BankID på mobil vil gradvis fases ut

Nå er det BankID-app som gjelder når du bruker mobiltelefon

BankID på mobil har vært et alternativ til ordinær BankID, som du bruker sammen med kodebrikke. For å fortsette å bruke BankID med mobilen må du laste ned appen.

Utfasingen skjer for å øke sikkerheten og for å legge til rette for utvikling av fremtidige ID-tjenester.

Før du laster ned:

  1. Sjekk om ordinær BankID er aktiv
  2. Ha passordet til BankID klart

Slik laster du ned BankID-app

  • Hvordan sjekker jeg at BankID er aktiv?
  • Jeg husker ikke passordet til BankID

Hva betyr det for deg?

Etter 1. september kan du ikke bestille ny BankID på mobil fra nettbanken. Det betyr også at når ditt sertifikat for BankID på mobil utløper, så vil ikke avtalen fornyes automatisk slik som tidligere. Dersom du skal bytte mobiloperatør eller får nytt SIM-kort, vil du også miste tilgangen til BankID på mobil. Du ser i nettbanken når ditt BankID på mobil sertifikat utløper; menyvalg BankID ->BankID-oversikt.

Vi anbefaler deg å laste ned BankID-appen allerede i dag slik at du er forberedt. Har du allerede aktivert BankID-appen trenger du ikke foreta deg noe.

Derfor går vi over til BankID app

Årsaken til at BankID på mobil skal erstattes med BankID-app, er blant annet nye reguleringer, teknologisk utvikling, og at BankID på mobil har begrensing i forhold til e-signering. BankID-app vil gi en mer stabil tjeneste, ha flere brukstilfeller enn BankID på mobil og den er tilpasset for fremtidig teknologisk utvikling.

Spørsmål og svar

Glemt passord til BankID

Har du glemt passord til BankID kan du bestille dette fra pålogging. Slik gjør du:

  1. Velg «BankID» på påloggingssiden
  2. Klikk på «Glemt/blokkert passord» nederst på siden.
  3. Velg om du ønsker å identifisere deg med BankID på mobil eller kontrollspørsmål.
  4. Når du har identifisert deg kan du velge om du ønsker å få nytt passord på SMS eller e-post.

Dersom du har problemer med løsningen, må du sende oss en «Sikker e-post» fra nett- eller mobilbanken. Logg inn «Uten BankID».

Får du ikke logget inn må du ringe oss på 33 51 38 55.

Kan jeg bare kaste kodebrikken når jeg har BankID-app?

Nei, den må du beholde. Kodebrikken vil du trenge hvis du mister eller kjøper ny telefonen og vil aktivere appen på nye telefonen.

Les mer og last ned appen

Er det trygt å bruke BankID med ansikt, finger og PIN-kode?

Det er trygt å bruke BankID med biometri og PIN-kode hvis du tar noen enkle forholdsregler. Sørg alltid for at du er eneste med tilgang til enheten, dersom du ønsker å aktivere biometri i BankID-appen. Har flere i husstanden lagt inn finger eller ansiktsgjenkjenning på enheten, må du fjerne deres biometri-tilgang før du aktiverer BankID med biometri. Sett også ny PIN-kode hvis du vet at flere kjenner til koden din.

Hva bør jeg gjøre hvis telefonen blir stjålet eller mistet?

Kontakt kundesenteret for å sperre BankID-appen (og biometri). Aktiver deretter BankID-appen på ny enhet med din BankID-kodebrikke.

Hva gjør BankID for å hindre at min biometri kommer på avveie?

BankID benytter biometri-funksjonen i telefonen din, og henter aldri inn din biometri til et sentralt register. Ditt fingeravtrykk, ansikt eller din PIN-kode forlater altså aldri telefonen din.

Hva skjer hvis jeg skrur av ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk på telefonen?

Da vil raskere BankID fortsatt fungere, men kun med PIN-kode. Dette er ikke en måte å deaktivere/sperre BankID med ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk på, det må du gjøre ved å kontakte kundesenteret vårt.

Hvor kan jeg logge inn med ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk i BankID-appen?

