Han skal stå på skrivebordet mitt

Til å minne meg på hvorfor jeg egentlig driver med dette

Det sier Wenche Myhre begeistret da vi møter henne og har med oss det fysiske beviset for at hun i 1988 fikk den ærefulle Justerprisen sammen med 10.000 kroner. Jeg husker den dagen godt, og jeg har bildet som ble tatt av Leif Juster og meg hjemme et sted. Det bildet skal opp på veggen igjen nå, fortsetter hun.

Wenche Myhre har så absolutt ikke forlatt scenen enda, selv om hun nå har passert 74 år (og det er 33 år siden hun fikk prisen!). Midt mellom dagens mange avtaler har hun allikevel tid til å møte oss på en cafe på Sandvika Storsenter. Med oss har vi Juster-statuetten og Vegar Foss Andersen, fra Chat Noir og en god bekjent av Wenche. At alder ikke er noen hindring, er helt tydelig. Når hun ser oss, spretter hun opp av stolen som en ungpike, og møter oss med sitt strålende smil og gnistrende øyne!

Hvorfor får hun statuetten nå?

Justerprisen er en pris som siden 1981 er delt ut årlig til markante personer innen norsk revy. Selve statuetten er det imidlertid ikke alle prisvinnerne som har mottatt. Sparebanken Øst har derfor, sammen med Chat Noir, sørget for at alle tidligere vinnere får sitt synlige bevis på prisen. Statuettutdelingen foregikk med en festforestilling på Chat Noir i juni i år, men dit hadde ikke Wenche Myhre anledning til å komme. Dermed overrekkes selve statuetten til henne nå.

Les mer om hvem som har fått prisen og hvem som var tilstede på prisutdelingen

Imponerende 67 år på scenen

Wenche Myhre debuterte allerede som 7-åring, og på sin 13 års dag i 1960, deltok hun i talentkonkurransen «Ti på topp» på Chat Noir. Her vant hun førstepremie og fikk sin første platekontrakt med sangen «Åh, det er søndag». Da hun fikk Justerprisen i 1988 var det etter å ha vært en stor stjerne i flere tiår.

Wenche forteller at hun hadde gleden av å få spille sammen med Leif Juster på scenen. Ikke nok med det, de var også gode venner og naboer. Jeg synes Nina Sundby, som har laget statuetten, har klart å gjøre hans karakteristiske hilsen, med hånden høyt i været, utrolig levende, sier hun. Det er nesten som om jeg både hører og ser ham for meg. Fortsetter hun, og tar litt på statuettens hånd.

Akkurat sånn husker jeg at han sammen hilste på meg da han kjørte forbi huset mitt på Nesøya med den blå båten sin, eller da han gikk tur forbi sammen med hunden Tjafs. Og så husker jeg latteren hans!

Still going strong

Wenche Myhre har i 60 år vært en av Skandinavias største showstjerner. At hun fortsatt er populær og blir gjenkjent er helt tydelig. En ung dame kommer forbi oss mens vi holder på å ta bilder «Har du fått pris spør hun?» Ja, men det var i 1988 svarer Wenche, peker på årstallet og fortsetter stolt, men nå har jeg endelig fått statuetten! Så vel fortjent og gratulerer, sier den unge damen og går videre.

Selv om jeg ikke har fått stått på scenen i det siste, har jeg vært heldig og travelt opptatt med TV innspillinger og deltatt i en rekke TV show. Jeg har fått være med på «Hver gang vi møtes» og har gjort mye annet morsomt. Men nå ser jeg frem til å komme ut på scenen igjen, det er der jeg føler meg hjemme, forteller hun.

Julekonsertene som var planlagt i fjor skal gjennomføres i år. Sammen med Jørn Hoel, Emil Solli Tangen, Frøydis Grorud og Trond Lien skal hun ha 43 konserter jevnt fordelt utover hele Norge. De gleder seg stort til å komme ut på veien med turnebussen igjen. Møte folk og ikke minst opptre i nydelige kirker.

Internasjonal stjerne

I høst går endelig turen tilbake til Tyskland, og innspilling av ny plate. Tyskland har vært det stedet i Mellom-Europa hvor de internasjonale artister har vært og laget musikk opp gjennom årene. Om det overhodet er mulig, så er Wenche kanskje en enda større stjerne i Tyskland enn her hjemme. Utallige TV-show og konserter, alene og sammen med andre internasjonale stjerner, har det blitt siden hun debuterte der som 16-åring. De første showene fikk hun sanger med enkle tekster og få ord, for hun kunne jo ikke snakke tysk den gangen. Hun minnes spesielt en konsert i Frankfurt i 2020 hvor hun overrasket publikum med helt uventet å synge duett med Bonnie Tyler. Da ble det ville tilstander med hyl og skrik fra salen. Det synes jeg var gøy, sier hun og ler!

Jeg forteller alle om min kjærlighet til Drammens Teater

Drammens Teater er min krybbe. Når jeg snakker med kollegaer om hvor de bør holde show, anbefaler jeg alltid Drammens Teater. Den intime scenen og fantastiske salen skaper en helt unik stemning og kontakt mellom artist og publikum, sier Wenche.

Der har jeg trives og blitt tatt godt vare på av alle de ansatte bak scenen. Et spesielt godt forhold fikk jeg til Tore Hansen, teaterets tekniske sjef gjennom mange år. Det var ikke den ting Tore ikke kunne fikse eller få tak i gjennom sin dyktighet og brede kontaktnett. Ikke minst så var han en kunstner med lys. For meg var det en drøm å stå på scenen i Drammens Teater når han hadde vært i sving, forteller Wenche.

Vi kan bare tenke oss hvordan det har vært å være Wenche Myhre. Hva reisen fra barnestjerne til voksen og langt inn pensjonistalder har kostet, men også gitt. Det er imponerende å få møte en så lite selvhøytidelig stjerne, som så absolutt fortsatt har gløden og evnen til å trollbinde og underholde sitt publikum. Enten de nå sitter tvers over kafebordet eller de står på en storslagen scene.

Tusen takk til Chat Noir og Sparebanken Øst for Juster-statuetten. Minne til evig tid! Wenche Myhre