Hvem arver deg hvis du ikke har barn?

Arvelovens regler er klare, men du har faktisk mulighet til selv å bestemme hvordan deler av arven etter deg skal fordeles.

Skriver du et testament, kan du med noen begrensninger, bestemme hvem som skal arve verdiene dine.

Din livssituasjonen

Har du ektefelle eller livsarvinger, har arveloven begrensninger i forhold til i hvilken grad du selv kan bestemme over arven din i et testament. Men dersom du er ugift og ikke har livsarvinger, kan du velge å testamentere over hele formuen din til den eller de du vil. Det gjelder både til personer og organisasjoner.

Dersom du ikke skriver testament, bestemmer arveloven hvordan arven etter deg skal fordeles mellom slektningene dine.

Skrive testamentet

Spørsmål om arv kan være vanskelig å forholde seg til. Gjør du jobben med å skrive et testament, sikrer du at verdiene dine går til den eller de du ønsker.

Har du ikke direkte arvinger, har du kanskje en nevø eller en niese du kunne tenke deg å testamentere penger til, eller kanskje en god og nær venn du kunne tenke deg å testamentere andre verdier til? Kanskje har du en verdifull gjenstand du gjerne vil gi til noen du vet kan ta godt vare på den?

Så lenge du lever, er hovedregelen at du kan gi bort det du vil, til den du vil.

Dersom du er gift, men ikke har livsarvinger, arver ektefellen halvparten av verdiene dere har sammen. Dersom du ikke har slektninger som etter arveloven har rett til arven, og det heller ikke er utpekt arvinger i et testament, er det staten som får arven etter deg.

14. februar 2019
Aktuelt

Hva skjer dersom du faller fra?

Dersom du skulle komme ut for en ulykke eller alvorlig sykdom med tragisk utfall vil det ofte være noen som sitter igjen.

Dette bør du gjøre

Ønsker du å snakke med oss om din økonomi?

Våre dyktige rådgivere hjelper deg gjerne med å finne løsninger som passer best for deg og din familiesituasjon.

Bli kontaktet
14. februar 2019
Aktuelt

Uføreforsikring – din viktigste forsikring

Camilla var 24 år da hun tegnet uføreforsikring samtidig som hun tok opp lån til ny bolig. Hun er glad for at hennes kunderådgiver i Sparebanken Øst anbefalte henne å gjøre dette.

Se hvorfor det var lurt

Sentrale begreper

  • Arverekkefølge
  • Livsarvingers pliktdelsarv
  • Ektefelle og samboere
  • Å sitte i uskifte
  • Privat eller offentlig skifte
  • Testamentet