Anette sine tips til førstehjemskjøpere

Det er ingen vi har mer lyst til å hjelpe enn deg som er førstegangsetablerer!

Avdelingsbanksjef Anette Furunes Green har tipsene til deg som skal kjøpe din første bolig.

Det er ikke bare bare å komme seg inn på boligmarkedet. Med egenkapitalkrav på 15 % og høye boligpriser skal det litt til å få kjøpt sitt første hjem. I tillegg skal du kunne tåle en 3 % renteøkning. Likevel lever boligdrømmen, og det skal den få gjøre! Hus eller leilighet er den viktigste investeringen i livet for mange av oss.

Hvis banken kan følge deg på veien mot å realisere drømmen, er ingenting hyggeligere enn det, smiler avdelingsbanksjef Green.

Lurt å snakke med en rådgiver

Ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund er den norske gjennomsnittsalderen for førstegangskjøpere 27,9 år. Det tar nemlig litt tid før man er klar for å ta steget ut av leiemarkedet.

Så hva bør man gjøre når man finner den perfekte leiligheten til salgs?
– Det første jeg vil anbefale, er å kontakte banken, sier Green. Sammen avklarer vi om du har det som skal til for å kjøpe, eller hva du kan gjøre for å komme i posisjon til å få et boliglån.

Hvor mye vet den typiske 28-åringen når hen kommer til dere og ønsker et boliglån?
– Det varierer veldig! Noen har hatt planen klar siden de var 16, og har jobbet og spart opp penger. Andre trenger kanskje hjelp til å få satt opp en spareplan.

Sparebanken Øst har blant annet utviklet et budsjettverktøy som kan være nyttig for å se hva ting faktisk koster. Dette er gull verdt for å få nødvendig oversikt over sin egen økonomi.

Slik setter du opp budsjett

Grunnkravene for å få boliglån

Det stilles noen grunnleggende krav før du får ta opp et boliglån. For det første trenger du 15 % av kjøpesummen som egenkapital. Det betyr at hvis du skal kjøpe en bolig til 3 millioner, må du betale 15 %, altså 450 000 kroner, selv. Du må også ha penger til å dekke omkostninger og eventuell fellesgjeld.

Videre må du ha nok inntekt. Hovedregelen er at du ikke får låne mer enn 5 ganger årsinntekten din. Tjener du 500 000 kroner betyr det et makslån på 2 500 000 kroner. Hvis du har annen gjeld, for eksempel studielån, kan det maksimale lånebeløpet bli tilsvarende redusert. Husk at også kredittkort påvirker gjeldsgraden din.

Tenk deg om før du makser lånebeløpet. Du må kanskje ikke kjøpe det dyreste du kan, er rådet fra Green, som er en erfaren rådgiver innen boliglån.

Førstehjemslån og grønt førstehjemslån

Førstegangskjøpere er en attraktiv kundegruppe for banken. Derfor tilbyr vi ekstra gode betingelser for deg som skal kjøpe leilighet eller hus for første gang. Førstehjemslån gir deg bedre renter enn ordinære boliglån, og er aktuelt for alle som skal kjøpe sin første bolig – uansett alder. Hvis du kjøper en energieffektiv bolig kan du være aktuell for vårt grønne førstehjemslån, som gir absolutt laveste boliglånsrente.

For å få grønt førstehjemslån, må boligen være enten svanemerket, BREEAM-sertifisert eller ha energimerking A eller B. På denne måten kan vi bidra til et bedre miljø, samtidig som vi gjør økonomien din litt lettere. Dette kan du lese mer om på nettsidene våre.

8. november 2022

Fordeler ved førstehjemslån

  • Gode betingelser
  • Svært god rente
  • Mulighet til å søke om lån opp til 85%
  • Nedbetalingstid inntil 30 år
  • Mulighet for opplån (refinansiering)
  • Grønt førstehjemslån gir ekstra gode betingelser
Se mer om lån

Slik kan foreldre hjelpe barna med boligkjøp

Vil du bidra til at ungdommen din får en stabil livssituasjon med egen bolig? Det er flere måter å hjelpe barn eller barnebarn å komme seg inn på boligmarkedet. Du kan stille som kausjonist, bidra med en pengegave til egenkapital, gå inn som medeier eller gi forskudd på arv.

Ta gjerne kontakt med rådgiveren din i banken for å høre mer om mulighetene, avslutter Anette Furunes Green.

Kilde: Informasjonsbladet Verdier 2-22

6. november 2022
Aktuelt

Hvor ofte trenger man en rådgivertime?

Tenk deg at en årlig rådgivertime hos banken din er litt som å ta en årlig service på bilen. Det kan være smart å snakke med oss, selv i tider da livet går litt på skinner.

Les hvorfor
6. november 2022
Aktuelt

Rådgivning for alle livsfaser

Noe av det beste med å jobbe i en lokalbank, er å følge mennesker gjennom alle livets hendelser. Møt gjengen på kontorene i Svelvik og Sande.

Les mer
6. november 2022

Vi er her for deg

Sparebanken Øst har 30 kontorer på det sentrale Østlandsområdet. Vi er en bank som skal være relevant både for privat- og bedriftskunder.

Som kunder hos oss, skal dere få den hjelpen og servicen dere har behov for. Enten fysisk på et av våre kontorer, eller i en av våre mange digitale kanaler.

I svært turbulente tider som nå, med høye strømpriser, økte matvarepriser, økende rente og høye drivstoffkostnader, må du ha kontroll over økonomien din. Da er vi her for deg! Ta kontakt med en av våre kunderådgivere eller vårt kundesenter for å få tips og hjelp til hvordan du best kan få kontroll over egen økonomi.

Som en lokal sparebank, er en av oppgavene våre å være synlige og til stede i lokalmarkedet. Vi er den personlige banken som bidrar til næringsutvikling, gleder lokalsamfunnet med midler til aktiviteter for barn og ungdom og som bryr oss om kundene våre.

Sparebanken Øst har betjent kunder og lokalsamfunnet i 180 år som en selvstendig og frittstående sparebank. Det har vi tenkt å fortsette med. Den jobben tar vi på alvor, og det betyr at vi bryr oss om dere i både roligere og tøffere perioder.

Pål Strand, adm. direktør i Sparebanken Øst