Ta kontroll over egen økonomi

Når sjekket du sist status på din egen økonomi?

Vet du egentlig hva pengene dine går til i det daglige, og sparer du på en smart måte?

Avdelingsbanksjef i Sparebanken Øst, Anette F. Green, forteller at det kan være mye å hente økonomisk enten det er ved å spare mer, refinansiere lån eller rett og slett gjøre små endringer i hverdagen. – Du kan også spare mye penger ved å ta en titt på hva resten av pengene dine brukes til hver måned, da mange småkjøp utgjør en god del i løpet av et år. Gode eksempler på det er kaffe «to go», strømmetjenester, netthandling, ulike abonnement og impulskjøp. Og jeg kan ikke få sagt det nok: Kom i gang med sparing i fond! Hun anbefaler alle å ha en sjekkliste som de går gjennom årlig eller ved behov. – Det er særlig viktig å skaffe seg oversikt over egen økonomi ved større hendelser eller livsendringer som får betydning for økonomien.  

– Økonomi og behov endrer seg med tiden, og derfor kan det være lønnsomt for deg å ta en årlig gjennomgang av de faste kostnadene dine.

-Anette F. Green

Still deg selv disse spørsmålene for å få oversikt:

Hva betaler du på lån?

Skaff deg oversikt over lånene dine. Har du riktig betingelser på boliglånet ditt? Har du flere lån du kan samle? Kanskje har du muligheten til å øke avdragene på lånet ditt slik at du kan betale det ned raskere? Har du/dere gjort en større oppussing/renovering kan det være lurt å snakke med banken om det er smart å ta en verdivurdering. En verdivurdering vil kunne fastslå boligens antatte verdi i dagens marked, noe som igjen kan hjelpe deg enten du skal søke om nytt lån til oppussing, refinansiere, selge eller bare ønsker å se hva din bolig er verdt. Vurderingen kan gjøres av en megler eller en takstmann. Har du en kausjonist på boliglånet ditt, kan personen frigjøres hvis en ny verdivurdering viser at boligens verdi har økt.

Sjekk nettbanken din

Hva betaler du i forsikringer og er du godt nok dekket? 

Gå gjennom forsikringsavtalene dine. Det er ingen vits å betale dobbelt opp. Kanskje har du innboforsikring gjennom en fagforening, og kanskje jobben din dekker reiseforsikring for både deg og familien? Har du skaffet deg noe nytt som ikke er dekket av forsikringene du allerede har? Like viktig som det er ikke å betale på for mye, er det viktig å sørge for at man er godt nok dekket. Har du personforsikring som dekker uførhet og død, samt barneforsikring på plass? Hvis du har barn, særkullsbarn, er samboer eller gift, bør du ha personforsikring. Hvis du ikke har råd til å gå ned i inntekt, bør du ha uføreforsikring. Før du kan kjøpe personforsikring må du levere en helseerklæring. Jo dårligere helsen din er, jo større sannsynlighet er det for at forsikringen din blir dyrere eller i verste fall avslått. Kjøp derfor personforsikring mens du er frisk. En barneforsikring skal gi økonomisk hjelp til familien på kort sikt, og økonomisk støtte til barnet på lang sikt. Det er lovpålagt å forsikre bilen sin, og bankene krever at boligen er forsikret dersom man har boliglån. Men det å sikre sin egen inntekt eller barnas fremtidige inntekt dersom uhellet skulle være ute, det er det ikke alle som tenker på.

Hvilke forsikringer trenger du?

Har du en bufferkonto for uforutsette utgifter?

Sørg for å ha litt penger i bakhånd hvis det skulle skje noe uforutsett. Dersom vaskemaskinen eller fryseren ryker, gir det deg en trygghet å vite at du har penger liggende til slike utgifter, og at du slipper å bruke kredittkort eller dyre forbrukslån.  En slik konto oppretter du enkelt i nettbanken din.  Setter du opp en spareavtale med et overkommelig beløp overføres dette automatisk hver måned.

Sparer du nok – og på en smart måte?

Enten du sparer til hytte, båt eller en feriereise, kan det være lurt å sette opp en egen sparekonto. Det er enkelt å åpne nye kontoer i nettbanken, og du kan velge å spare i fond eller med en sparekonto. Snakk med banken om hvilken sparekonto som passer til formålet. Sparing på kontoer med høyere rente enn brukskonto er en trygg og smart måte å sette av penger på. Hvilken type konto du velger, er avhengig av hvor lenge du skal spare. BSU er det beste valget for deg under 34 år som skal spare til egen bolig. Sparingen gir både skattefradrag og bankens beste rente, i tillegg til en god start på egenkapital til egen bolig. Sparer du 25 000 kroner på ett år (det er maksbeløpet), får du tilbake 5 000 kroner på skatten. Pengene du sparer, må brukes til fremtidig boligkjøp eller nedbetaling av boliglån. Kanskje du ønsker å komme i gang med en egen sparekonto for barnet/barna? En sparekonto for barn er for barn i alderen 0–15 år. Her kan sparing i fond være et godt alternativ da en slik sparing ofte er langsiktig.

Les mer om sparing

Har du en god plan for pensjonssparingen din?

Hele 3 av 10 sjekker ikke pensjonen sin fordi de stoler på arbeidsgiver. Det viser en fersk undersøkelse foretatt av Frende Forsikring. Samtidig har én million ansatte den dårligste pensjonsavtalen loven tillater, med to prosent sparing. Skaff deg derfor oversikt, begynn å spar så raskt som mulig – gjerne i fond – for å gi deg selv en god pensjonisttilværelse. Pensjonen fra arbeidsgiver og stat er for mange ikke nok, så sørg for å få mest mulig ut av sparingen din. Jo tidligere du begynner å spare, jo mer fleksibel vil du være rent økonomisk. Ideelt sett bør du begynne å tenke på pensjonssparing når BSU-kontoen er fylt opp eller brukt på bolig. Med andre ord bør du begynne å spare til pensjon i trettiårene, selv om det høres tidlig ut for mange. Det finnes flere måter å spare til pensjon på, og banken hjelper deg gjerne med å finne den løsningen som passer best for deg.

Kom igang med pensjonssparing

Har du oversikt over pengestrømmen?

Vet du egentlig hva du bruker pengene dine på i det daglige? Sett opp et budsjett og få et bedre overblikk over hva pengene dine/deres brukes til. Når du har satt opp budsjettet ditt kan du fort komme over poster hvor du bruker mer penger per måned enn du var klar over. Ta en ekstra titt på utgiftspostene dine for å se om det er mulig å spare inn noen steder. Hvor mange strømmetjenester har du for eksempel? Har du fire, men bruker to – er det mange penger spart på å kutte ned her.