Mørk

De seks kulturprisvinnerne for 2022 er følgende:

Andrea Bryn (22) – Drammen

Andrea er ferdig utdannet danser ved Norges dansehøyskole/høyskolen Kristiania i 2022. Har tidligere gått på St. Hallvard videgående og danselinjen der. I dag satser for fullt som freelancer og dermed kommer stipendet på 40.000 kroner godt med. Den store drømmen er å bli kompanidanser. Stipendiet skal brukes til danseklasser, workshop og reise til auditions.

Vårin Strand (26) – Øvre Eiker

Artisten Vaarin har siden sin stjerne-debut med eget jazz-album i 2018 gitt ut mye musikk og gjort flere ulike visuelle samarbeid både på scene og film. Hennes musikk har blitt A-listet på radio, og hun har spilt mye live. Hun skal slippe sitt andre album i 2022-23, med etterfølgende konserter. Vårin ønsker å utvikle seg musikalsk og som låtskriver. Stipendet på 40.000 kroner skal brukes til en vintage Naumann mikrofon og til studiereiser.

Anne Pernille Rosfjord Wiik (25) – Drammen

Anne Pernille har en Bachelorgrad i psykologi som hun gjorde ferdig før hun startet på sangstudiet. Har mottatt en rekke utmerkelser og gjort oppsetninger innenfor kategorien opera, mezzo sopran både nasjonalt og internasjonalt. Dette skoleåret er hun på utveksling i Salermo, Italia, hvor hun får dypere innføring i musikken. Stipendiet på 30.000 kroner skal brukes til flere masterklasser både i Norge og i Italia, samt auditioner. Da stipendet ble delt ut i Strømsø kirke under julekonserten var hun i Italia, og hennes bestemor mottok stipendet på hennes vegne.

Jon Martin Høie (25) – Drammen

Organisten Jon Martin har fullført fireårig kirkemusikkstudie ved Norges musikkhøgskole. I tillegg fullførte han et masterstudie i solistisk orgelspill, våren 2022. Dette er musikkfaglig utdanning på høyt nivå som tar sikte på å skape dyktige og selvstendige musikere. Ved siden av studiene har han arbeidet som organist og er nå kantor i Bragernes kirke. Han er også orgellærer for neste generasjon organister. Stipendiet på 30.000 kroner skal brukes på noter, og deltagelse på kurs og festivaler. I forbindelse med 150-års jubileet for komponisten Max Reger, ønsker han å reise til Tyskland for å oppsøke og lære av orgelprofessorer som er eksperter på Regers musikk.

Tone Nordbye Nybø (24) – Drammen

Tone er skuespiller, og har fullført sin utdannelse ved Ecole Jaques Lecoq, en anerkjent teaterskole, i Paris. Hun er opptatt av forskjellig typer scenekunst, og ønsker først og fremst å lage teater for hele folket – inkludert de unge. Tone har nylig fremført sitt første selvskrevne teaterstykke ved Oslo Fringe Festival. Stipendiet på 30.000 kroner skal brukes til kurs, workshops og nødvendig utstyr.

Sebastian Lindland (21) – Drammen

Sebastian er i ferd med å avslutte sin fireårige bachelorutdanning i musikkpedagogikk og utøvende slagverk ved Norges musikkhøgskole. Han har spilt masse ulik musikk og opptrådt på ulike scener. Alt fra moderne samtidsmusikk til norsk folkemusikk. Han har vært deltager i Ung filharmoni og medlem av Bergen filharmoniske ungdomsorkester. Stipendiet på 20.000 kroner skal brukes til innkjøp av slåttetromme, skarptromme, køller og strikker til slagverksinstrumenter.

Fra venstre ser vi: Andrea Bryn, Sebastian Lindland, Tone Norbye Nybø, Jon Martin Høie, Vesla Rosfjord (bestemor til vinner Anne Pernille Rosfjord Wiik), Vårin Strand

Sprang – kulturstipend

Sprang-stipendet er midler som blir satt av fra bankens overskudd etter regnskapsårets slutt. For å være kvalifisert til å få stipendet må søkerne være i alderen 18 – 30 år, ha oppnådd et godt faglig nivå innen musikk, scenekunst, kreativ kunst eller litteratur og være fra Drammen eller Øvre Eiker kommune. Tildeling av Sprang kulturstipend skjer i desember, og stipendene ble delt ut på banken sin julekonsert i Strømsø kirke.

 

14. desember 2022
Aktuelt

Veien fra prisvinner til jurymedlem

Les om Magnus Aannestad Oseth og hans vei fra kulturstipendvinner i 2015 og frem til han i dag sitter som daglig leder i Drammen Kulturråd.

Les portrettintervju