Fra bunad til buffer –
hold lommeboka i balanse

Når barnetoget marsjerer over torget og sola varmer, merker vi fort at pengene sitter litt løsere.

Denne kronikken er skrevet av Ingrid Aggi Vinterlykke, avdelingsbanksjef for Sparebanken Øst. Artikkelen ble først publisert i Drammens Tidende under økonomispalten «Mine Meninger»

Start sparingen   Snakk med en rådgiver

17.mai er tiden for is, tog og fest. Det markerer starten på en tid da vi er mer ute – og utgiftene kan skyte i været. Særlig nå, som alt koster mer enn det pleier. En svak krone, høy prisvekst og renteutgifter som biter fra seg, gjør at pengene ikke strekker like langt.

Da blir behovet for kontroll viktigere enn noen gang. Det handler ikke om å kutte alt som er hyggelig, men om å gjøre kloke valg – også under feiringer og sommeraktiviteter.

Jeg merker det selv. Som småbarnsmamma vet jeg hvor fort 17. mai-utgiftene kan løpe løpsk: bunadsko, nye klær, is, snacks, tur på tivoli og innkjøp til festbord og sosiale sammenkomster. Og like etterpå begynner sommerferien å blinke i horisonten. Det er helt naturlig å ville kose seg, men da er det ekstra viktig å vite hva du faktisk har å rutte med.

Økonomien akkurat nå –
hva påvirker oss?

Den økonomiske situasjonen vi står i nå skyldes blant annet internasjonal uro og nye tollsatser, som gjør det vanskeligere for norske bedrifter å eksportere varer. Samtidig gjør den svake kronekursen import dyrere, noe som fører til høyere priser. Kombinert med høy inflasjon svekkes kjøpekraften – pengene varer ikke like lenge som før.

I kombinasjon med høyere boliglånsrenter gjør dette at mange må være ekstra bevisste på hva de prioriterer i hverdagsøkonomien.

Ingrid Aggi Vinterlykke, avdelingsbanksjef i Drammen
LOMMEBOKVENNLIG: Ingrid Aggi Vinterlykke, avdelingsbanksjef i Sparebanken Øst, minner om viktigheten av å ha kontroll på økonomien før 17. mai og sommerens fristelser. – Det handler ikke om å droppe alt som er gøy, men å ta smarte valg, sier hun.

Ta kontroll med en buffer

Mange tenker at det er vanskelig å spare i disse tidene, men det viktigste er å starte i det små. Har du mulighet til å sette av 200 eller 500 kroner i måneden, vil det over tid vokse til en solid sikkerhetsmargin. Spar regelmessig og bruk automatiske trekk for å gjøre det enklere. Kanskje en liten del av feriepengene kan settes av til uforutsette utgifter – det gir et godt utgangspunkt.

Når økonomien er ustabil, blir en økonomisk buffer ekstra verdifull. En buffer er penger du har satt til side på en egen konto for uforutsette hendelser – som uventede regninger, perioder med lavere inntekt, ekstra utgifter på bilen eller en stor strømregning. Den gir deg fleksibilitet og trygghet, og kan være forskjellen på en stressende krisesituasjon og en håndterbar utfordring.

For småbarnsfamilier – som min egen – vet vi hvor fort ting kan skje. Små barnefingre kan fort knuse briller eller kaste mobiltelefonen i do, i tillegg til andre økonomiske overraskelser som når en velbrukt vaskemaskin plutselig takker for seg. Å ha en buffer gir trygghet og gjør at slike situasjoner ikke trenger å gå utover resten av økonomien.

Buffer er også godt å ha i perioder der vi bruker mer penger. Med dager som 17. mai og sommerferie på trappene, vet vi at kronene sitter løsere enn ellers.

23. februar 2023
Aktuelt

Har du penger på bufferkonto?

Hva du eier og hvor du er i livet avgjør hvor mye du trenger i bakhånd den dagen det kommer en uventet regning. Studenter, småbarnsforeldre og pensjonister har ulike behov.

Så mye trenger du

Ta kontakt før det blir for vanskelig

Men det er ikke alltid lett å vite hvor man skal begynne – særlig når økonomien føles trang. Flere synes det også er vanskelig å snakke om økonomiske utfordringer, men å få hjelp av en rådgiver er ingenting å bekymre seg for. Dette er jobben vår. Husk: bankrådgivere gir ikke generelle råd du enkelt kan lete opp på nettet, men hjelp som faktisk passer til deg, din økonomi og hverdag.

Vi ser på hele økonomien din – hvor du står, hva du ønsker, og hva som gir deg trygghet. Kanskje handler det om å få kontroll, kanskje om å kunne spare, eller å skape rom til å leve litt. Uansett handler det om å finne løsninger sammen. Så bruk den kompetansen.

For når økonomien er i balanse og skuldrene får senket seg, blir det også lettere å glede seg over alt det fine som venter. 

Smarte økonomiske grep nå:

  • Få oversikt over forbruket – Hva bruker du penger på i hverdagen og på ferie?
  • Lag et realistisk budsjett – Husk at både renter og matpriser er høyere nå enn i fjor.
  • Start buffersparingen nå – Små beløp hver måned hjelper deg i mål.
  • Søk råd tidlig – Ikke vent til problemene er store. En god rådgiver kan hjelpe deg å ta grep i tide.

 

12. november 2021

Ønsker du å snakke med oss om din økonomi?

Våre dyktige rådgivere hjelper deg gjerne med å finne løsninger som passer best for deg og din familiesituasjon. Vi er her for deg.

Bli kontaktet
12. september 2022
Aktuelt

Hvilken sparekonto skal du velge?

Ved å fordele sparepengene dine klokt, sikrer du økonomisk trygghet samtidig som du har litt ekstra frihet. Det lønner seg derfor å ha flere sparekontoer til ulike formål. Kanskje noen av feriepengene skal setter på sparekonto?

Finn riktig sparekonto
16. februar 2023

FastSpar – litt ekstra i bakhånd

Med FastSpar får du god rente fra første krone, og du bestemmer selv hvor mye du vil spare hver måned – minimum 100 kr og maksimalt 5.000 kr.

Kom i gang