Pass på når det lyner

Hvert år koster lynskader flere millioner kroner. Slik unngår du lynskader på ting og hus.

Tekst: Frende forsikring

Sommermånedene juni, juli og august gir ofte lynskader på hus. Altfor få tar grep før det smeller, og her er tipsene du bør følge dersom det lyner der du bor.

Sjekk husforsikringSjekk innboforsikring

Slik unngår du lynskader

Når lynet slår ned er elektriske duppeditter som TV og PC ekstra utsatt. Heldigvis er det bare små, enkle grep som skal til for at tingene dine skal overleve når det smeller. 

Det eldste trikset i boken, som mange lærte da de var små, fungerer fortsatt. 

Hvis du ikke har overspenningsvern i sikringsskapet ditt er trikset rett og slett å trekke ut kontakter som står i støpsler i hjemmet eller på hytta.

Lynet kan skade alt som er koblet til en stikkontakt. En lader som står i veggen kan altså bli ødelagt selv om mobilen din ikke står på lading. Derfor er det nyttig å trekke ut ladere fra støpselet når det smeller som verst. Det hjelper lite om mobilen din overlever hvis laderen blir ødelagt. Da er det ikke mange timene til den er tom for strøm. 

Dette er de typiske lynskadene

Brannskader er det vi ser klart flest av når det gjelder ødeleggelser etter lyn. Foruten nevnte PCer, TVer og mobiler på lading, ser vi mye god mat som går i søpla hvert år på grunn av skader på kjøleskap og frysere. 

Hus og bygninger kan også ta skade etter lynnedslag. Heldigvis er det sjelden at vi ser personskader etter lynnedslag her til lands. 

Når lyner det der du bor? 

På Sørlandet og Østlandet lyner det mest om sommeren. Det er fordi innlandsklimaet med varme somre ofte gir gode forhold for bygeskyer og torden. På sensommeren er forholdene ideelle for å lage høye bygeskyer. Bakken er varm og forskjellen i temperatur fra bakken til luften over er stor.

På Vestlandet og i Nord-Norge lyner det mest om høsten og vinteren. Da er temperaturforskjellen mellom det relativt varme havet og luften over og slik dannes bygeskyer. 

 

 Kontakt om husforsikring   Kontakt om innboforsikring

Tips: Dette gjør du når det lyner

  • Installer overspenningsvern i sikringsskapet
  • Trekk ut kontakten
  • Bruk ekstern lader og datatrafikk
  • Husk at lynet stort sett slår ned i det høyeste punktet
  • Dropp paraply og fiskestang
  • Det er tryggere i bilen enn ute
  • Ikke bad når det lyner
  • Bruk mobiltelefon
25. mai 2023
Forsikre

Frende har Norges beste kundeservice

Frende har gått helt til topps i Norges største kundeservicemåling!

Les mer om kåringen
2. august 2023
Aktuelt

Derfor er personforsikring viktig

Dyrere mat, strøm og drivstoff gjør at folk kutter utgifter, men ikke kutt i personforsikringene dine.

Sikre deg best mulig