Dersom du har aktivert biometri (ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk) i BankID-appen, vil du kunne logge inn med ansikt/finger på de brukerstedene som tilbyr innlogging med BankID med biometri. Flere og flere brukersteder vil tilby BankID-innlogging med ansikt/finger, men mens utrullingen pågår, vil du fortsatt måtte bruke passord i mange tilfeller. Ambisjonen er at du skal kunne logge inn med ansikt/finger i de aller fleste tilfellene når utrullingen er ferdig. Passord må kun benyttes i tilfeller som fordrer økt sikkerhet; som når du skal sjekke helseopplysninger, eller ved større transaksjoner og e-signeringer, for eksempel hvis du skal signere dokumenter ved boligkjøp.

Hvordan aktivere BankID-appen?
Hvordan aktiverer jeg ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk i BankID-appen?

For nye app-brukere: 

  1. Som ny bruker av BankID-app, vil du kunne aktivere BankID med ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN når du aktiverer appen.
  2. Følg instruksene i appen for å aktivere raskere BankID.
  3. Dersom du ikke får aktivert BankID med ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN når du aktiverer appen, bør du sjekke om dette er aktivert på telefonen eller nettbrettet du bruker. Dette kan du se i innstillingene på telefonen/nettbrettet.

For de som allerede har tatt i bruk appen: 

    1. Åpne BankID-appen og trykk på «Min BankID» i menyen nederst på siden.
    2. Følg instruksene i appen for å aktivere BankID med ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN.
    3. Dersom du ikke får aktivert BankID med ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN ved å følge stegene over, bør du sjekke om dette er aktivert på telefonen eller nettbrettet du bruker. Dette kan du se i innstillingene på telefonen/nettbrettet.
Hvordan kan jeg gjøre en BankID-innlogging med ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk?

Når du har aktivert ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk i BankID-appen, er denne tjenesten klar til bruk. Når du deretter er på et nettsted hvor du må identifisere deg med BankID, så velger du «BankID-app» som metode. I noen tilfeller vil du automatisk få opp ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk som metode, uten at du trenger å velge «BankID-app» manuelt. Du vil så få et varsel på telefonen/nettbrettet som må godkjennes. Trykk på varselet for å bekrefte at det er du som prøver å logge inn, og følg instruksene i appen. Dersom nettstedet du logger inn på har implementert biometri i sin løsning, vil du kunne fullføre innloggingen ved å bruke ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk. Tilbyr ikke nettstedet biometri fullfører du innloggingen med BankID-app med passord.

Hvordan logger jeg inn i nettbanken med BankID-app?

Velg BankID

Legg inn ditt fødselsnummer, bruk BankID-app og ditt personlig passord.
Hvis du ikke ser valget BankID-app, så klikker du på «Velg annen BankID».  Velg deretter BankID-app.

Du kan bruke BankID fra en annen bank.

Hvordan skrur jeg av BankID med biometri?

For å deaktivere biometri i BankID-appen må du ta kontakt med vårt kundeservice.

Hvorfor bør jeg bruke BankID ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk?

Ved å bruke innlogging med ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk, ofte omtalt som biometri, vil du få en enda bedre brukeropplevelse i BankID-appen. Du slipper å bruke passord, BankID blir passordfri! Samtidig ivaretas sikkerhet og personvern på en trygg måte.

Mye raskere
En innlogging ved bruk av ansikt eller finger i BankID-appen tar under 10 sekunder, mens det tar rundt 20 sekunder å logge inn i med passord, og 30 sekunder med BankID på mobil.

Hvorfor får jeg ikke aktivert ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk i BankID-appen?

