Fra hus til leilighet

Møt Inger Lise og Arvid som absolutt ikke angrer på at de solgte huset til fordel for leilighet

Det er utvilsomt en økende trend der flere og flere huseiere søker mer fritid og mindre vedlikehold. Stadig flere ønsker å gå fra stort hus til mindre flate, gjerne med alt på ett plan og nyere standard. Fra hus til leilighet er en økende trend, og Trine Borge Christoffersen, seniorkonsulent for privatmarked hos Sparebanken Øst, ser en rød tråd hos kundene.

– Det som er nå, er at mange voksne kunder har fritidsbolig, som hytter, båter og campingvogner, og ønsker seg større frihet. Tilknytningen man en gang hadde til huset, har blitt flyttet over til fritidsboligen, og blir ofte det nye samlingspunktet for familien.

Jakter drømmeleiligheten

Det at flere er på jakt etter drømmeleiligheten er et økende fenomen, skal vi tro Christoffersen, og aldersgruppen ligger gjerne på 60+. – Vi ser en større pågang, og spesielt de siste årene. Dette kan ha flere årsaker, men mye ligger nok i at det har vært mye nybygg i Drammen og omegn. Det dukker stadig opp nye leiligheter, og mange ønsker å sikre seg disse. Det er også mange fordeler med nybygg – blant annet lavere dokumentavgift. – Også er det gjerne de som er godt voksne, da, smiler hun og legger til: De er ofte i aldersgruppen 60+, og slår gjerne til når drømmeleiligheten dukker opp. Ofte etter mange års leting.

Stor pågang i en usikker tid

Covid, økte priser og renteøkninger har skapt usikre tider for både personer og bedrifter. Men selv nå er pågangen stor for utskiftning av bolig, mens investering i fritidsbolig nok har nådd en topp.  Det har rett og slett vært en stor pågang på å selge eksisterende bolig til fordel for en ny, eller nyoppusset leilighet. Vi ser at mange fortsatt ønsker å ha personlige møter. Spesielt når det handler om mellomfinansiering, hva de kan få for eksisterende bolig og hva de kan kjøpe ny for.

Sammen ser vi på langsiktige lån, og er en støtte for kundene i en omfattende prosess. Det er viktig for oss å vise, og skape trygghet, sier Christoffersen.

Mer om mellomfinansiering

Mer fritid mindre vedlikehold

Et par som for noen år siden tok steget ved å selge huset sitt, og flytte inn i drømmeleiligheten er ekteparet Inger Lise (63) og Arvid (67) Holst. De er opprinnelig fra Drammen, og har lagt et kapittel med hus, hage og i overkant av 300 kvadratmeter bak seg, til fordel for en nyoppusset leilighet i Drammen, med alle kvaliteter de ønsket. – Dette er noe vi har vurdert i to år. Sammen har vi kikket litt her og der, men det har ikke vært noe som har fanget interessen vår noe særlig. Derfor var det et skikkelig «rush» da vi brått fant en vi likte, og skulle begynne å by, smiler Inger Lise Holst, og legger til: – Vi ønsket oss mer fritid og mindre vedlikehold og plikter. Det er klart at det krever mye med 300 kvadratmeter hus, med stor tilhørende hage. Vår nye leilighet er på 143 kvadratmeter, og det passer oss helt perfekt. Også ektemannen, Arvid Holst, er enig i at en mindre flate var akkurat det de trengt . – Selv om vi ønsket oss inn i leilighet hadde vi klare kriterier. Den måtte ha nærhet til marka, være lys og gjennomgående, ha en viss størrelse, en liten hage samt nærhet til byen. Når man først tar et slikt valg, skal alt føles rett.

Da vi først falt for leiligheten gikk det fort, og da var det godt å ha Trine, og vår lokale sparebank i ryggen. Vi fikk finansieringsbevis på rekordtid, og brått var vi leilighetseiere!

Et naturlig steg videre

Det lokale ekteparet var heldig, og fikk solgt huset fort. Og med det slapp de unna lang mellomfinansiering. – Det var visning på mandag, og huset ble solgt på tirsdag, smiler Arvid og legger til: Det var et spesielt hus, så vi antok at det ville gå fort å selge. Når man selger noe av den størrelsen, må man også tilpasse seg markedet. – I hele 34 år har vi bodd i det huset, så det er klart det var litt vemodig å gi bort nøklene til nye eiere. Men det er en tid for alt, og med hytta som samlingspunkt for familien så vi vårt snitt til å ta steget videre, forteller Inger Lise. – Vi har to barn, og vi trodde de kom til å savne huset mer enn de gjorde. Det var faktisk barnebarna våre som tok det verst, og de snakker stadig om huset og hagen. Uteplassen i Solsiden er unik, men savn er bare fint – det tyder bare på at man har mange gode minner.

Lojale kunder i Sparebanken Øst

Ekteparet fra Drammen har vært lojale kunder i Sparebanken Øst i mange år, og Arvid er svært fornøyd med oppfølgingen de har fått i banken, og deres kontaktperson, Trine. – Som kunde i Sparebanken Øst får vi hjelpen vi trenger, når vi trenger den. De stiller alltid opp, og har oversikt. Dette er ikke vårt fag, og da er det godt å føle seg ivaretatt. Trine er gull verdt, har oversikt og følger oss opp, sier han og avslutter:

–For oss er det viktig å ha noen vi kjenner. Som vi stoler på. Det er en grunn til at vi har vært lojale kunder siden 80-tallet. Det er viktig med den gode, gammeldagse kundekontakten.

Trine Borge Christoffersen, seniorkonsulent privatmarked hos Sparebanken Øst, har nettopp den kompetansen du trenger.

Kilde: Informasjonsbladet Verdier nr 1-21, foto: Elin Eike Worren

6. november 2022
Aktuelt

Rådgivning for alle livsfaser

Noe av det beste med å jobbe i en lokalbank, er å følge mennesker gjennom alle livets hendelser. Møt gjengen på kontorene i Svelvik og Sande.

Les mer
6. november 2022
Aktuelt

Hvor ofte trenger man en rådgivertime?

Tenk deg at en årlig rådgivertime hos banken din er litt som å ta en årlig service på bilen. Det kan være smart å snakke med oss, selv i tider da livet går litt på skinner.

Les hvorfor