Få det beste ut av økonomien i 2024

Her får du tipsene og en viktig sjekkliste som gir deg økonomisk oversikt

Det er ikke alltid så lett å komme i gang når man skal gå egen økonomi etter sømmene. Kanskje du trenger litt veiledning rundt lån, sparing eller forsikring? Da kan en rådgiver i banken hjelpe deg på veien. De kan finne løsninger som passer din økonomi og dine mål for året.

Årets viktigste sjekkliste

Alle kan ha nytte av en årlig gjennomgang av hele sin økonomi. Gjør det nå når alt er nytt og du har mulighetene til å begynne året med gode økonomirutiner. Særlig viktig er det om du vet om større hendelser eller livsendringer som får betydning for økonomien.

Still deg selv disse spørsmålene for å få oversikt

  • Hva betaler jeg i lån?
  • Sparer jeg nok – og på en smart måte?
  • Har jeg en bufferkonto for uforutsette utgifter?
  • Har jeg oversikt over hva jeg bruker pengene på?
  • Hva betaler jeg i forsikringer og er jeg godt nok dekket?
  • Har jeg en god plan for pensjonssparingen min?
  • Har jeg et mål for året 2024?
  • Trenger jeg litt hjelp?

Sjekk skattekortet

Det kan være mye å hente økonomisk enten det er ved å spare mer, refinansiere lån eller rett og slett gjøre små endringer i hverdagen. Du kan også spare mye penger ved å ta en ekstra titt på hva du bruker pengene dine på hver måned. Men første skritt er å sjekke skattekortet.

I desember sendte Skatteetaten ut årets skattekort. Har ting i livet ditt endret seg og du har fått samboer, blitt gift, skilt, fått ny jobb eller kjøpt/solgt bolig, er det ekstra viktig å sjekke at alt stemmer. Ingenting mer kjedelig enn en skattesmell du ikke var klar over.

Inntekt – Husk at tallene er beregnet utfra inntekt oppgitt av arbeidsgiver enten i oktober 2023 eller i noen tilfeller fra 2022, begge justert i forhold til antatt lønnsvekst. Sjekk lønnen din, og juster tallene slik at det blir helt riktig.

Gjeld – Rentenivået i 2022 var relativt veldig lavt i forhold til 2023 Det er forventet at rentenivået vil være stabilt høyt gjennom 2024.  For noen vil det derfor være en stor endring i tallene som er lagt inn i skattekortet ditt for 2023. En realitetssjekk kan også lønne seg her.

Livssituasjon – Har du blitt samboer, gift eller skilt i løpet av året som har gått vil skatteregler være annerledes enn du er vant til. Vi anbefaler en titt på Skatteetatens nettsider for å dobbeltsjekke hva som gjelder for akkurat deg og din situasjon.

2. januar 2023

Alle monner drar

Det er bedre å spare litt enn å ikke spare i det hele tatt. Med en fast månedlig overføring til FastSpar-konto får du både god rente, gode sparevaner og en god reserve til den dagen du virkelig trenger det.

Kom i gang med FastSpar
20. desember 2022
Aktuelt

Slik setter du opp et budsjett

Vet du hva du har å rutte med blir det mye enklere å prioritere hva du skal bruke penger på og hva du kan kutte ned på.

Les mer og lag budsjett
1. september 2023
Aktuelt

Mer tilgjengelig enn noen gang!

Vi ønsker å være tilstede når du trenger oss – digitalt, på telefon eller fysiske møter. Velg det som passer deg best.

Sjekk hvordan du kan ta kontakt
6. november 2022
Aktuelt

Rådgivning for alle livsfaser

Noe av det beste med å jobbe i en lokalbank, er å følge mennesker gjennom alle livets hendelser. Møt gjengen på kontorene i Svelvik og Sande.

Les mer

Ønsker du å snakke med oss om din økonomi?

Våre dyktige rådgivere hjelper deg gjerne med å finne løsninger som passer best for deg og din familiesituasjon.

Bli kontaktet