Slik fikk Malin (22) kjøpt sin første bolig

Det er mulig å være ung og bli boligeier på egenhånd.

For Malin Christoffersen krevde det gode prioriteringer og fokus på sparing, i tillegg til litt hjelp på veien.

Visste du at at det er ekstra gode betingelser på førstehjemslån? På den måten får de unge muligheten til å komme seg inn på boligmarkedet. Les mer eller kontakt oss for en prat. 

Førstehjemslån Snakk med en rådgiver

– Jeg satte meg som mål å spare 20 000 kroner i måneden over to år. Pengene jeg sparte gikk rett på sparekonto og kunne ikke røres. Også kjøpte jeg kun det jeg absolutt trengte, men unnet meg å spise ute maks én gang i måneden, sier 22-åringen fra sin nye leilighet i Drammen.

For mange kan Malins spareplan høres streng ut, men for henne ble det en mestringsfølelse når hun så BSU- og sparekontoen vokse seg stor nok til å investere i sin aller første bolig.

Carina Nordmarken, rådgiver i Sparebanken Øst, har fulgt Malin på denne reisen og er virkelig imponert over innsatsen som er lagt ned.

– For meg er hun rett og slett en drømmekunde. Da Malin kom til meg for finansieringsbevis hadde hun penger på konto og var superflink til å spare. Det er så fint å se unge mennesker som jobber hardt og får det til. Malin har gjort mye riktig hele veien, sier Carina og legger til at det er fullt mulig å komme seg inn på boligmarkedet uten å spare like mye som Malin hver måned. Det handler om prioritering og planlegging.

Slik sparer du til bolig

Før du skal kjøpe bolig

  • Boligsparing for unge (BSU)
  • Boliglånskalkulator
  • Lånebegreper
  • Finansieringsbevis

Veien inn i boligmarkedet

Det er ikke mange ukene siden Malin fikk nøklene i hånden og kunne kalle seg boligeier. Veien dit har vært målrettet. Like etter videregående fikk hun seg et vikariat ved en bedrift, som senere ble til fast ansettelse. Hjemme hos foreldrene bodde hun gratis for å spare, gikk til innkjøp av møbler underveis og gjorde seg klar for å flytte for seg selv. Med venner og familie som heiagjeng, ble det knappe tre visninger før kjøpet var i boks. Nå har hun 65 kvadratmeter boltreplass, men veien dit har krevd disiplin. Og fokus på sparing.

Det å ha en personlig rådgiver, som Carina, har gjort det enklere for meg å komme inn på boligmarkedet.

Malin Christoffersen (t.h) og rådgiver i Sparebanken Øst, Carina Nordmarken, har blitt godt kjent. Malin forteller om hvor viktig god rådgivning har vært for henne da hun skulle kjøpe sin første bolig.

– Jeg har egentlig alltid vært en sparer, og har sett rundt meg hvor tøft det kan være å ha lite penger. Da jeg bestemte meg for å kjøpe bolig, gikk det nesten sport i å spare. Også hjalp det å ha en rådgiver som kunne hjelpe meg, sier hun.

For det er ikke bare bare å komme seg inn på boligmarkedet. Med egenkapitalkrav på 15 % og høye boligpriser skal det litt til å få kjøpt sitt første hjem. Det alle bør begynne med er å kontakte banken så tidlig som mulig i prosessen.

– Mitt første tips er å starte med å sette opp en spareplan, med delmål og hovedmål. Med delmål blir det lettere å gjennomføre sparingen uten å gape over for mye. Og skaff et finansieringsbevis, slik at det er klart til drømmeboligen dukker opp. Å kjøpe bolig er en stor investering og noe man ikke gjør på en-to-tre. Og når man kjøper bolig, så ikke bo deg i hjel rent økonomisk. Det er viktig å ha et godt budsjett i hverdagen. Snakk med en rådgiver som kan veilede deg, sier Carina.

Slik setter du opp et budsjett

Regler for boliglån

  • Din samlede gjeld skal ikke overstige fem ganger årlig inntekt før skatt.
  • Du skal tåle en renteoppgang på 3 prosentpoeng.
  • Du må minimum ha 15 prosent i egenkapital ved kjøp av primærbolig.
  • Du kan søke om maksimalt 30 års nedbetalingstid for boliglånet.

