Ugang med Eric Ness Christiansen

Navnet er nok kjent for noen, men kunsten hans er definitivt kjent for mange!

I hvert fall de som har beveget seg rundt omkring i Drammen og omegn. Du finner hans signatur på store bygningsvegger. De som før var kjedelige og grå har gjennom de siste årene fått en ekstrem «makeover». Alt med en plan, en god tanke bak og en hel haug spraybokser med maling. Veggmaleriene skal ikke bare pryde veggen, de skal også bety noe.

Det var en slik tanke Eric Ness Christiansen formidlet til oss gjennom sin søknad til Gavefondet Spire. Nemlig det å gi 75 barn og unge sin første kunstutstilling, lære gleden av å skape, og samtidig gi noe varig tilbake til sitt lokalmiljø.

Vårt motto når det gjelder Spire er at vi ønsker å utgjøre en forskjell. Når vi fikk søknaden fra Eric så vi at den var midt i blinken av hva vi ønsker å støtte. Rett og slett midler til kreative barn og unge i lokalmiljøet. Ett rått prosjekt! Sier Per-Øyvind Mørk i Sparebanken Øst.

Prosjektet som har fått navnet Ugangsprosjektet 2022 involverer tre ulike aldersnivå. En barnehage, en barneskole og en ungdomsklubb.

Klar ferdig gå!

Vi fikk være med da 10 av barna i Øren Andelsbarnehage skulle dekorere sin egen undergang. Spenningen og lydnivået var høyt da vi gikk i samlet flokk fra barnehagen og ned til undergangen ved Rosenkranzgaten. Her stod kunstneren klar med barnevennlige, vannbaserte spraybokser i alle regnbuens farger, og en ren blå vegg, perfekt tilpasset maleposisjon for en 5-åring. Slik gikk det for seg:
Se film

Du finner akkurat denne veggen i undergangen mellom CircleK og Shell bensinstasjon i krysset av Rosenkranzgaten og Landfalløya. Undergangen er godt brukt av både store og små som må krysse den trafikkerte gaten. De som passerte oss denne dagen synes tiltaket var supert og en berikelse for nabolaget. Ta turen og se med egne øyne!

Barn og unge begeistres og sprer glede

Tidligere i høst var Eric på Aronsløkka barneskole for å prate om prosjektet og lære de unge noen grunnprinsipper for gatekunst. De elevene som hadde lyst, fikk være med å pynte opp undergangen rett nedenfor skolen sin. Kunstverket ble skikkelig proft, og livlig! Her har de brukt alle sine kreative sanser, og det er nesten som om veggen kommer ut og snakker til deg. Stolthet! 

Siste gruppe ut er Fjell Ungdomsklubb som omfatter litt eldre ungdommer. Eric skal også her, dele av sin kunnskap, erfaring og legge opp en plan sammen med de for hvordan de skal pynte sin undergang. Vi er skikkelig spent på resultatet og gleder oss til å se det også i levende live.

Jeg var selv en graffiti-spire

Eric startet selv med grafitt da han var ganske ung. Den gangen det ikke var lov å «tagge» med spraybokser. De første kunststykkene hans ble ofte vasket bort av kommunen. Den samme kommunen som nå gir ham veggplass og velsignelse til å ta med barn og unge ut i underganger. Faktisk så er en av sommerfuglene i undergangen på Øren malt av selveste Ordføreren i Drammen, Monica Myhrvold Berg. Hun ville gjerne se med egne øyne hvordan et slikt veggmaleri blir til.

Dette er et så viktig prosjekt å støtte at Drammen kommune gladelig stiller sine kjedelige grå veggflater til rådighet, sier Ordføreren. Vi håper både foreldre, besteforeldre, venner og bekjente tar turen til denne utstillingen for gatekunst. Monica Myhrvold Berg.

#Østgirtilbake

Sparebanken Øst ønsker å gi noe tilbake slik at vi fortsatt kan ha levende lokalsamfunn med aktivitet og glede for både barn, unge og litt eldre. Har du et prosjekt, et idrettslag eller kulturforening som du brenner for? Da vil vi gjerne høre fra deg.  Du kan sjekke hva som skal til for å søke og kanskje få penger fra Spire fondet. 

Se kriterier og søk