Trolig rekord i ferieforbruk i sommer

Sommeren er her for fullt, og med det kommer ferietid, ekstra kos og for mange litt ekstra pengebruk.

Kronikk av Anette Green, avdelingsbanksjef for Sparebanken Øst. Artikkelen ble først publisert i Drammens Tidende under økonomispalten «Mine Meninger»

En undersøkelse fra Ipsos viser at vi trolig vil sette rekord i ferieforbruket i sommer, og at vi i gjennomsnitt vil bruke 22.575 kroner hver. Det er det høyeste nivået siden målingene startet i 2015.

Jeg er nok ikke alene om å glede meg til ferien. For mange betyr dette kvalitetstid med venner og familie enten i Norge eller i utlandet. Vi ønsker at alle skal kunne senke skuldrene og legge vekk bekymringene på reise. Når statistikken sier at vi kommer til å bruke mer penger på ferie enn på mange år, til tross for at de fleste har økte utgifter i hverdagen, så sier det noe om hvor viktig ferie er for oss. Samtidig kan det være greit å understreke viktigheten av et feriebudsjett.

Ønsker du noen å snakke med om egen økonomi? Vi tilbyr gratis rådgivning og tips. 

Ta kontakt her

Sett opp poster på hva du skal bruke på mat, shopping og andre ting. Mange unner seg gjerne litt ekstra med god samvittighet når de er på ferie, og selv om man skal kose seg, er det greit å ha en oversikt. Med høsten og hverdagen kommer de samme utgiftene som før. Selv om man har et budsjett, og er flink til å holde seg til det, kan det oppstå uventede ting når man er på reise. Ved å ta noen enkle forhåndsregler kan du være trygg på at det meste kommer til å løse seg.

 

avdelingsbanksjef Anette Furunes Green
Avdelingsbanksjef Anette Furunes Green

Først og fremst så kan det av flere grunner være lurt å ha med seg kredittkortet på ferie. Det ene er at du med et kredittkort har full kontroll over utgiftene dine. I mobilbanken kan du se hvor kortet er brukt og hvilket beløp som er trukket, uten at andre betalinger forstyrrer. Ved å følge nøye med på hvor beløpene er betalt, er det også enkelt å oppdage om du har blitt utsatt for svindel. Dersom du går i mobilbanken og ser andre beløp enn de du selv har betalt der, kan du enkelt gå inn og sperre kortet ditt.

Selv om det er lurt å bruke kredittkortet på ferie, er det greit å ha med vanlig bankkort også. Jeg pleier å oppbevare kortene på ulike steder, slik at jeg vet at jeg har penger tilgjengelig dersom kredittkortet blir stjålet.

Hvis du blir utsatt for en ulykke, blir syk eller blir frastjålet eiendeler når du er på ferie, er reiseforsikringen veldig god å ha – uansett om du er i Norge eller i utlandet. Sparebanken Øst samarbeider med Frende Forsikring der du alltid har legehjelp tilgjengelig på mobilen gjennom deres reiseforsikring. Det er en stor trygghet. Selv om vi håper at alles ferie blir fin og problemfri, vet vi at uforutsette ting kan skje. Uten reiseforsikring kan det i verste fall ha store økonomiske konsekvenser.

4. juni 2024
Forsikre

Få gratis legehjelp på
mobilen i ferien

Enten du er på ferie i Norge eller i utlandet får du gratis legehjelp rett i lomma med reiseforsikring fra Frende.

Slik fungerer det
25. juni 2024

Mens du er på ferie er det lurt å avbestille avis og post, slik at postkassa ikke fylles opp. Det er et enkelt tiltak for å forhindre innbrudd, fordi det gjør det litt verre for potensielle innbruddstyver å vurdere om du er hjemme eller ikke. Hvis du har mulighet til å styre lyset fra en app på mobilen, kan du skru lyset på kvelden og av på dagen slik at ikke huset er mørkt hele tiden. Har du naboer som bor i nærheten og som skal være hjemme? Da kan det også være lurt å gjøre en avtale med dem om å følge litt ekstra med på deres bolig mens dere er borte.

 

Til slutt et par småting til som kan være greit å sette på huskelista:

  • Sjekk at passet fortsatt er gyldig.
  • Ta med et lite førstehjelpsskrin med gnagsårplaster, Paracet og andre små nødvendigheter, så slipper du å lete etter et apotek.
  • Husk ladere til mobilen og andre ting som krever lading.

 

Da gjenstår det bare for meg å ønske alle en god sommer og en god ferie – forhåpentligvis med lave skuldre og noen gode tips i bagasjen.

25. juni 2021
Aktuelt

Fem tips før du drar på sommerferie

Sommerferien er rett rundt hjørnet for mange, og det kan være lurt å forberede seg litt. Vet du hva du skal gjøre om lommeboka, mobilen eller andre verdisaker blir stjålet? De gode ferierådene får du her!

Dette bør du gjøre
18. desember 2023
Forsikre

Frende er best når det gjelder

Frende er best i landet på skadehåndtering og i toppen på kundetilfredshet. Sparebanken Øst er stolt leverandør av Frende Forsikring.

Les mer om kåringen