Bli venn med eget budsjett i 2024

Bruker du 50 kr på kaffelatte hver arbeidsdag, blir det fort
10 000 kr i året. Noe å tenke på?

Kronikk av Anette Furunes Green, avdelingsbanksjef PM Drammen i Sparebanken Øst. Artikkelen ble først publisert i Drammens Tidende under økonomispalten «Mine Meninger».

«Du må jo spare til det du ønsker deg!». Det er ikke få ganger jeg har sagt dette til egne barn, som setter enda en digital duppeditt på ønskelisten og ser på meg med bedende øyne. Det ymtes frempå at pengebeholdningen er tom og mamma kan vel bare betale eller «låne»? Du kjenner deg kanskje igjen?

Ønsker du noen å snakke med om egen økonomi?
Vi tilbyr gratis rådgivning og tips. 

Ta kontakt her

Få oversikt over økonomien

Det er noe med ordtaket «Tidlig krøkes om god krok skal bli» – også når det gjelder å utvikle økonomisk fornuft. Enkelt sagt; en oversikt over hva du bruker og hva du sparer – er alltid viktig – om du er liten eller stor. Ordet «budsjett» er kanskje ikke så festlig, men et godt økonomisk virkemiddel i gode og ikke fullt så gode dager. Målet er å ha en balanse mellom inntekt og forbruk, som forhåpentligvis gjør at du sitter igjen med litt som kan spares.

Året 2023 har for mange vært en tid fylt med økonomisk usikkerhet og strammere rammer. Sparing har kanskje gått litt tråere og egen ønskeliste er satt på vent. Økte renter, matpriser og strømpriser har påvirket oss alle. Noen vil kanskje si at alt var så mye bedre før, men på 80- og 90-tallet opplevde vi dyrtid som smalt godt i hjemmene.

Vi har vært gjennom tøffe tider og klart oss. Likevel, det kan være på sin plass å ta noen økonomiske grep.

avdelingsbanksjef Anette Furunes Green
Avdelingsbanksjef Anette Furunes Green

Hør på økonomiske foreldreråd

Men skal man kun ha nesa over vannet – eller hele hodet? Enten du er student som sjonglerer mellom studier og deltidsjobb, familie som ønsker en stabil hverdag eller eldre som vil ha mest mulig ut av pensjonen, er økonomien noe man bør prioritere å ha oversikt over. I hvert fall i tider der fallhøyden er litt større enn foregående år.

«Du må vite hva du bruker pengene dine på», sier vi til ungene, ofte uten å se oss selv i speilet. 2024 er kanskje tiden for å høre på egne foreldreråd? For det er flere grep du kan gjøre selv for å få økonomisk spillerom. Et budsjett kan være et godt utgangspunkt. Tenk deg budsjettet som en god venn; det forteller deg sannheten, selv når du ikke vil høre den. Med enkle grep kan du få oversikt over inntekter og utgifter og kanskje spare litt.

Fire tips for et godt budsjett:

  1. Kartlegg inntektene: Skaff en fullstendig oversikt over alle inntektskildene dine. Dette inkluderer lønn, eventuelle stipender, og andre inntekter som leieinntekter eller freelance-arbeid
  2. List opp utgiftene: Dette inkluderer alt fra husleie og strøm, til mat, transport, og underholdning. Ikke glem mindre, men likevel viktige utgifter som kaffe, strømmetjenester eller hobbyrelaterte kostnader
  3. Balanser budsjettet: Målet er å sikre at inntektene dekker utgiftene, og helst at det blir noe igjen til sparing. Dette kan være en utfordrende prosess, men det er her budsjettets sanne kraft kommer til syne. Noe du kan kutte ned på, kutte ut eller stramme inn?
  4. Gå gjennom budsjettet jevnlig: Økonomiske situasjoner endrer seg. Dette gir deg muligheten til å tilpasse deg nye forhold, som lønnsøkninger, uforutsette utgifter eller endringer i livssituasjonen

Budsjett er ikke hokus pokus. Dette er fire enkle steg, som krever litt, men du kan få veldig mye tilbake. Men du himler kanskje allerede med øynene. «Skal jeg kutte ut morgenkaffen fra kaffebaren på hjørnet?». Bruker du 50 kr på kaffelatte hver arbeidsdag, blir det fort 10 000 kr i året. Noe å tenke på?

Finn måter å spare på

For det kan faktisk være motiverende å spare til noe du ønsker deg, ha en buffer som gir trygghet og vite at økonomien – den har jeg kontroll på. Da kan kanskje den dyreste kaffen sløyfes innimellom?

Husk, i Drammen og omegn er det mange gode bankrådgivere som er eksperter på økonomisk rådgivning. Trenger du en hjelpende hånd, så huk tak i oss. Kanskje vi kan gi deg rådene som trengs for å få budsjettet i balanse.

«Mamma, jeg har ombestemt meg. Tror jeg kanskje sparer til noe jeg virkelig ønsker meg», sier poden en stund seinere. Den digitale duppeditten fra forrige uke er kanskje ikke like spennende lenger. Den lille kroken er inne på noe, tenker jeg fornøyd. Det er på tide å se seg selv i speilet og bli venn med eget budsjett. For det er alltid måter å spare på, og traktekaffe smaker jo også godt. Eller hva?

7. oktober 2022
Aktuelt

Sett deg et mål – lag et budsjett

Få oversikt over inntekter og utgifter og se om det er mulig å planlegge hverdagen på en enda bedre måte. Da blir det enklere å håndtere uforutsette utgifter og du kan lett se hvor du kan spare.

Hjelp til å komme i gang
29. mars 2023
Aktuelt

Hvor mye bør du ha i buffer?

Vi har alle opplevd å få en uforutsett utgift på et eller annet tidspunkt. Alt fra komfyren som ryker eller en tur til tannlegen som ble dyrere enn forventet. Hva du eier og hvilken livssituasjon du befinner deg i avgjør størrelsen på bufferkontoen.

Så mye trenger du
12. januar 2024
Aktuelt

Få det beste ut av økonomien

Få oversikt og gode rutiner. Her får du tipsene og sjekklisten som skal hjelpe deg å få økonomisk kontroll.

Dette bør du gjøre