DagensSpire: Johan Halvorsen Musikkfest

Festivalen med klassiske musikkperler fremført på de beste scenene i Drammen

Denne festivalen er bygget rundt Johan Halvorsen, byens store komponist fra den norske gullalder for klassisk musikk. Ved å fremheve ham, skapes identitet, byens kulturarv holdes levende samtidig som det bidrar til omdømmebygging.

Vi er byens eneste store klassiske festival, noe Drammen som by trenger, sier Martin Haug, arrangør.

Åpningskonserten «KORK på Norsk» har vært planlagt i flere år og skal nå oppleves i Drammens Teater søndag 10. mars.

27. februar 2024

God planlegging og forutsigbarhet

De siste ukene av februar og mars går med til å planlegge de minste detaljene. Det er ikke rent lite logistikk som skal være på plass for at for at musikere og konserter skal gli sømløst fra sted til sted. Samtidig intensiveres markedsføringen og det skal arbeides med festivalbrosjyren. Det blir travle dager for ekteparet Birgitte Stærnes og Martin Haug som står bak arrangementet.

Vi begynner ofte planlegging av neste års festival mens nåværende års festival blir avviklet, fortsetter Haug

Bak noen av konsertene ligger det år med planlegging, slik som KORK sin åpningskonsert. For de fleste andre konsertene startet de for et helt år siden. Først lages en skisse, etter det er det idemyldring, og etter hvert blir det tydelig hvilke prosjekter som skal realiseres. Det skal være mangfold, variasjon, kvalitet og spennende, unike opplevelser blir vektlagt. En spennende reise!

Finansiering gjør seg ikke selv

Billettinntekter utgjør deler av festivalens inntekt, men er på langt nær nok for å opprettholde den høye kvaliteten i programmet. Dermed søkes støtte andre steder, og da må man være ferdige minst ni måneder i forveien.

Slik prosjektstøtte er uforutsigbar og vi er derfor takknemlig for å ha Sparebanken Øst med på laget, sier Birgitte Stærnes

Sparebanken Øst har siden 2016 støttet Johan Halvorsen Musikkfest med 500.000 kroner i året. Den nåværende avtalen gjelder helt til 31. desember 2027, og er helt avgjørende for planlegging og booking av artister på dette nivået.

Vi spurte Martin Haug hva han gledet seg mest til i årets festival. Merk deg svaret, og skynd deg å kjøpe billett om du vil følge hans eksempel.

«For meg er det åpningskonserten med KORK. Det blir en sjelden mulighet til å oppleve et profesjonelt orkester spille Halvorsen i Drammens Teater. Vil også gjerne nevne Jazzisk matinè i teatret, hvor Helge Iberg improviserer over Beatles melodier og Lars Saabye Christensen leser.

Helt til slutt er det fredskonserten Lys og Mørke. En ide som det har vært arbeidet med i 2 år. Her møter man et stort kor, profesjonelt orkester får servert vakker og tankevekkende musikk for den tiden vi lever i akkurat nå.

Fullstendig program og billetter finner du på festivalens nettside

Fakta

Halvorsen Musikkfest ble startet i 2005, og har utviklet seg til å bli en stor festival for klassisk musikk.

Etter byjubileet i 2011 vokste den til en ukes festival med ca 12 konserter.

Festivalen har klassiske konserter, men presenterer også jazz og visekunst fra 10. til 17. mars 2024.

Konsertene fremføres på arenaer som Drammens Teater, Union Scene, Bragernes og Strømsø kirker, Gildehallen på Aass Bryggeri og Børsen.

Les mer om nærmiljøtiltak som har fått støtte

I serien #DagensSPIRE gir vi deg innblikk i prosjekter som har fått støtte fra Gavefondet SPIRE. Her kan du lese mer om hvordan de påvirker alle innbyggerne i nærmiljøet.

Les mer
28. februar 2024
Aktuelt

Stjernespekket program for 2020

Ekteparet Martin Haug og Birgitte Stærnes har arrangert Halvorsen Musikkfest siden 2005. Vi har bygget stein på stein og jobbet knallhardt for å kunne presentere et program i verdensklasse, sier ekteparet etter suksessen i 2019.

Dette ble planlagt, men...
28. februar 2024
Aktuelt

Brennende engasjement

Ekteparet Martin Haug og Birgitte Stærnes er begge musikere med en solid musikkarriere i ryggen. Og de lar seg ikke stoppe av en pandemi. Nå er det konserter i 2021 som opptar de to.

Les og lytt