Forbruk og gjenbruk
Mange av oss kjøper varer nesten ukritisk og tenker ikke på mer bærekraftige alternativer. Ved å redusere ditt eget forbruk kan du bidra til å redusere både klimaavtrykk og miljøpåvirkning.
Vær oppmerksom på hva du kjøper og hvordan du bruker pengene dine. Tenk først om du kan få tak i et tilsvarende produkt brukt, eller om du kan låne av venner og bekjente. Nettsider som Finn og Tise har masse spennende, brukte varer for enhver smak.
Det finnes egne butikker med med brukt barnetøy, leker og sportsutstyr. Et eksempel er hos Barneskatter i Drammen der du kan leie en stand og selge det barna dine har vokst fra. Nå som våren kommer betyr det sesong for loppemarked. Her kan du virkelig finne mange skatter. Samtidig kan du gjøre en god gjerning ved å støtte opp om lokale lag og foreninger.
Husk at du som forbruker har makt til å stille krav til butikkene. Jo flere som etterspør hvordan og hvor klær og annet utstyr er produsert, jo mer er vi med på å øke bevisstheten til bedriftene og deres leverandører.
Energi
Snakker svigerfar ofte om hvor mye han sparte ved å sette ned varmen med to grader i huset? Vel, han har faktisk et poeng.
Strømmen har tidligere vært langt billigere, og mange av oss har nok blitt vant til ha det for varmt inne i forhold til Folkehelseinstituttets anbefaling på 20-22 grader. Her kan vi faktisk spare store summer ved å skru ned temperaturen noe.
Andre enkle tips og triks er:
- Bytte til lavenergilyspærer
- Trekke ut alle ladere og slå av apparatene ordentlig
- Bruke en noe kaldere klesvask
- Bruke vannkokeren til for eksempel å koke opp pastavann.
- Du kan unngå store energitap ved å sjekke energimerkingen av boligen din og undersøke hvilke tiltak du kan gjøre.
- Sjekk om du kan spare noe ved å bytte strømleverandør.
- Kan dere etterisolere/bytte vinduer?
- Kan du bytte ut noen av ovnene til moderne, strømsparende panelovner?
- Hva med å investere i en varmepumpe?
- Undersøke muligheten for solcelle
Søk om tilskudd fra Enova til slike energibesparende tiltak. Hos oss kan du søke enkelt om midler til rehabilitering på nett.
Kontakt rådgiver Refinansiering
Til slutt:
Husk også alltid å skru av lys i alle rom du går ut av og lær ungene dine til å gjøre det samme. Sjekk når det er dyrest å bruke strøm. Unngå å kjøre vaskemaskinen og oppvaskmaskinen i akkurat disse tidsrommene.
Matsvinn
Vi nordmenn kaster mye mat. Det er opp til oss alle å ikke kjøpe mer enn vi trenger. Det er også godt for lommeboken.
- Lag deg en «spis dette først»-kasse i kjøleskapet hvor du legger all mat som snart går ut på dato.
- Gå alltid i denne kassen først når du skal lage mat.
- Pass på å ha minst én restmiddag i uka hvor du bruker opp alt som snart må kastes.
- Lag krutonger av gammelt brød og lapper av risrester.
- Lag en fruktsalat av frukten som snart går ut på dato og server som dessert.
- Velg masse frukt og grønt og mindre rødt kjøtt.
Vipps, da har du blitt mer bærekraftig i hverdagen!
Grønt boliglån
Sjekk med din rådgiver om du er innenfor kravene for å få grønt boliglån eller hvilke grep du kan ta i boligen for å innfri betingelsene.
Dersom det er første gang du kjøper bolig, kan du søke om grønt førstehjemslån med den aller beste renten i banken. Har du bolig fra før, har grønt boliglån bedre rente enn vanlig boliglån.
Med grønt lån slipper du også å betale etableringsgebyr.
Våre grønne lån
Sparing
Kanskje du tenker på å åpne fondssparing eller allerede har en fondskonto? Her bør du sjekke hvor pengene dine EGENTLIG blir investert.
Som Sparebanken Øst-kunde, kan du opprette og kjøpe fond fra Norne Securities. På deres nettsider får du en enkel oversikt over fondene, inkludert en bærekraftmerking.
Er du interessert i å vite mer om hva bærekraftmerkingen egentlig betyr?
Fond og sparing Kontakt en rådgiver
*Ekstern side
FastSpar – litt ekstra i bakhånd
Med FastSpar får du god rente fra første krone, og du bestemmer selv hvor mye du vil spare hver måned – minimum 100 kr og maksimalt 5.000 kr.
Kom i gang
Digitale tjenester
Ved å bruke digitale tjenester som nettbank og mobilbank kan du redusere papirforbruket og miljøpåvirkningen. Dersom du får brev i posten om overføringer og betalinger du har utført i nettbanken, ta kontakt med vårt kundesenter for å få tilsendt dette digitalt i stedet. Tenk også over hva du printer av papirdokumenter på jobb og hjemme, kan du kanskje enkelt digitalisere enda flere av dine arbeidsprosesser.
Transport
Tar du ofte bilen selv om det går både buss og tog? Er du heldig å bo i nærheten av jobb slik at det faktisk er mulig å gå eller sykle? Her kan du få masse gratis hverdagstrim og samtidig spare miljøet.
Utfordre deg selv, en kollega eller en venn og lag et godt veddemål ut av det. Og husk, hold ut i minst tre uker da det tar noe tid å endre hverdagsvaner. Men det er verdt det!
Til slutt…
Er du nysgjerrig på hvordan vi i Sparebanken Øst jobber med bærekraft?
Se våre nettsider om bærekraft
Har du spørsmål eller tilbakemeldinger om denne artikkelen? Send oss en e-post på: baerekraft@oest.no.