Sparetips: få oversikt med flere kontoer

Opprett en konto for hvert formål. Så kan du spare til akkurat det du vil!

Ikke minst kan du bruke pengene med god samvittighet fordi du har satt de av til nettopp dette formålet.  Gå inn i nettbanken eller mobilbanken din og opprett noen nye konto allerede i dag. Velg «Konto» fra menyen og «Åpne ny konto». Når du har satt opp de kontoene du vil ha, lager du faste overføringer til de forskjellig kontoene.

Opprett sparekonto

Du kan lage så mange kontoer du vil, og du kan gi de navn så du kan skille de fra hverandre. Du har sikkert andre kontoer du vil ha, men her har vi listet opp noen forslag til deg.

Regningskonto – finn ut hvor mye du betaler i faste utgifter hver måned og sett over beløpet straks du har fått lønn. Da ser du lett hva du har til overs til andre ting.
Bufferkonto – kjekt å ha noen kroner på lur dersom vaskemaskinen ryker eller du får en stor og uventet reparasjon på bilen. Noen hundrelapper i måneden utgjør et stort beløp over tid. Når du har nok på kontoen skjuler du den fra visningen, så ligger den bare der og venter til den dagen du trenger den. Så kan du begynne å spare til noe annet.
Reisekonto – Sett av penger til å reise eller til en spesiell opplevelse på turen. Har du penger på reisekontoen kan du med god samvittighet kose deg litt ekstra. Det er ikke lengden på reisen som gjelder, men innholdet.
Oppussingskonto – drømmen om å pusse opp hjemme? Maling, plank og nye møbler kan fort bli dyrt. Start oppussingsprosjektet med å spare litt hver måned. Samtidig kan du i ro og mak finne ut hvordan du vil ha det og hvordan du skal gå frem for å få det beste resultatet. Har du litt tid på deg kan du kanskje finne det perfekte møbelet på finn.no eller annet bruktmarked og spare både miljø og penger i samme slengen.
Kleskonto – Hvor enkelt er det ikke å kjøpe klær på impuls og som er litt dyrere enn månedsbudsjettet tilsier? Tenk gjennom hvor kan bruke på klær i måneden og overfør de til en egen konto.
Felleskonto – er du samboer, gift eller bor i kollektiv er det lurt å opprette en felleskonto som dere alle kan overføre et likt beløp til hver måned. Fra denne kontoen betaler dere alle felles utgifter som husleie, strøm, strømmetjenester, hygieneartikler og så videre. Det kan være lurt å ha kort tilknyttet kontoen slik at felles ting betales fra samme konto.  Det kan også være en løsning å bruke oppgjørsfunksjonen i Vipps hvor man oppretter et spleiselag.
Jente/guttetur konto – dra på tur uten å føle at forbruket til turen går ut over fellesøkonomien.
Sykkelkonto gjør enkelt å se når du har råd til å kjøpe akkurat den El-sykkelen du ønsker deg.

Langsiktig sparing

Har du penger til overs etter å ha satt av litt til en bufferkonto hver måned, kan det være lønnsomt å spare langsiktig. Sparing til pensjon kan gi deg ekstra skattefordeler, samtidig som du sparer til en pensjonist-tilværelse med mer økonomisk frihet. Langsiktig sparing har høyere risiko, men kan gi deg større avkastning på pengene dine.

Start pensjonssparing

Er du under 34 år og i jobb, er vårt beste sparetips Boligsparing for ungdom (BSU). Du får bankens høyeste rente, skattefradrag og et enklere innpass i boligmarkedet. Du kan spare maksimalt 25.000 kroner i året og totalt 300.000.

Start BSU

Sparebanken Øst tilbyr også sparing i fond.

Les mer om fond