Gunstig boliglån for unge boligkjøpere

I Sparebanken Øst er det spesielt gode lån for unge slik at det er litt enklere å komme inn på boligmarkedet.

– Malin har vårt Førstehjemslån, som er det rimeligste lånet med de beste betingelsene hos oss. I tillegg har vi et lån som heter Boliglån Ung, som gjelder for alle under 34 år som skal kjøpe bolig. Det er tross alt viktig å hjelpe de unge inn på boligmarkedet, sier Carina.

Gjennomsnittsalderen på førstegangskjøpere har de siste årene ligget stabilt på 27,9 år, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund. Men Malin er et eksempel på at det er mulig å oppnå boligdrømmen med litt innsats, kun noen år etter videregående.

– Det å ha en personlig rådgiver, som Carina, har gjort det enklere for meg å komme inn på boligmarkedet. Jeg har hatt mulighet til å stille alle de «dumme» spørsmålene. Carina kan dette. Det kan ikke jeg. Jeg har tenkt at Carina ønsker meg det beste – og det er akkurat den følelsen jeg sitter igjen med. I mitt hode har Carina og jeg blitt bestevenner. Jeg har hatt en veldig positiv opplevelse, sier hun og smiler mot rådgiveren sin.

– Jeg blir jo veldig investert, merker jeg, fordi det er så fint å være med på hele prosessen, svare på alle spørsmål og prøve å være en trygghet for Malin. Jeg ønsker å være en rådgiver som er der for bankkundene – uansett hvor de er i livet. Den gode dialogen er viktig når man skal gjøre store valg i livet. Men jeg må jo si at det Malin har fått til er ganske utrolig, og viser at det går an om man vil og planlegger godt nok, understreker Carina.

Det er mange lånebegrep å sette seg inn i når man skal kjøpe bolig. Her får du en oversikt og forklaring.

Bli kjent med lånebegrepene

Smarte valg for egen økonomi

For den største jobben har Malin gjort selv.

– Jeg ser mange på min alder bruker altfor mye penger på ting; spesielt på mat. Noen kjøper kebab hver dag. Det er mye penger å spare om man gjør små endringer. Det jeg sitter igjen med hver måned, vurderer jeg om skal brukes på noe jeg trenger eller kan spares, sier hun.

De 20 000 kronene hun tidligere sparte, er nå satt av til lån og utgifter. Malin lever fortsatt etter samme prinsipper som før – hva man må ha og hva man ønsker seg. Klær og andre mer trivielle utgifter vurderer hun i slutten av måneden, for da vet hun hvor mye hun kan bruke til neste lønning.

– Det handler om sunn fornuft og å unngå impulskjøp. Jeg har klart meg veldig fint og har det jeg trenger. Noen ganger er det greit å stoppe opp, tenke at jeg egentlig ikke trenger den buksa når jeg har ganske mange bukser hjemme, sier hun.

Hva er ditt beste råd til unge som vil spare til egen bolig?

– Ganske enkelt; tenk over hva du bruker penger på og ikke bruk penger du ikke har. Og spar der du kan.

I den nye leiligheten skinner sola inn gjennom vinduene. Kjøkkenskapet er fylt opp med kaffe, selv om Malin ikke drikker det selv, men da er hun klar for å ta imot gjester.

– Litt rart å flytte for seg selv, men nå merker jeg at jeg trives veldig godt. Det var ikke gitt at jeg skulle få til alt dette, og jeg er veldig takknemlig for det jeg har, sier hun.

15. mai 2023
Aktuelt

Vi er her for ditt aller første hjem

Boligkjøp er en stor avgjørelse, spesielt første gang du skal kjøpe ditt eget sted å bo

Tips til lån for din første bolig
31. mai 2023
Aktuelt

Hvor mye kan jeg låne?

Inntekt, gjeld og hvor du er i livet har innvirkning på hvor mye du kan låne i banken. For hva gjør du om du har funnet drømmeboligen, men usikker på om økonomien strekker til?

Da bør du lese dette
23. oktober 2023

Frende Ung – skreddersydd for deg mellom 18 og 30 år

Frende Ung er satt sammen av de viktigste forsikringene du trenger. Pakken inneholder de prisbelønte forsikringene innbo-, reise- og ulykke og har en veldig lav egenandel.

Les mer om Frende Ung
18. oktober 2019
Aktuelt

Slik kjøper du din første bolig

Syv gode råd til deg som er førstegangskjøper.

Se rådene her