Årets viktigste sjekkliste for økonomien

Har du mistet oversikten over pengeforbruket etter årets julegaveshopping? Slik unngår du å få en sur inngang på 2025.

Kronikk av Anette Green, avdelingsbanksjef for Sparebanken Øst. Artikkelen ble først publisert i Drammens Tidende under økonomispalten «Mine Meninger»

Vi er i siste innspurt av julegaveshoppingen. Butikkene bader i lys i en eim av pepperkakelukt, og mange stresser kanskje gjennom kjøpesentrene for å finne de perfekte gavene. Det er fristende å dra kortet litt ekstra når butikkene lokker med gode tilbud og tiden er knapp. Kanskje du har dårlig tid med å få alt på plass – og tenker pytt, pytt. Jeg får bare bli ferdig. Men du vil ikke være blant dem som starter det nye året med mye kredittkortgjeld. Det kan fort gi en sur inngang på 2025.

Trenger du gode tips og råd om økonomi? Snakk med en av våre rådgivere:

Finn ditt kontor Kontakt rådgiver

Den viktige sjekken

For et nytt år, gir nye muligheter – og kanskje en anledning til å ta et skikkelig tak i egen økonomi? 2024 har vært året for endringer i økonomien for mange. Rentene har holdt seg på et høyere nivå enn tidligere og ting har generelt blitt dyrere. Vi har kjent det på lommeboken, spesielt i perioder hvor forbruket går opp – som i ferier og høytider. Derfor kan det være smart å ta en liten gjennomgang av økonomien før nyttårsrakettene stiger til værs. Kall det en slags gave til deg selv, så januar blir måneden der skuldrene forblir lave etter juleferien.

Avdelingsbanksjef Anette Furunes Green
Avdelingsbanksjef Anette Furunes Green

Vi har laget en sjekkliste som kan hjelpe deg på vei, for det er flere grep du kan ta for å få en god og sunn økonomisk start på året.

  1. Hvordan står det til med boliglånet ditt? Er det lenge siden du sjekket betingelsene? Har du flere små lån som kan samles? Hvis du har pusset opp boligen din i år, kan det også være verdt å be om en ny verdivurdering. Kanskje du kan få bedre vilkår på lånet? Det kan være penger å spare her.
  2. Sparer du nok? Enten du sparer til hytte, ferie eller noe annet stort, kan det være lurt å opprette en egen sparekonto til ditt konkrete sparemål. Fond eller sparekonto? Det avhenger av hvor lenge du skal spare. Ta en kikk på målene dine og tilpass sparingen.
  3. Har du oversikt over hva du bruker penger på? Et budsjett høres kanskje litt kjedelig ut, men det kan gi deg veldig god kontroll. Hvor går pengene dine? Er det noe du kan spare på? Ta en gjennomgang av abonnement, som Netflix, HBO, aviser og blader. Ta med lunsj hjemmefra om du ofte kjøper lunsj eller kaffe ute. Kanskje du har flere forsikringer som dekker det samme? Små grep kan gjøre en stor forskjell og sørge for at du kanskje kan spare mer til det som er viktig.
  4. Har du penger i reserve? Den viktige bufferkontoen er avgjørende når livet skjer. Om bilen må på verkstedet, vaskemaskinen ryker eller tannlegeregningen ble dyrere enn forventet, så har du noe i bakhånd. Sett av faste trekk til buffer hver måned, så er du sikker.

Usikker på hvor mye du trenger i buffer? Les dette!

Du tenker kanskje nå at å følge alle disse tipsene er i meste laget, men husk at litt økonomikontroll alltid er bedre enn ingenting. Setter du deg noen økonomiske mål for 2025, så er du langt på vei. Da holder du motivasjonen oppe!

Spar penger på skatten

Det er også noen grep du kan ta akkurat nå, om du er kjapp. Det er penger å spare på skatten før desember 2024 går inn i historien, om du har muligheten.

  • Er du under 34 år og har BSU (Boligsparing for ungdom), kan du spare inntil 27.500 kroner i året og få 10 % skattefradrag. Det betyr at du kan redusere skatten med opptil 2.750 kroner.
  • Med IPS (Individuell pensjonssparing) kan du spare inntil 15.000 kroner årlig og få et skattefradrag på 3.300 kroner. Pengene er bundet til pensjon, men kan gi en god boost til fremtidig økonomi.
  • Og har du gitt gaver til veldedighet? Gaver til frivillige organisasjoner gir skattefradrag. Minimumsbeløpet er 500 kroner, og du kan trekke fra inntil 25.000 kroner for 2024. Bare husk å oppgi det i selvangivelsen.

Og har du tatt opp lån i 2024? Husk at du får fradrag for alle gebyrer som er knyttet til låneopptak og refinansiering, som etablerings, behandlings- og innfrielsesgebyr.

Snakk med en rådgiver

Så et siste tips for deg som stresser i disse dager, som du kanskje ikke vil like…

Neste år, da starter du julegavehandelen litt tidligere. Ved å spre kostnadene over flere måneder, slipper du å svi av mesteparten av desemberlønnen på gaver. Det kan også gi deg mulighet til å finne bedre priser på det du skal kjøpe. Eller enda bedre, kanskje du rekker å lage noe hyggelig?

Kjenner du deg litt svett nå der du raser rundt med pakker under armene, på jakt etter den aller siste gaven – koste hva den koste vil? Om du ikke rekker økonomisjekken før nyttår, så husk at det finnes flinke bankrådgivere i Drammen og omegn som kan hjelpe deg, uansett årstid. De kan veilede og gi deg innspill som passer din økonomi og livsstil, samt gi deg tips om smarte økonomigrep gjennom hele året.

Ønsker deg en riktig god jul og et godt økonomisk nytt år!

 Og trenger du noen å prate med om personlig økonomi?

Ta kontakt med oss

7. oktober 2022
Aktuelt

Sett deg et mål – lag et budsjett

Få oversikt over inntekter og utgifter og se om det er mulig å planlegge hverdagen på en enda bedre måte. Da blir det enklere å håndtere uforutsette utgifter og du kan lett se hvor du kan spare.

Hjelp til å komme i gang
12. september 2022

Hvilken sparekonto skal du velge?

Skal du spare til en reise eller  opparbeide deg en buffer kan en sparekonto fint benyttes. Det finnes flere typer og du kan opprette de i nettbanken.

Velg sparekonto
1. september 2023
Aktuelt

Banken som er nærmere folk flest

Vi ønsker å være tilstede når du trenger oss – digitalt, på telefon eller fysiske møter. Velg det som passer deg best.

Ta kontakt med oss