Ung på boligjakt?
Slik realiserer du boligdrømmen!

Sommerfugler i magen og fri som fuglen. En nøkkel som vris om. En dør som åpner. Alt dette er ditt!

Det er drømmen om den første boligen, men veien dit kan være kronglete.

Kronikk av Anette Furunes Green, avdelingsbanksjef PM Drammen i Sparebanken Øst. Artikkelen ble først publisert i Drammens Tidende under økonomispalten «Mine Meninger»

Visste du at at det er ekstra gode betingelser på førstehjemslån? På den måten får de unge muligheten til å komme seg inn på boligmarkedet. Les mer eller kontakt oss for en prat. 

Førstehjemslån Snakk med en rådgiver

Det å kjøpe sin første bolig er for mange et helt nytt landskap å sette seg inn i. Egenkapital må spares opp. Lån må godkjennes. Finansieringsbevis må på plass. Det er juridiske dokumenter og fagspråk som må forstås. Ikke minst, det krever tålmodighet å finne boligen som passer både budsjett og egen smak.

For en stund tilbake kom 22 år gamle Malin fra Drammen inn på kontoret vårt på Bragernes med ett mål for øyet – sin helt egen bolig. Og den drømmen ble virkelighet i 2023.

Malins nøkkel til suksess var grundig sparing og smarte økonomiske valg. Hun tok tidlig kontakt med oss i banken, slik at hun fikk rådgivning underveis. Hun satte seg et klart mål, sparte jevnt over to år mens hun bodde hos foreldrene, og unnlot å bruke penger unødvendig. Det krevde gjennomføringskraft. Resultatet er en leilighet i Elvebyen som Malin nå kan kalle sitt eget hjem.

8. april 2024
Aktuelt

Sikret sin første bolig
med litt hjelp på veien

– Det å ha en personlig rådgiver, som Carina, har gjort det enklere for meg å komme inn på boligmarkedet. Jeg har hatt mulighet til å stille alle de «dumme» spørsmålene, sier Malin Christoffersen (22). Å ha støtte fra en av Sparebanken Østs rådgivere på veien. ga trygghet.

Les hennes historie her

Boligdrøm innen rekkevidde

Gjennomsnittsalderen på førstegangskjøpere har de siste årene ligget stabilt på 27,9 år, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund. Malin er et eksempel på at det er mulig å oppnå boligdrømmen tidlig i 20-årene med litt innsats, selv om man nylig har kommet inn i arbeidslivet.

Et godt sted å starte er i banken. Snakk med en rådgiver som kan gi deg oversikt over egen økonomi, veiledning og trygghet på veien.

Men husk; i boliglånsforskriften har regjeringen vedtatt at du må ha 15 % egenkapital, enten i oppsparte penger eller som dekkes inn med sikkerhet i annen eiendom. Dersom du ikke har egenkapital nok selv, kan foreldrene dine hjelpe deg ved å stille sikkerhet i egen bolig og eventuelt være medlåntakere. Det er et stort ansvar for foreldrene, så de må vite hva dette innebærer.

Det finnes gode grep som kan gjøre det første boligkjøpet til en vellykket og trygg opplevelse. Står du på terskelen til ditt første boligkjøp – eller er du mor eller far til én som er klar for å bygge eget rede?

avdelingsbanksjef Anette Furunes Green
Avdelingsbanksjef Anette Furunes Green

Ti tips på veien inn i boligmarkedet

 1. Lag et realistisk budsjett:
  Sett opp et detaljert budsjett som tar hensyn til inntektene, utgiftene, sparing og eventuell gjeld. Dette gir deg en solid plattform for å bestemme hvor mye du har råd til å bruke på bolig.
 2. Spar opp egenkapital:
  Jo mer egenkapital du har, desto bedre. Start å spare tidlig, hver krone teller. Solid egenkapital gir ikke bare bedre lånevilkår, men reduserer også lånebeløpet.
 3. Forstå kostnadene ved eierskap:
  Se utover månedlige utgifter og ta høyde for eiendomsskatt, forsikringskostnader, vedlikehold, og eventuelle fellesutgifter i et sameie når du planlegger budsjettet.
 4. Få orden på kreditten din:
  Sjekk gjeldsregisteret.no for oversikt over kreditt – og forbruksgjeld. Dette utgjør kredittscoren din. Forbedre den om nødvendig. God kredittscore gir ikke bare bedre lånevilkår, men øker sjansene for lånegodkjennelse.
 5. Finansieringsbevis for boliglån:
  Skaff deg finansieringsbevis fra banken før du starter boligjakten. Dette viser at du er en seriøs kjøper og gir deg en klar forståelse av hvor mye du kan låne.
 6. Tenk langsiktig:
  Velg en bolig som kan tilpasse seg endringer i livssituasjonen din. Tenk ikke bare på nåværende behov, men også på fremtiden.
 7. Søk profesjonell hjelp:
  Involver en eiendomsmegler for å unngå fallgruver og få eksperthjelp gjennom hele prosessen.
 8. Gjør grundig research:
  Undersøk nabolag, boligpriser, og generelle markedstrender grundig. Dette gir deg innsikt og trygghet når du tar beslutninger om ditt kommende hjem.
 9. Ikke skynd deg:
  Ta deg tid til å vurdere alle aspekter grundig. Ikke la deg presse til å ta raske beslutninger. Et gjennomtenkt kjøp vil lønne seg i det lange løp.
 10. Samboerkontrakt:
  Er dere to om å kjøpe bolig blir også kostnadene fordelt på to. Da er det viktig å ha en god samboerkontrakt dersom det blir brudd eller en av dere ønsker å kjøpe seg ut.

Snakk med en rådgiver

Et godt sted å starte er i banken. Snakk med en rådgiver som kan gi deg oversikt over egen økonomi, veiledning og trygghet på veien. I denne prosessen er det også viktig å snakke om personforsikring. Med riktig forsikring er du trygg på at boliglån og andre utgifter betjenes dersom man er uheldig og blir langvarig syk.

Som Malin selv sa til oss i Sparebanken Øst: «Det å ha en personlig rådgiver har gjort det enklere for meg å komme inn på boligmarkedet. Jeg har hatt mulighet til å stille alle de «dumme» spørsmålene.»

Vi i banken tenker at det ikke finnes noe som heter «dumme» spørsmål. For det å kjøpe sin første bolig er utfordrende, og det er vår jobb å gi gode økonomiske råd underveis. Husk, det handler ikke bare om å finne et sted å bo, men å investere i fremtiden og skape et hjem som du vil elske i årene som kommer. Lykke til med boligjakten!

Kontakt oss om boliglån Sjekk fordeler for boliglån for unge

31. mai 2023
Aktuelt

Hvor mye kan jeg låne?

Inntekt, gjeld og hvor du er i livet har innvirkning på hvor mye du kan låne i banken. For hva gjør du om du har funnet drømmeboligen, men usikker på om økonomien strekker til?

Da bør du lese dette
23. oktober 2023

Frende Ung – skreddersydd for deg mellom 18 og 30 år

Frende Ung er satt sammen av de viktigste forsikringene du trenger. Pakken inneholder de prisbelønte forsikringene innbo-, reise- og ulykke og har en veldig lav egenandel.

Les mer om Frende Ung