– Gode barndomsminner
blir skapt på løkka

Fotballspillerne Herman og Jokke fikk et nostalgisk og lekent møte med barn i Krokstadelva. Nå vil de være med å ta løkka tilbake sammen med Sparebanken Øst og Opplevelsesbanken.

– Dette er kjempegøy, roper Ollie på sju i det han lurer ballen fra proffe fotballspillere.

En grønn slette med fotballmål er fylt av trillende latter. To voksne dribler så gresset spruter blant en flokk med ballivrige barn. Her går smilene nesten rundt for alle denne dagen.

Finn din løkke med Opplevelsesbanken

– Det er på løkka du får de beste minnene med kompiser og venninner. Det går ikke an å si et vondt ord om løkka, sier Herman Stengel, fotballspiller i Strømsgodset. Han mener løkka har hatt stor betydning for egen fotballkarriere.

– Ballspill på løkka som liten har vært viktig for det jeg driver med i dag, sier han.

Stengel blir supplert av Mjøndalen-rival Joackim «Jokke» Olsen Solberg, som selv er født og oppvokst i Krokstadelva. I denne sammenhengen er de brune og blå ganske samspilte.

Se video fra løkkeleik:

Fotballspillerne er invitert av Sparebanken Øst til Tusenårsstedet ved Krokstad skole rett og slett for å leke. Men ikke uten et visst alvor. De fikk nemlig hard konkurranse fra ti 2-klassinger i kampen om å vinne alt fra «hauk og due», «rødt og grønt lys» og selvsagt ballspill på løkka.

Setter løkka på kartet

I 2023 lanserte Sparebanken Øst appen Opplevelsesbanken – et digitalt skattekart til lokale perler, med spennende og morsomme familieopplevelser i Drammen og Eiker – innenfor kategoriene natur, kultur og fritid. Perlejegerne har vært mange, og appen blitt flittig brukt av små og store siden lanseringen.

Du ser jo barna bare lyser opp når de leker her ute.

Siw Myhre og Mats Armando Skjelbred fra Sparebanken Øst er opptatt å vise mulighetene løkka har å by - og vil inspirere til mer frilek med Opplevelsesbanken.
Siw Myhre og Mats Armando Skjelbred fra Sparebanken Øst er opptatt å vise mulighetene løkka har å by – og vil inspirere til mer frilek med Opplevelsesbanken.

–Nå presenterer vi en ny kategori, nemlig «løkker». Her har vi lett frem 43 lokale aktivitetsplasser, som nå er lagt inn i appen. Det er små og store grønne lunger, gjerne med litt gress, et fotballmål eller lekestativer og plass til veldig mye gøy. Her er det kun fantasien som setter grenser for lek, sier Siw Myhre, markedsansvarlig i Sparebanken Øst.

Alle er geografisk spredt i lokalområdene og nære nabolag fra Øvre Eiker til Drammen. Noen av løkkene er store og grønne, andre små og grå, og enkelte brune og humpete. Uansett underlag og fargevalør, så ligger samtlige og venter på å gi barn og familier strålende og minnerike opplevelser.

–Du ser jo barna bare lyser opp når de leker her ute. Det er veldig gøy å være med på. Å få frem frileiken og løkka igjen er viktig, sier Stengel der barna leker rundt han i solskinnet.

Ta appeste vei ut på eventyr!

Du finner Opplevelsesbanken i AppStore og Google Play. Du kan bruke den helt gratis, og den lagrer ingen personlig informasjon om deg.

  • Over 100 opplevelser på ett sted
  • Bli inspirert til nye turer og utflukter
  • Gratis å bruke og laste ned
  • Samle perler og vinn premier

Last ned Opplevelsesbanken

– Morsomt å lære nye leker

På Tusenårsstedet har barna og fotballspillerne akkurat avsluttet en fartsfylt runde av «stiv heks». Det legges ut hoppetau, frisbee, ball og badminton. Mulighetene som venter på løkka, er mange. Nora på åtte har aldri spilt badminton, men får god starthjelp av Stengel.

– Her er jeg rusten, sier han med et smil og lar rekkerten svinge.

Løkkelek på Tusenårsstedet i Krokstadelva med OpplevelsesbankenHoppetauene blir raskt bundet sammen til et langt slengtau – og det hoppes og smiles i det tauet sier «svusj». Frisbeen slenges i alle retninger, og Jokke må dukke raskt for å unngå et smell i bakhodet.

–Det er alltid gøy å være ute og finne på ting. Jeg likte veldig godt at vi kunne lære oss noen nye leker her i dag, sier Emma på sju fornøyd der hun har testet flere ulike aktiviteter.

