«Det skjer jo ikke meg…»

Å bli ufør er like ille for økonomien som å totalskade bilen, uten kasko, hvert år frem til pensjonsalderen

Kronikk av Anette Furunes Green, avdelingsbanksjef PM Drammen i Sparebanken Øst. Artikkelen ble først publisert i Drammens Tidende under økonomispalten «Mine Meninger»

Tenker du innimellom at «det er ikke så viktig, det skjer jo sikkert ikke med meg»? Eller «jeg er jo frisk og rask, så det blir en unødvendig utgift med flere forsikringer»?

En ting er helt sikkert: Vi vet aldri hva fremtiden bringer og hvilken retning livet tar. Dødsfallforsikring, kritisk sykdom og uføreforsikring gir både deg og familien din et sikkerhetsnett som kan være avgjørende for økonomien hvis du faller fra eller blir syk.

Ønsker du å ta en prat om forsikring og egen økonomi?
Vi
tilbyr gratis rådgivning og har gode forsikringer fra Frende. 

Ta kontakt her

 

Uføreforsikring som sikkerhetsnett

I dag mottar faktisk så mange som 1 av 10 nordmenn mellom 18 og 67 år uføretrygd.

Når du kjøper en ny bil, er det en selvfølge å ha full kaskoforsikring på den. Det mange derimot ikke tenker på, er at det er lurt å ha en «kaskoforsikring» på inntekten sin også. Det er dyrt å være syk. Å bli ufør er like ille for økonomien som å totalskade bilen, uten kasko, hvert år frem til pensjonsalderen.

Tall fra forsikringsselskapet Frende viser at en halv million nordmenn står i faresonen for å miste boligen sin ved langvarig sykdom. Til tross for dette er seks av ti nordmenn uten uføreforsikring. Det er en hjertesak for meg at flere forstår viktigheten av denne forsikringen. Nettopp fordi at ingen har noen garanti for å holde seg friske, og mange har opplevd at hverdagen kan bli snudd opp ned fra en dag til en annen.

Når du blir ufør uten forsikring, kan det sammenlignes med å få utbetalt lønn bare annenhver måned.

avdelingsbanksjef Anette Furunes Green
Avdelingsbanksjef Anette Furunes Green

Hva ville du synes om det? Jo mer du tjener, desto større blir gapet mellom inntekten du har i dag og den uføretrygden du får utbetalt fra staten.

Selv om det kan føles som en unødvendig utgift med en slik forsikring nå, er det mens du er frisk at du må tegne den. På den måten sikrer du inntekten din ved langvarig sykdom. Da kan du opprettholde levestandarden din uten altfor store grep, og, ikke minst, betjene utgiftene dine videre. Når du først har blitt syk, er det dessverre for sent å tegne forsikring.

Sjekk forsikring gjennom jobben

Mange tenker at de er godt nok dekket gjennom forsikringene til jobben sin, men her er det store variasjoner i vilkårene. Hvis du bytter jobb, kan det være et godt tips å sørge for at du ikke går til en jobb med dårligere forsikring enn den du hadde. Kanskje du kan bruke det som et forhandlingskort i den nye jobben?

En ting er likevel viktig å tenke på: Selv med de beste ordningene som finnes gjennom arbeidsgiveren din sin forsikring, får du maksimalt 75 prosent av dagens inntekt dersom du blir syk. Da kan det være aktuelt å tegne privat tilleggsdekning opp mot 80-90 prosent av dagens inntekt.

For har du kun arbeidsavklaringspenger fra NAV (slik man får etter sammenhengende sykemelding i 12 måneder) får du minst 34 prosent lavere inntekt. De økonomiske utfordringene starter dermed gjerne den 13. måneden du er sykemeldt i.

Så mye kan du tape i inntekt

Utbetaling fra uføreforsikringen kommer i tillegg til det du får fra NAV, og den kommer fra måned 13. Det er litt forskjellige vilkår og begrensninger hos ulike forsikringsselskap. Det lønner seg derfor å lese seg godt opp før du tegner forsikringen. Eksempelvis finnes det selskaper som gir deg gradert utbetaling ut fra hvor mange prosent ufør du er, mens hos andre får man 100 prosent utbetaling dersom man er minimum 50 prosent ufør.

Helt konkret kan regnestykket på hvor mye du taper se slik ut:

Inntekt: 400 000 kr
Utbetaling fra NAV: 270 454 kr
Tap hvert år: 129 546 kr

Inntekt: 1 000 000 kr
Utbetaling fra NAV: 469 735 kr
Tap hvert år: 530 265 kr

Det finnes flere forsikringer som kan sikre en fortsatt god hverdag økonomisk dersom noe skulle skje med deg.

Les mer livs- og uføreforsikringer fra Frende

Det kan skje deg

For de aller fleste av oss er dette et tap som vil ha mye å si for hvordan vi lever. Og hvis du trenger litt mer statistikk for å bli overbevist: Hvis du er 35 år, er det 0,5 prosent sjanse for at du vil oppleve at huset ditt brenner ned. Statistisk er det derimot mellom 40 og 45 prosent sannsynlighet for at du kan bli arbeidsufør før du fyller 67.

Det kan godt hende tanken om at «det skjer jo ikke med meg» stemmer, men som statistikken viser, er det for mange en unødvendig risiko å ta. Tar du sjansen?

14. februar 2019
Aktuelt

Hva skjer dersom du faller fra?

Dersom du skulle komme ut for en ulykke eller alvorlig sykdom med tragisk utfall vil det ofte være noen som sitter igjen.

Dette bør du gjøre
27. februar 2024
Aktuelt

Du har 359 plagg i skapet

Og kanskje noen fortsatt har merkelappen på? Det er naturlig at motivasjonen for gjenbruk først og fremst koker ned til kroner og øre for de aller fleste. Likevel, gjenbruk er godt for både miljø, lommebok og samvittigheten. Anette Green gir deg gode tips i denne kronikken.

Spar penger på gjenbruk
16. januar 2024
Aktuelt

Bli venn med eget budsjett

Bruker du 50 kr på kaffelatte hver arbeidsdag, blir det fort 10 000 kr i året. Noe å tenke på? Det er flere grep du kan gjøre for å få økonomisk spillerom. Avdelingsbanksjef Anette Green gir deg tipsene.

Sjekkliste for budsjett