Hva skjer når en bankkunde dør?

Å forberede seg på døden er ikke enkelt, men det er mulig å planlegge med omtanke for de etterlate

Hvert år går ca. 40 000 nordmenn gjennom den tunge prosessen med å håndtere avdødes økonomiske forpliktelser. Vi vet hvor utfordrende dette kan være, og vi ønsker å gi deg en oversikt over de nødvendige trinnene og prosedyrene som vil tre i kraft ved et dødsfall. For de fleste er dette en svært sårbar og vond tid, man har mistet en man er glad i. Noe av det siste man vil tenke på er økonomi. Det er aldri lett å forberede seg på døden, men det er ting man kan gjøre for å håndtere den bedre økonomisk. Derfor ønsker vi å hjelpe deg så godt vi kan gjennom prosessen. 

Trenger du hjelp?

Ta kontakt her

Når banken mottar en melding om dødsfall fra Folkeregisteret skal vi avslutte kundeforholdet så snart som mulig. Vi forstår at dette er en følsom tid, og vi ønsker å behandle alle aspekter rundt en avdødes konto med den største respekt og omsorg. For å beskytte privatlivet og minnet om den avdøde, kan bankene dessverre ikke gi innsyn i tidligere kontoutskrifter. Dette er ikke bare for å følge bankens taushetsplikt, men også for å sikre at ingen utnytter situasjonen til egen fordel. Vi håper på din forståelse for at kontoer er private, og at en kontoutskrift kan avsløre mye om en persons liv.

Viktig informasjon

 • Innbetalinger: Det kan fortsatt komme innbetalinger som lønn, pensjon, trygd eller annet. Disse midlene vil være utilgjengelig frem til en skifteattest foreligger.
 • Avslutning av avtaler: Avdødes kort, BankID, nettbank og betalingsavtaler avsluttes umiddelbart. Dette er viktig skritt for å sikre midlene i dødsboet.
 • Betalingsavtaler: Betalingsavtaler vil bli kansellert, og som følge av dette vil leverandører vanligvis sende papirfakturaer via posten. Det gir deg muligheten til å være oppmerksom på aktive betalingsavtaler.
 • Bankkort leveres inn hvis mulig
 • Konto avsluttes så snart skifteattest blir innlevert
24. januar 2024

Hva bør du huske på

Selv om man ikke tenker på det, er det grep man kan gjøre for seg selv og de rundt seg som er med på å sikre en enklere hverdag hvis man skulle falle fra.

 • Sørg for å ha en egen konto hvor lønn, pensjon eller trygd kommer inn hvis dere har felles økonomi. Da sikrer du deg inntekt i perioden du mister tilgang til felleskontoene
 • Ha en oversikt over forsikringer, bank, pensjon og abonnementer. Dette vil gjøre jobben eklere når man skal avslutte kundeforholdet
 • Ta kontakt med oss, så skal vi bistå deg så godt vi kan i denne tøffe perioden
 • Livsforsikring gir en viktig økonomisk trygghet for de etterlatte om det verste skulle skje
 • Vi oppfordrer til egen konto for inntekt uavhengig av død. Det er alltid lurt med en egen konto slik at man kontroll og styring

 

Viktigheten av livsforsikring

Det er aldri lett å planlegge for døden, men en livsforsikring hjelper med å sikre familien din hvis du skulle gå bort. Beløpet som man velger å forsikre seg for, forsikringssummen, blir  utbetalt som en engangsutbetaling til de etterlatte. Du bestemmer selv hvem utbetalingen skal gå til. Dette kan bety mye for de etterlatte økonomisk, da dette kan sørge for at man ikke må selge boligen eller senke levestandarden.

Huskeliste til deg når du skal i banken

 • Kopi av skifteattesten
 • Kopi av fullmakter fra alle arvinger når skifteattesten ikke angir hvem som er fullmektig
 • Kopi av gyldig legitimasjon (f.eks. pass, bankkort, førerkort) fra arvinger og eventuell fullmektig for boet
 • Avdødes bankkort, dersom det finnes
 • Du kan også sende oss dette pr. post til: Sparebanken Øst, postboks 67, 3301 Hokksund
14. februar 2019
Aktuelt

Hva skjer dersom du faller fra?

Dersom du skulle komme ut for en ulykke eller alvorlig sykdom med tragisk utfall vil det ofte være noen som sitter igjen.

Dette bør du gjøre
9. oktober 2023

Slik hjelper vi deg

Selv om vi ikke kan bære sorgen for deg, vil vi gjerne lette de praktiske byrdene så mye som mulig. Regninger fra begravelsesseremonien, husleie, forsikringer og strøm kan vi hjelpe med så lenge regningene står i den avdødes navn før skifteattest er på plass. Vi er her for å støtte deg gjennom denne vanskelige prosessen, og håper at vår hjelp kan gi deg litt rom for å fokusere på det som virkelig teller – å minnes og ære din kjære.»

9. august 2023
Forsikre

Er barneforsikring nødvendig?

Med et offentlig helsevesen og gode velferdsordninger, er det gjerne lett å tenke barna ikke trenger forsikring. Men selv om barna får hjelp fra staten, er det sjelden nok hvis sykdom, ulykke eller varig uførhet rammer i ung alder.

Derfor bør du forsikre barna
9. april 2024
Aktuelt

«Det skjer jo ikke meg…»

–Å bli ufør er like ille for økonomien som å totalskade bilen, uten kasko, hvert år frem til pensjonsalderen, sier Anette Green. Hun gir deg harde fakta om hvorfor ufør – og livsforsikring kan være avgjørende for økonomien om noe skulle skje.

Dette bør du vite
21. juni 2019
Aktuelt

Hvem arver deg?

Vet du hva som skjer hvis ektefellen eller samboeren din dør?

Finn ut mer