Men én ting har aldri endret seg. Sparebanken Østs hjerte banker for lokalsamfunnet.
Fra første speciedaler ble satt inn i Egers Prøvesparebank i Skotselv i 1842, har banken vært opptatt av å utvikle lokalsamfunnet rundt seg. Det hele startet med noen få engasjerte initiativtakere som fikk støtte fra 261 innbyggere i Eiker, som stilte opp med 309 speciedaler, 1 ort og 12 skilling i frivillige gaver. Gavene utgjorde grunnkapitalen i banken. I spissen sto Petter A. Elster fra Fiskum – en mann med et stort samfunnsengasjement. Hans visjon var å skape tryggere økonomisk rammer for alle innbyggerne i Eikerbygdene. Elster startet arbeidet allerede i 1839, og etter flere tilbakeslag fikk endelig Egers Prøvesparebank den kongelige approbasjonen den 11.januar 1843.
– Helt siden etableringen har banken vært en integrert del av lokalsamfunnet og bidratt til at innbyggerne fikk tryggere økonomiske rammer og økt økonomisk forutsigbarhet. Banken bidro både direkte og indirekte til vekst i lokalsamfunnet og var en pådriver i den økonomiske utviklingen i Eikerbygdene. Dette er fortsatt en viktig ambisjon for Sparebanken Øst, sier administrerende direktør, Pål Strand, som selv bor noen steinkast fra ett av bankens aller første ekspedisjonssteder i Hokksund.
Felles visjon
I Skoger Præstegjeld var Augustinius Kopperud i 1859 i gang med å starte Skogerbygdas egen bank med samme engasjement og pågangsmot som Petter A. Elster og hans støttespillere hadde hatt i Eikerbygdene noen år tidligere. Elster og Kopperud hadde mange likhetstrekk; nøkterne og sparsomme, og begge ønsket å bidra til at deres lokalsamfunn skulle vokse og utvikle seg i positiv retning. I bunn lå en viktig visjon – å oppfordre til sparsomhet og gi gode privatøkonomiske råd til innbyggerne rundt.
En historisk bankreise
Det skulle likevel ta mange år før Eiker Sparebank og Skoger Sparebank fant sammen og utgjorde Sparebanken Øst slik vi kjenner den i dag. Hver for seg utviklet de to bankene seg i takt med samfunnet.