Leie ut hus eller hytte?

Utleie er en enkel måte å tjene noen ekstra kroner på. Her får du noen tips på veien.

Mange velger å bli i eget land når ferietiden banker på døra. Eier du fritidsbolig, bobil eller caravan, som du i perioder ikke bruker, er dette en ypperlig mulighet til å leie ut. Det samme gjelder din egen bolig, om du selv er bortreist. Da kan du glede noen andre, samtidig som du sper på inntektene dine. Vinn-vinn!

Skal du leie ut er det smart å opprette en depositumskonto. På den måten sikrer du at du får erstatning i tilfelle noe skulle bli ødelagt eller om leietager ikke betaler for seg. Dette gjør du enkelt på nett. 

Åpne depositumskonto

Hvorfor er det smart å leie ut?

Det å leie ut egen fritidsbolig når du selv ikke bruker den, kan bidra til å finansiere hyttedriften. Den blir mer brukt – som er bra fra både et miljø- og samvittighetsperspektiv, og hytta får mer tilsyn – om noe skulle skje. Ulempene er jo at det kan føre til mer slitasje. I tillegg kan det være tidkrevende å organisere utleien. Men rent økonomisk er det mye å hente ved å leie ut.

Er du usikker på hvor mye du skal ta i utleie, så kan det være lurt å sjekke prisnivået på andre utleie-hytter i samme området. Da får du en god pekepinn.

Husk at dersom du velger å leie ut eiendom eller fritidskjøretøy må du gjøre deg kjent med utleieregler og eventuelt oppgradere skattekortet ditt dersom inntektene dine stiger mer enn skattekortet ditt gjelder for. Du kan lese mer om dette på skatteetaten.no.

Huskeliste skatt og økonomi

Om du selv benytter hytta, og bare leier den ut deler av året, gjelder reglene om korttidsutleie i skatteloven som kan oppsummeres slik:

  • De første 10 000 kronene du tjener på å leie ut ferieboligen i løpet av et år er skattefrie.
  • Overstiger utleieinntekten 10 000 kroner i løpet av året, regnes 85 prosent av beløpet over 10 000 kroner som inntekt, og må derfor skattes av. Du har ikke mulighet til å føre ytterligere fradrag.
  • Samme regel gjelder også utleie av egen bolig, om du har planer å leie ut huset du vanligvis bor i.
  • Beløpet føres i Skattemeldingen post 2.8.3 – «Skattepliktig inntekt ved utleie av fritidseiendom som du selv har brukt»

Leieinntekter skal regnes ut slik:
Leieinntekter hytteutleie: 20 000 kroner
– Fribeløp: 10 000 kroner
= Restbeløp: 10 000 kroner
Skattbart beløp: 10 000 x 85 prosent = 8500 kroner

Skattesatsen er 22 % for inntektsåret 2023, slik at samlet skatt i dette eksempelet blir 1870 kroner.
(kilde:huseierne.no)

Noen tips før du leier ut

Lag en inventarliste:
Vit hva du har og fjern det du er glad i. En inventarliste gjør det enklere for deg å kontrollere at noe ikke har blitt borte fra ferieboligen. Film eller fotografer alle rom, skuffer og skap, så slipper du å notere hver minste detalj.

Lag en bruksanvisning:
Lag en god beskrivelse av hvor man finner nøkler, hvor sikringsskapet er, hvor brannslukkeren befinner seg, hvor vannlåsen sitter, hvordan alarmsystemet virker, veianvisning, håndtering av søppel og andre ting som er relevant. Vær detaljert, så slipper leietaker å ta kontakt med deg for småting.

Utvask:
Avtal utvasking på forhånd. Hvis du ønsker at leietaker skal vaske før avreise, bør det stå i en kontrakt. Lag en egen liste over gjøremål og vask, slik at det blir enklere for både deg og leietaker.

2. juni 2023
Aktuelt

Velg en hytteforsikring av god kvalitet

Får du ubudne gjester eller sprukne vannrør er det godt å vite at det kan fikses raskt og effektivt!

Les mer om hytteforsikring
1. oktober 2020

Kom nærmere drømmen om egen hytte

Med hyttelån hos oss hjelper vi deg med å nå hyttedrømmen.

Søk om hyttelån