Dette må være på plass for at du skal kunne aktivere ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk i BankID-appen:

  • Enheten din må ikke være rooted/jailbroken. Rooting/jailbreaking innebærer at du får administratorrettigheter til enheten din. Dersom du får en feilmelding fra BankID om at enheten er rooted/jailbreaket og du ikke har gjort dette selv så anbefaler vi at tar kontakt med de som har solgt deg telefonen, eller hjulpet deg med å sette den opp. For noen hjelper det å tilbakestille enheten til fabrikkinnstillinger.
  • Du må ha operativsystem iOS 14/Android 7 eller nyere
  • Du må ha aktivert ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk på enheten din
Hvorfor må jeg last ned BankID-appen på nytt? (Apple iPhone)

Bruker du BankID-appen på iPhone (iOS) må du laste ned og aktivere på nytt.

I Februar 2023 endret appen publiseringssted i App Store, fra Vipps til BankIDs egen utviklerkonto. Dette førte til at appen må lastes ned på nytt for å fungere.

Det er lagt opp til at du kan bruke den gamle versjonen av appen til å aktivere den nye. Vi anbefaler deg å laste ned og aktivere appen på nytt allerede nå. All nødvendig informasjon blir overført automatisk. Alt du trenger å gjøre er å åpne BankID-appen din og følge veiledningen der.

Mer informasjon på BankID sin nettside

Jeg får ikke brukt long press-funksjonen når jeg skal logge inn med ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN?

Det stemmer. For å kunne bruke ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN, må du fullføre innloggingen i selve appen. Derfor vil ikke long press-funksjonen fungere i disse tilfellene. Du vil derfor føres inn i appen når du trykker på varselet, hvor du kan fullføre innloggingen med ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN.

Jeg forstår ikke hvorfor jeg noen ganger kan logge inn med ansikt/finger, mens jeg noen ganger må logge inn med passord?

Det er opp til hvert enkelt brukersted å bestemme hvilket tillitsnivå de ønsker å benytte, og de kan velge mellom to ulike tillitsnivåer for BankID-appen. Dersom de benytter tillitsnivå «høy», vil du bli spurt om å taste inn ditt BankID-passord. Dette skjer gjerne dersom du skal logge inn på offentlige tjenester, skal sjekke helseopplysninger på Helsenorge.no, ved e-signeringer eller dersom du skal gjennomføre større transaksjoner. Dersom brukerstedet benytter tillitsnivå «betydelig», vil du kunne logge inn med ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk eller PIN-kode. Dette skal etter hvert gjelde for de fleste innlogginger, men det vil være naturlig å skille mellom tillitsnivået på mindre transaksjoner og for eksempel ved signering av lånedokumenter.

Jeg har aktivert ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk, men blir fortsatt spurt om passord når jeg logger inn med BankID?

BankID med biometri (ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk) rulles gradvis ut, og vil bli tilgjengelig flere og flere steder framover. Mens utrullingen pågår, vil du fortsatt måtte bruke passord i mange tilfeller. Ambisjonen er at du skal kunne logge inn med ansikt/finger i de fleste tilfellene når utrullingen er ferdig, men du må fortsatt benytte passord i tilfeller som fordrer økt sikkerhet. Dette gjelder blant annet når du skal sjekke helseopplysninger, ved større transaksjoner og e-signeringer, som for eksempel ved boligkjøp. Det er opp til hvert enkelt brukersted å velge hvilket tillitsnivå de ønsker å benytte og hvilken innloggingsmetode som skal være tilgjengelig for brukerne.

Når slutter BankID på mobil å fungere?

Utfasingen av BankID på mobil starter gradvis fra 1. september 2022.

Første steg i utfasingen er at man stopper for nye BankID på mobil-aktiveringer. Det betyr at dersom du bytter mobiloperatør, får nytt SIM-kort eller får problemer med BankID på mobil så får du ikke bestilt nytt sertifikat og BankID på mobil vil slutte å fungere. Da anbefales du å gå over til å bruke BankID appen.

Når ditt sertifikat utløper kan du se i nettbanken. BankID-oversikt

Støtter min telefon/nettbrett BankID-app med ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk?

De aller fleste telefoner/nettbrett støtter BankID-app med ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk, men du må ha iOS 14 / Android 7 eller nyere. Har du en telefon/nettbrett med operativsystem iOS 12, iOS 13 eller Android 6, kan du fortsatt bruke BankID-appen, men du må da taste inn passord når du skal logge inn.