I tillegg til å tilgjengeliggjøre løkkene, gir Opplevelsesbanken nå også inspirasjon til aktivitet, lek og bevegelse.

I appen kan den lekne og dribleglade kunne lese seg opp på regler til episke løkkesysler som «Døla», «Volleyprikken», «Hauk og due», «Alle mot alle», «De voksne mot røkla», «Straffekonk», «Goaler’n», «Vannflaske-bowling», «Trikser’n» og mange, mange flere.

 Vi håper vi kan være en bidragsyter til å ta løkka tilbake, også i fremtiden.

SIF-spiller Herman Stengel leker på løkka i Krokstadelva med elever fra Krokstad skole i forbindelse med Opplevelsesbanken.
SIF-spiller Herman Stengel lot seg ikke be to ganger og kastet seg ut i løkkeleik med 2. klassinger fra Krokstad Skole.

Forskning om frilek

Sparebanken Øst har over lang tid samarbeidet med IFF (Institutt for Fremtidsforskning) i Danmark. Studier og forskning herfra viser at frilek er en viktig del av oppveksten for å utvikle sosiale ferdigheter, kommunikasjon og relasjonsbyggende evner. En undersøkelse fra England viser at kun én av fire barn leker ute jevnlig i dag der tre fjerdedeler av besteforeldregenerasjonen gjorde det samme som barn. Det konkluderes med at barn bør oppmuntres til mer frilek fra tidlig alder. (kilde: Farsight Mars 2024)

Les mer her

Ta løkka tilbake

Løkka har så lenge man kan huske vært en gratisarena for frilek, ballspill og vennskap. Og det er den fortsatt, men kunne kanskje blitt brukt enda mer?

–Det vi ønsker er å vise frem løkkene som står der og inspirere til lek og aktivitet. Løkka er et lavterskeltilbud. Det er for alle, og alle kan møtes uansett, men de står dessverre ofte litt tomme. Vi håper vi kan være en bidragsyter til å ta løkka tilbake, også i fremtiden. Det er kanskje en aktivitetsform som har vært litt på vei ut, sier Mats Armando Skjelbred, markedskonsulent i Sparebanken Øst.

Opplevelsesbanken har som mål å bidra til enklere å finne tilbake til noe verdifullt som er i ferd med å forsvinne. Noe helt gratis som ligger i nærheten og venter på å bli tatt i bruk.

–Det er en ny generasjon med mye data og PC. Det er kanskje ikke like mye fokus på aktivitet og lek på løkka. Dette er et kjempeprosjekt, som jeg står fullt bak, sier Solberg Olsen.

Løkkelek på Tusenårsstedet i Krokstadelva med Opplevelsesbanken

«Løkkeleik» er for store og små

Toppen av kransekaken denne dagen er selvsagt en kjapp fotballmatch. Rivalene fra SIF og MIF danner hvert sitt lag. Det kjempes iherdig.

– Jeg måtte jo nesten «grisetakle» han ene 7-åringen, og det er ikke mitt stolteste øyeblikk. Når Jokke sitt lag satte 1-0, så blir det med én gang litt prestisje ute på banen her, sier Stengel med glimt i øyet.

Abel på åtte som elsker fotball, får en liten drøm i oppfyllelse der han setter ballen i mål foran nesen på Solberg Olsen. Kampen ender solidarisk nok 1-1.

– Dette var så kult, sier han og løfter armene i været. Og der på Tusenårstedet i Krokstadelva avslutter barna med smil, varme trøyer og med grønske på knærne.

– Fornøyde unger som er ute og leker, er jo det beste som finnes, sier Stengel og gir tommel opp.

– Alle burde leke mer, avslutter han.

Herman Stengel, fotballspiller i Strømsgodset, og Mjøndalen-spiller, Joackim «Jokke» Olsen Solberg, fikk en leken dag sammen med 2. klassinger fra Krokstad skole. Her ble det gøy både for liten og stor.
Herman Stengel, fotballspiller i Strømsgodset, og Mjøndalen-spiller, Joackim «Jokke» Olsen Solberg, fikk en leken dag sammen med 2. klassinger fra Krokstad skole. Her ble det gøy både for liten og stor.

Kom i gang med Opplevelsesbanken

24. juni 2024
Aktuelt

Opplev Drammen og Eiker
med Opplevelsesbanken!

Appen som viser ulike opplevelser og turdestinasjoner innen kategoriene kultur, natur fritid – og nå også løkker. Et fint eventyrkart når du vil oppleve enda mer av hva ditt nærområde har å by på.

Skap gode minner